W skład podłoży kokosowych  wchodzą włókna kokosowe występują w różnych frakcjach (od 2 mm do 10 mm), „chipsy” z rozdrobnionych łupin orzecha oraz pył powstający przy kruszeniu dłuższych włókien.

Podłoża sprzedawane są w formie mat (w workach foliowych), kostek rozsadowych, doniczek typu paper pot (z osłonką celulozową), „koreczków” (bez osłonki), bądź luzem, do wypełniania pojemników uprawowych (multiplaty, mniejsze doniczki).  Na bazie włókna kokosowego z dodatkiem perlitu przygotowywane są podłoża specjalistyczne, m.in. do produkcji szkółkarskiej. Maty kokosowe , w zależności od składu (wielkość frakcji włókien), różnią się nieco właściwościami fizycznym. Stosuje się do upraw inertnych warzyw (pomidor, ogórek), roślin ozdobnych (głównie róże) oraz truskawek pod osłonami.  Do produkcji rozsady i ukorzeniania sadzonek wykorzystywane są „paper pot”, „koreczki” i wielodoniczki z podłożem.

Podłoża kokosowe są trwałe i całkowicie biodegradowalne. Po zakończeniu upraw ogrodniczych mogą być wykorzystane do poprawy struktury i jakości gleby w uprawach rolnych. Mają dużą pojemność powietrzną i wodną, dużą porowatość oraz lekko kwaśny odczyn (pH 5,5-5,9). Po dodaniu wody zwiększają swoją objętość 6-8 – krotnie.  Woda równomiernie rozprzestrzenia się w całej objętości podłoża, co jest istotne przy nawadnianiu kropelkowym roślin. Dobre stosunki powietrzno-wodne sprzyjają optymalnemu rozrastaniu się systemu korzeniowego. Podłoża kokosowe przyswajają pierwiastki pokarmowe, co trzeba wziąć pod uwagę przy nawożeniu.

Podłoża kokosowe są wolne od patogenów i sprzyjają rozwojowi pożytecznych grzybów z rodzaju Trichoderma, które występują w nich naturalnie.

Czytaj także: „Podłoża do roślin ozdobnych (i nie tylko)”