Kalafior zawiera w dużych ilościach składniki mineralne: potas, magnez, mangan oraz witaminy: z grupy (B1, B2, B5, B6, kwas foliowy), C, E i K.  Jest warzywem  niskokalorycznym, źródłem błonnika pokarmowego i fitosteroli. Dzięki zawartości sulforafanu, silnego przeciwutleniacza, polecany jest do stosowania w profilaktyce chorób nowotworowych. Sulforafan działa także przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne. Kalafior wzmacniania odporność, spowalnianie procesu starzenia się skóry, pozytywnie wpływa na pracę wątroby i nerek, przewodu pokarmowego, pracy serca, układu krążenia, chroni przed reumatyzmem.

Wartości odżywcze surowego kalafiora (w 100 g)*:

Zawartość wody – 92,7g
Wartość energetyczna – 25 kcal
Białko ogółem – 1,92 g
Tłuszcz ogółem – 0,28 g
Cholesterol – 0,0 mg
Węglowodany – 4,96 g (w tym cukry proste 1,91 g)
Błonnik – 2 g

Witamina A – 0
Witamina C – 89,2 mg
Witamina E – 0,08 mg
Witamina K – 15,5 µg
Witamina B1 (tiamina) – 0,050 mg
Witamina B2 (ryboflawina) – 0,060 mg
Witamina B3 (niacyna/PP) – 0,507 mg
Witamina B6  – 0,174 mg
Kwas foliowy – 57 µg
Kwas pantotenowy – 0,667 mg

Wapń – 22 mg
Żelazo – 0,42 mg
Magnez – 15 mg
Fosfor – 44 mg
Potas – 299 mg
Sód – 30 mg
Cynk – 0,27 mg
Miedź – 0,031 mg
Mangan – 0,155 mg
Selen – 0,6 µg

Fluor – 1 µg

*Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference