Biostymulacja i nawożenie warzyw kapustnych
Podczas spotkania w Zielonej, które odbyło się 8 stycznia nie zabrakło tematów związanych ze zrównoważoną produkcją warzyw kapustnych. Jest to możliwe również poprzez zastosowanie preparatów naturalnych i wspomagających uprawę. Jakie rozwiązania ma do zaoferowania firma Agrarius?
Nowoczesne i biologiczne metody poprawy jakości warzyw
Ten aspekt podjęła podczas swojego wystąpienia dr inż. Anna Ambroszczyk – dyrektor działu badań i rozwoju firmy Agrarius. W ofercie tego polskiego przedsiębiorstwa znajduje się m.in. szeroki wachlarz preparatów o charakterze wspomagającym i uruchamiających naturalne mechanizmy obronne roślin. Jednym ze sztandarowych jest innowacyjna szczepionka dla roślin pod nazwą nanogro aqua. Jest induktorem odporności roślin na stresowe warunki panujące w okresie wegetacji. Przejawia się to m.in. intensywniejszym rozwojem systemu korzeniowego, pogrubieniem ścian komórkowych, zagęszczeniem soku komórkowego i wzrostem zawartości cukrów. Prelegentka zwróciła uwagę, że stosowanie nanogro aqua wpływa również stymulująco na syntezę w roślinie związków cennych dla zdrowia człowieka, np. witamin i antyoksydantów, co świadczy o poprawie jakości plonu w wyniku stosowania tego preparatu. Jest on oparty na nanomolowych stężeniach siarczanów metali oraz kwasów humusowych, zaleca się opryskiwanie roztworem produktu młodych roślin przed i po posadzeniu na miejscu stałym. Można też np. zanurzać w roztworze preparatu całe wielodoniczki z rozsadą (w tym przypadku lepiej się sprawdzi zaprawa nanogro forte superstart). Wpływa to pozytywnie na szybsze przyjęcie się rozsady. Drugim proponowanym preparatem wspomagającym uprawę jest Naturalny Plon, który w składzie zawiera ekstrakt z glonów morskich, aminokwasy i skoncentrowane kwasy humusowe. Wykazuje silne działanie regenerujące więc polecany jest szczególnie w okresach krytycznych, kiedy rośliny mają duży wydatek energetyczny (w okresie intensywnego wzrostu, wiązania główek etc.) lub po wystąpieniu ekstremalnych zjawisk pogodowych.
Preparaty oparte na pożytecznych bakteriach
Firma Agrarius od kilkunastu lat przeprowadza serie doświadczeń nad wyselekcjonowaniem pożytecznych mikroorganizmów. Efektem badań laboratoryjnych i testów prowadzonych bezpośrednio u producentów jest opracowanie i wdrażanie preparatów mikrobiologicznych. Wykładowczyni zwróciła uwagę, że przy spełnieniu odpowiednich warunków stosowania (wilgotna gleba, dodatek kwasów humusowych) są one bardzo skutecznym i naturalnym rozwiązaniem wspomagającym uprawy. Jednym z tego typu preparatów jest bi protect, doskonale sprawdzający się w profilaktyce przed infekcjami chorobowymi. W składzie tego preparatu znajdują się bakterie Bacillus subtilis, które bardzo szybko się rozmnażają i redukują populację patogenów znajdujących się w glebie. Ponadto przyspieszają one rozkład materii organicznej i rozluźniają glebę tworząc strukturę gruzełkowatą.
W ofercie firmy Agrarius znajduje się również m.in. preparat bi azot z bakteriami azotowymi, jednak w odróżnieniu od większości firm konkurencyjnych zawiera bakterie Bacillus azotofixans. Jak przekazała dr inż. Anna Ambroszczyk są one bardziej tolerancyjne na zakwaszenie gleby i efektywnie asymilują azot z powietrza również w mniej korzystnych warunkach środowiskowych niż popularnie wykorzystywane w preparatach komercyjnych bakterie z rodzaju Azotobacter. W wyniku stosowania środka bi azot gleba zostaje w okresie wegetacji wzbogacona o blisko 50 kg azotu na hektar powierzchni. Obecność dużej populacji tego gatunku bakterii optymalizuje pobieranie tego makroelementu przez rośliny i zapobiega akumulacji szkodliwych azotanów i azotynów. W uprawie warzyw polowych rekomendowana dawka wynosi 0,5-1 kg/200-350 l wody na hektar najlepiej wiosną przed sadzeniem rozsady i powtórnie w okresie wegetacji.
Często zdarza się, że w wyniku nieuregulowanego pH gleby lub innych mniej sprzyjających uprawom czynników fosfor jest bardzo trudno pobierany z gleby. Aby wykorzystać zasoby tego pierwiastka polecany jest preparat mikrobiologiczny bi fosfor. Zawarte w nim bakterie Bacillus megaterium solubilizują fosfor z form trudno dostępnych, aby następnie mógł on być pobierany przez rośliny. W ten sposób można w wielu przypadkach znacznie ograniczyć nawożenie tym pierwiastkiem. Prelegentka zachęcała również do wapnowania gleb wapnem węglanowym, ponieważ taka forma jest bezpieczna dla życia mikrobiologicznego gleby. Ciekawym rozwiązaniem jest granulowane wapno bi calc+ z dodatkiem trzech gatunków pożytecznych bakterii B. subtilis, azotofixans i megaterium, a także kwasów humusowych. Jest ono w pełni bezpieczne dla mikro- i makrofauny glebowej.
Nawozy w portfolio firmy Agrarius
Do nawożenia dolistnego warzyw kapustnych i liściowych polecany jest Soler Green. To nawóz dolistny zawierający dużo siarki oraz wiele mikroelementów w postaci soli w ilości dostosowanych np. do wymagań kapusty, kalafiora i brokułu. Jak informowała dr inż. Anna Ambroszczyk składniki zawarte w tym nawozie są „zatopione” w żelu krzemowym, dzięki czemu ich wchłanianie jest szybkie, a zabieg skuteczny. Podczas wykładu zostały również zaprezentowane inne nawozy dolistne, np. Calory (wapniowy), PoliSil (krzemowy), AlgoRytm PK (fosforowo-potasowy) i Powercop (specjalistyczny nawóz organiczno-mineralny), a także kondycjoner wody pn. full kondycja.