Kwasy humusowe (huminy, kwasy huminowe i kwasy fulwowe) są aktywnymi składnikami próchnicy. Pochodzą z rozkładu resztek roślinnych, pozostałości zwierząt i mikroorganizmów, a także są produktami aktywności metabolicznej mikroorganizmów wykorzystujących powyższe substraty. Substancje humusowe pozyskiwane są m.in. z torfu, gleb wulkanicznych, kompostów oraz leonardytu i węgla brunatnego.

Wpływają przede wszystkim na poprawę struktury i jakości gleby – zwiększają zwięzłość gleb piaszczystych oraz rozluźniają i napowietrzają gleby ciężkie oraz wzbogacają glebę w substancję organiczne i mineralne. Poprawiają właściwości sorpcyjne podłoża i dostępność składników pokarmowych dla roślin. Przeciwdziałają erozji oraz  neutralizują pH gleby. Zwiększają pojemność wodną gleby, a przez to zmniejszają zagrożenie suszą. Stymulują wzrost i namnażanie pożytecznych mikroorganizmów glebowych (m.in. azotobakter).

Nawozy na bazie kwasów humusu wspomagają wzrost korzeni i pobieranie pierwiastków z gleby. Zwiększają naturalną odporność roślin na „stresy” biotyczne. Poprawiają jakość i strukturę plonu – zwiększa się udział plonu handlowego i wartość odżywcza owoców i warzyw. Kwasy humusowe sprzyjają tworzeniu chlorofilu, cukrów i aminokwasów w roślinach i wspomagają fotosyntezę. Pogrubiają ściany komórkowe w owocach i przedłużają okres przechowywania.

Na rynku dostępne są w sprzedaży nawozy humusowe w formie granulowanej lub płynnej. Nawozy humusowe mogą być używane do opryskiwania, podlewania i fertygacji podłoży organicznych. Polecane są do upraw ekologicznych.