Objawy niedoboru podstawowych składników pokarmowych

Azot – Liście przebarwiają się na kolor żółtozielony, później żółkną. Łodygi stają się cienkie, twarde i włókniste. Owoce jaśnieją i zwężają się na końcach. Korzenie karłowacieją, brunatnieją i zamierają.

Fosfor – Liście nabierają koloru ciemno zielonego i stają się matowe. Owoce przebarwiają się na kolor ciemno-zielony do brązowego. Łodygi stają się delikatne. Poważny niedobór hamuje wzrost roślin.

Potas – Blaszki liściowe w okolicy nerwów nabierają koloru niebiesko-zielonego. Na obrzeżach tworzą się zbrązowienia i nekrozy. Nekroza posuwa się od brzegów do środka liścia. Wzrost roślin ulega spowolnieniu. Owoce od strony łodygi przewężają się.

Magnez – Wzrost roślin ulega spowolnieniu. Na starszych liściach pojawiają się żółte chlorotyczne plamy, a nerwy pozostają zielone. Chloroza, przypominająca w kształcie mozaikę, postępuje stopniowo od starszych do młodszych liści, co może doprowadzić do żółknięcia całych roślin. Blaszki liściowe stają się kruche i nierówne. Obniża się jakość owoców i spada plon.

Wapń – Zahamowaniu ulega wzrost najmłodszych liści, stają się one jaśniejsze, blaszki liściowe ulegają zniekształceniu i mogą pojawić się na nich jasne plamki. Wzrost pędów jest ograniczony, a rozrastanie się owoców od strony kwiatu ulega znacznemu spowolnieniu.

Niedobory mikroelementów

Jeśli stosowane jest nawożenie kompostem, obornikiem lub innymi nawozami naturalnymi, to bardzo rzadko występuje brak mikroelementów. Objawy ich niedoboru mogą pojawić się tylko wówczas, gdy odczyn gleby odbiega znacznie od normy. W niższym odczynie przyswajalność większości mikroelementów, za wyjątkiem molibdenu jest większa. Na glebach o odczynie zasadowym (alkalicznym) obniża się dostępność wszystkich mikroskładników z wyjątkiem manganu. Najbardziej korzystne, ze względu na dostępność składników mineralnych, jest pH około 6,0-6,5.


Czytaj także: „Wymagania nawozowe i potrzeby pokarmowe ogórka gruntowego.”

Źródło” „Metodyka uprawy ogórka gruntowego (wyd. drugie)”, Opracowanie zbiorowe zespołu Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach (pod kierunkiem: prof. dr hab. Franciszka Adamickiego, dr hab. Bożeny Nawrockiej), Warszawa, grudzień 2014 r.