Osiec mączlikowy (Eretmocerus eremicus)…

to błonkówka pochodząca z  południowego zachodu Stanów Zjednoczonych.  Samica jest koloru cytrynowo- żółtego z zielonymi oczami, ma czułki złożone z 5 segmentów. Dorasta do 0,75 mm długości i jest nieco większa od samca. Samiec ośca mączlikowego ma ciało ciemnożółte do brązowego, jego czułki złożone są z 3 segmentów.
Na pełny cykl rozwojowy składają się: jajo, 3 stadia larwalne, puparium i osobnik dorosły.  Rozwój populacji entomofaga  zależy nie tylko od gatunku szkodnika i  rośliny ale przede wszystkim od temperatury. Najwyższą aktywność wykazuje w wysokich temperaturach (30-40°C). Mniejsze znaczenie ma wilgotność powietrza — ta optymalna wynosi 50–85%.  Efektywność ośca mączlikowego w zwalczaniu mączlików, zależy również od gatunku rośliny, na której żeruje  szkodnik. Wpływ na to ma, między innymi, gęstość włosków pokrywających liście –  łatwiej i szybciej rozmnaża się na ogórku i oberżynie, wolniej na pomidorze, a najwolniej na papryce.

Entomofag polecany jest do zwalczania larw drugiego i trzeciego stadium rozwojowego mączlika szklarniowego (Trialeurodes vaporariorum) i ostroskrzydłego (Bemisia tabaci), przy czym preferuje mączlika ostroskrzydłego. Samica składa jaja pod larwy szkodnika. Czułkami bada wielkość larw – jeżeli larwa jest odpowiednia, zostawia pod nią swoje jajo, natomiast, w innym przypadku może do niej wrócić później. W ciągu życia samica może znieść  od 50 do 200 jaj.  Larwa ośca mączlikowego zaraz po wylęgnięciu się wchodzi do ciała gospodarza. Spasożytowane larwy mączlika zmieniają kolor na żółty. Dorosły owady entomofaga wydostaje się przez otwór, który wygryza na  mumii mączlika.

Osiec mączlikowy polecany jest do stosowania głównie interwencyjnego, łącznie z dobrotnicą szklarniową. Zalecana jest do introdukcja w ogniska występowania szkodnika. Sprawdza się w uprawach warzyw (pomidorów, ogórków) i roślin ozdobnych  (anturium, gerber, poinsecji, róż).

Czytaj także: „Owady pożyteczne – dobrotnica szklarniowa”

„Mączliki w uprawach pod osłonami”