Czarna zgnilizna kapusty

Czarna zgnilizna kapusty  wywoływana jest przez bakterie Xanthomonas campestris pv. campestris.  W początkowej fazie choroby na brzegach liści pojawiają się żółknące plamy w kształcie litery V.  Na tle plam widoczne są czerniejące nerwy biegnące wzdłuż głównego nerwu liści aż do głąba. Tkanki czernieją stopniowo w całej roślinie powodując szybkie gnicie liści. Choroba może rozwijać się w okresie przechowywania, dyskwalifikując całą partię kapusty do handlu.

Sprawca choroby zimuje w resztkach pożniwnych w glebie. Źródłem choroby bakteryjnej warzyw kapustych mogą być porażone nasiona i gatunki chwastów kapustowatych. W okresie wegetacji bakterie wnikają biernie wraz z wodą w miejscu uszkodzeń roślin oraz przez aparaty wodne znajdujące się na obrzeżach liści. Rośliny są najczęściej porażane od 2 dekady lipca, podczas wysokiej temperatury i wilgotności powietrza. Jak czytamy w jednej z,  przy dużej ilości opadów lub obfitym nawadnianiu przy temperaturze 25-30oC, objawy choroby pojawiają się już po 10-12 dniach od zakażenia.

Profilaktyka i zwalczanie*:

Należy przestrzegać 3-4 letniego zmianowania. Wysiewać zdrowe i chemicznie zaprawione nasiona. Unikać częstego deszczowania roślin w okresach wysokiej temperatury, szczególnie w nocy. W okresach największego zagrożenia stosować 2-3 krotnie, zapobiegawczo, zalecane środki ochrony roślin.

W sprzedaży dostępne są także odmiany kapust zazwyczaj ze średnią odpornością na sprawcę choroby.

Mokra zgnilizna bakteryjna

Chorobę wywołują bakterie należące do rodzajów PseudomonasErwinia. Mokra zgnilizna bakteryjna na kapuście pekińskiej występuje zarówno w okresie wegetacji, jak i w czasie długotrwałego przechowania. Do infekcji dochodzi zwykle w miejscach uszkodzonych przez patogeny i szkodniki lub w sposób mechanicznych. Objawy choroby początkowo widoczne są w postaci małych, wodnistych plamek u nasady liści. Plamki szybko powiększają się i obejmują zasięgiem cały zaatakowaną część rośliny, która zaczyna gnić. Gnijące rośliny mają nieprzyjemny zapach. Choroba występuje najczęściej w okresach długotrwałej wilgotnej pogody, z temperaturą 25-30oC.

Profilaktyka i zwalczanie*:

Do krótkotrwałego przechowywania lub transportu należy przeznaczać możliwie suche i nie uszkodzone mechanicznie rośliny. Należy w tym okresie utrzymywać temperaturę około 4oC. Do długotrwałego przechowywania przeznaczać nie przerośnięte i nie przejrzałe główki kapusty, z dobrą okrywą woskową na powierzchni liści.

*zgodnie z zaleceniami „Metodyki Integrowanej Produkcji kapusty” opracowanej przez IO w Skierniewicach.