Odmiany warzyw marki Bejocebul

Paweł Glanowski omówił też asortyment cebul z hodowli Bejo Zaden. Zaznaczył, że bardzo dużą popularnością cieszą się nasiona podkiełkowane odmian typu Rijsburger, hiszpańskiego lub mieszańców hiszpańsko-amerykańskich – np. Crockett F1.

Dla producentów szukających cebuli wczesnej, o dużym kalibrze i mocno przylegającej łusce, dobrą propozycją jest odmiana Sedona F1. Jej cebule mają jasnobrązowy kolor i wąską szyjkę. Odmiana kończy wegetację po ok. 110 dniach od siewu. Nieco późniejszą i plenniejszą odmianą jest Crockett F1. Można ją przechowywać do kwietnia. Rośliny mają silny wigor oraz umiarkowaną odporność na choroby systemu korzeniowego, tj. fuzariozę i różową zgniliznę korzeni.

Na jakie odmiany marchwi warto postawić?

W bieżącym sezonie pierwszy raz wchodzą do obrotu nasiona odmiany Novara F1. Jej korzenie mają jeszcze bardziej intensywny, pomarańczowy kolor ze względu na większą zawartość beta-karotenu ale też nie mają tendencji do zazielenienia główki. Odmiana dobrze rośnie nawet na stanowiskach bardziej suchych.

Z nowości odmianowych o długim okresie wegetacji (ok. 128 dni) Paweł Glanowski polecał marchew Nordhorn F1. Wyróżnia się mocną nacią o dobrej zdrowotności – z podwyższoną odpornością na alternariozę. Jej korzenie są wyrównane i duży odsetek z nich stanowi plon handlowy. Jej przeznaczeniem jest długie przechowywanie – podobnie jak wiodącej marchwi w wielu krajach Europy w tym segmencie produkcji, czyli odmiany Nerac F1. Wytwarza ona cylindryczne korzenie, które nawet przy niekorzystnych warunkach nie pękają. Nadaje się w pełni do mechanicznego zbioru dzięki mocnej, odpornej na choroby naci. Plonuje niezawodnie na różnych stanowiskach.

Paweł Glanowski przybliżył uczestnikom spotkania informacje o nasionach podkiełkowanych z formułą B-Mox. Wschody tak podkiełkowanych nasion marchwi są szybsze i równomierne, to z kolei przekłada się na wyższą tolerancję na niekorzystne warunki środowiska w newralgicznym, juwenilnym okresie rozwoju roślin marchwi. Formuła B-Mox jest dopuszczona do użytku również w technologii produkcji marchwi metodami ekologicznymi.

Odmiany warzyw marki Bejo – ogórki polowe

Z ogórków dla przetwórstwa prelegent polecał odmiany partenokarpiczne, takie jak: Arletta F1, Atik F1 i nowość pod numerem Bejo 3631. Wyróżniają się one małą komorą nasienną. Atik F1 jest odmianą późną (ok. 58 dni wegetacji) wiążącą ciemnozielone owoce. Jego rośliny charakteryzują się wysoką zdrowotnością (ma m.in. wysoką odporność na mączniaka prawdziwego). Przedmiotem testów polowych jest ogórek pod numerem Bejo 3488, odporny na choroby wirusowe. Jego rośliny wykazują dużą tolerancję na stresy abiotyczne. Jest odmianą z przewagą kwiatów żeńskich, lecz wykazującą równocześnie cechy partenokarpii. Owoce są cylindryczne (stosunek długości do grubości: 3,2-3,3:1). Mają ciemnozieloną barwę i są wyrównane, twarde i nie przerastają na wielkość. Są uprawiane z przeznaczeniem do kwaszenia, konserwowania i zaopatrzenie rynku warzyw świeżych.

Pawel Glanowski
Pawel Glanowski z firmy Bejo (fot. P.Bucki)