Odmiany kapust z hodowli Bejo Zaden polecane na 2024 rok
20-tego stycznia w Charsznicy odbyło się szkolenie dla producentów warzyw zorganizowane przez firmę Bejo Zaden wspólnie z firmami towarzyszącymi: Biolchim, Yara Poland, FMC Agro oraz AgraNatura. W artykule przedstawiam wybrane odmiany kapust polecane na obecny sezon z hodowli Bejo Zaden.
Kapusty Bejo Zaden na kiszenie
Z portfolio firmy Bejo Zaden na pierwsze kwaszenie rekomendowana jest odmiana kapusty Padoc F1, którą można zbierać średnio po 3 miesiącach od wysadzenia rozsady. To odmiana w pełni odporna na fuzariozę kapusty. Jej przeznaczeniem jest pierwsze, letnie kwaszenie (w lipcu i sierpniu). Produkt finalny po przetworzeniu ma atrakcyjny, biały kolor. Odmiana osiąga dojrzałość zbiorczą po ok. 90-ciu dniach wegetacji na miejscu stałym.
Jak informował Paweł Glanowski niektórzy producenci z uwagi na często wysoką cenę rynkową wczesnej kapusty kiszonej decydują się na uprawę odmiany Gazebo F1, która choć należy do segmentu odmian polecanych na świeży rynek to jednak ma krótszy okres wegetacji (ok. 75 dni). Ma trochę mniej suchej masy niż odmiana Padoc F1, lecz jest chętnie wybierana przez przetwórców np. w rejonach Sieradza i Sandomierza.
W typie odmiany Megaton odmianą wysoko plonującą jest Nixon F1. Wyróżnia się podwyższoną zdrowotnością na choroby grzybowe. Główki tej odmiany mają krótki głąb wewnętrzny i osiągają średnio 6 kg. Nixon F1 odznacza się świetnym smakiem i nadaje się na letnie i wczesnojesienne kwaszenie.
Na wyróżnienie zasługuje także odmiana Report F1, do kiszenia w okresie wrześniowym. Odmiana wyróżnia się bardzo wysokim plonem, główki są bardzo wyrównane i przekraczają masę 10 kg. Report F1 jest faworytem w rejonach, w których występuje kiła kapusty. Jest to odmiana z odpornością na niektóre rasy tej choroby.
Najpóźniejszą odmianą do kwaszenia z portfolio Bejo Zaden jest Typhoon F1 o 150-dniowym okresie wegetacji. Z segmentu odmian przetwórczych ma najlepsze parametry przydatne do przetwórstwa, tj. wysoką zawartość suchej masy, cukrów i witaminy C. Przetwarzanie odmiany Typhoon F1 jest bardzo wydajne, ponieważ po szatkowaniu jej główek nie ma dużo odpadów. To jedna z niewielu odmian na rynku, która może z powodzeniem stanowić surowiec do przetwórstwa po przechowywaniu w okresie zimowym.
Kapusty Bejo Zaden na zaopatrzenie marketów i do przechowywania
Najpopularniejszą odmianą kapusty na zaopatrzenie marketów jest Cyclone F1. W porównaniu z innymi odmianami „100-dniowymi” wyróżnia się wyższą tolerancją na wciornastki. Z późnych nasadzeń, tj. na przełomie czerwca i lipca, można ją przechowywać do końca marca. Jej główki są ciężkie (osiągają masę do 4 kg) i mają kulisty kształt.
Do przechowywania i na rynek warzyw świeżych nowością jest kapusta Axel F1 o grubej warstwie wosku pokrywającego liście. Dzięki temu jest ona rzadziej zasiedlana przez wciornastki, a rośliny charakteryzuje silny wigor i dobrze rozwinięty system korzeniowy. W „wilgotnym” sezonie 2023 Axel F1 nadawał się do zbioru o ok. 2 tygodnie wcześniej niż w poprzednich latach, gdy suma opadów była na niższym poziomie. To odmiana jest popularna wśród producentów przede wszystkim dlatego, że charakteryzuje się bardzo dobrym wyrównaniem główek i, co za tym idzie, zapewnia stabilność plonu. Główki tej odmiany dorastają do 2-4 kg, mają dobrą strukturę liści i w sprzyjających warunkach można je przechowywać nawet do końca maja.
Kapusty płaskie marki Bejo Zaden
Przedstawiciel firmy Bejo Zaden podczas swojego wystąpienia zwrócił również uwagę, na coraz popularniejsze kapusty płaskie. W ofercie firmy, która jako pierwsza wprowadziła koncept Coolwrap, znajduje się kilka odmian spełniających kryteria kapust o delikatnym smaku, predysponowanych do wykorzystania w kuchni m.in. na gołąbki. Jedną z nich jest średnio wczesna odmiana Nokta F1, bardzo łatwa w uprawie, o mocnym wigorze. Wiąże płaskie główki osiągające 1,5-3 kg po ok. 86 dniach od wysadzenia w pole. Jej zaletą jest możliwość wydłużenia zbiorów, gdyż po dorośnięciu do odpowiedniej wielkości może pozostać w polu bez utraty jakości. Charakteryzuje się dobrą zdrowotnością polową.
Nieco wcześniejszą odmianą, o lżejszych główkach, ale mających dużą średnicę, jest kapusta Palamout F1, odznaczająca się bardzo dobrym smakiem. Z późniejszych, lipcowych nasadzeń z powodzeniem można je przechowywać do końca grudnia.
Z kapust płaskich na uwagę zasługuje także nowość – Respecta F1. Jest przeznaczona na zaopatrzenie supermarketów. Główki są bardzo wyrównane o mniejszej średnicy niż np. u odmiany Palamount F1, co czyni ją idealną do pakowania w opakowania kartonowe. Respecta F1 pozwala uzyskać bardzo wysoki procent towaru handlowego. Główki pozostawione w polu nie mają tendencji do pękania.
Kapusty pekińskie marki Bejo Zaden
Rynek kapust pekińskich na zbiór jesienny zdominowała odmiana Bilko F1. Jak zaznaczył Paweł Glanowski sytuacja ta odnosi się zarówno do Polski jak i innych krajów europejskich. Firma Bejo Zaden testuje obecnie dwie nowe odmiany tego typu i niebawem zostaną one wprowadzone do sprzedaży. Bilko F1 charakteryzuje się odpornością na niektóre rasy kiły kapusty i małą wrażliwością na choroby bakteryjne i grzybowe. Z uwagi na zamknięty charakter główek, które nawet po przechowywaniu zachowują żywo zielony kolor.