Na początku Verimark

Przedstawiciel firmy FMC Agro podczas swojego wystąpienia zwrócił uwagę, że diamidy to grupa związków będących jednym z najnowszych osiągnięć w ochronie chemicznej przed szkodnikami. Wśród diamidów warto wyróżnić substancję aktywną Cyazypyr®, która zwalcza szerokie spektrum szkodliwych owadów, m.in. mszyce, wciornastki, miniarki i mączliki. Cyazypyr®, szybko ulega degradacji w środowisku naturalnym, dzięki czemu spełnia wymagania związane ze stosowaniem środków ochrony roślin przy minimalizowaniu ich pozostałości. Według przekazanych informacji substancja ta łatwo rozkłada się w glebie i w wodzie oraz stanowi bardzo małe ryzyko dla upraw następczych.

W portfolio tego przedsiębiorstwa znajdują się już 3 preparaty oparte na tej substancji: Verimark® 200 SC, Benevia® 100 OD oraz Exirel® 100 SE. Pierwszy z nich, Verimark® 200 SC jest już od kilku lat na rynku i jest dobrze znany producentom. Stosowany jest on do zaprawiania rozsady warzyw kapustnych przeciwko szkodnikom, głównie śmietce kapuścianej. Zalecana dawka preparatu dla jednorazowego zastosowania wynosi 15 ml na 1000 sztuk rozsady, która znajduje się w fazie 2-5 liści właściwych. Prelegent przypomniał, że odmierzoną uprzednio wodę do zabiegu należy podzielić na połowy i w pierwszej z nich należy rozpuścić Verimark® 200 SC i aplikować rozsadę sporządzonym roztworem. Z kolei drugą połową wody spłukujemy ciecz roboczą z liści do systemu korzeniowego rozsady (preparat nie powinien zalegać na częściach zielonych roślin). Aby określić ilość potrzebnej wody i pojemność sorpcyjną podłoża w multipaletach z rozsadą Grzegorz Chmielniak zalecał wykonanie próby „ślepej” polegającej na opryskiwaniu wodą dowolnej palety z rozsadą do czasu jej pełnego wysycenia. Zabieg aplikacji preparatem Verimark® 200 SC należy wykonać jednokrotnie, najpóźniej na 3 dni przed posadzeniem rozsady. Precyzyjnie wykonany zabieg zabezpiecza systemicznie rośliny na okres 3-6 tygodni po posadzeniu rozsady na miejsce stałe. Warto dodać, że od bieżącego sezonu dostępne jest mniejsze opakowanie tego preparatu, tj. o pojemności 375 ml. 

Diamidy do opryskiwania

Do ochrony przed szkodnikami w okresie wegetacji firma rekomenduje preparat Benevia® 100 OD. W uprawie warzyw kapustnych pestycyd ten stosuje się w dawce 400-750 ml zależnie od gatunków zwalczanych owadów. Podczas wykładu prelegent przypomniał, że Benevia® 100 OD ma postać koncentratu zawiesiny olejowej do rozcieńczania wodą, w związku z czym do cieczy roboczej może być dodany adiuwant olejowy wpływający na zwiększenie skuteczności zabiegu o ok. 20% i więcej – w wyniku lepszej przyczepności cieczy do roślin. Według przekazanych informacji przez przedstawiciela ważny jest precyzyjny zabieg nalistny, ponieważ roślinę zabezpiecza wgłębnie i translaminarnie, a na szkodniki działa zarówno kontaktowo, jak i żołądkowo, przez okres 2-4 tygodni od zabiegu. Preparat Benevia® 100 OD zgodnie z etykietą zwalcza m.in. śmietki, mączliki i gąsienice motyli. Na podstawie kilku lat obserwacji stwierdza się również mniejsze zasiedlanie chronionych roślin przez mszyce. Jak poinformował Grzegorz Chmielniak chronione uprawy z wykorzystaniem preparatów zawierających Cyazypyr® dają wyrównany plon, co przekłada się wydatnie na obniżenie kosztów związanych ze zbiorem i transportem oraz korzystnie wpływa na wartość sprzedażową oferowanego plonu handlowego.

Przedstawiciel firmy FMC Agro przestrzegł przed zamiennym stosowaniem ww. preparatów, tj. poprzez wykorzystanie środka Benevia® 100 OD do zaprawiania rozsady, a Verimark® 200 SC do opryskiwania. Wówczas zabiegi takie są wykonywane niezgodnie z etykietą i nieskutecznie, ponieważ każdy z tych preparatów ma m.in. inną formulację oraz sposób działania na rośliny. Ponadto, zwrócił uwagę na konieczność rotowania substancji aktywnej omawianych insektycydów, aby utrzymać ich wysoką skuteczność. Po zaprawieniu rozsady preparatem Verimark® 200 SC rekomendował zastosowanie insektycydu o innym mechanizmie działania, a w późniejszym okresie wegetacji zabieg środkiem Benevia® 100 OD lub Coragen® 200 SC. Taka praktyka ograniczy możliwość uodpornienia się szkodników na diamidy. 

Rozwiązania biologiczne

Firma wprowadza od bieżącego sezonu preparat Nexsuba® oparty na spinosadzie z grupy związków powstałych w wyniku fermentacji bakterii Saccharopolyspora spinosa. Jest on zarejestrowany m.in. do zwalczania wciornastków w polowej uprawie kapusty głowiastej, w dawce 0,3-0.4 l/ha. Preparat działa powierzchniowo i wgłębnie do ok. 14 dni. Jak poinformował Grzegorz Chmielniak, środek biologiczny Nexsuba® warto uwzględnić w programie ochrony warzyw kapustnych pomiędzy zabiegami preparatami chemicznymi opartymi np. na Cyazypyrze®.

W tym roku zarejestrowano również biostymulator bakteryjny Accudo®. Jego głównym atrybutem jest zwiększenie odporności na stres abiotyczny (np. wahania temperatur, zasolenie, susza) , poprawa wigoru i przyspieszenie rozwoju systemu korzeniowego roślin oraz nowych przyrostów części nadziemnych roślin. Ostatecznym efektem jest wzrost plonu i jego jakości. Może być stosowany łącznie z insektycydem Verimark® 200 SC. W tym przypadku (namaczanie systemu korzeniowego) zalecana dawka wynosi 50 ml na 1000 roślin. Z kolei przy innych metodach aplikacji rekomendowana dawka Accudo® wynosi 0,5 l/ha.

Fitomonitoring upraw

FMC Agro wprowadziła również system monitoringu szkodników (Arc Farm Intelligence). Polega on na odławianiu do pułapek tantnisia krzyżowiaczka oraz śmietki kapuścianej. Pozwala to zasygnalizować producentom, kiedy istnieje zwiększona presja ze strony tych szkodników i tym samym potrzeba wykonania zabiegu z wykorzystaniem pestycydów. Dzięki temu ochrona roślin jest prowadzona w sposób zrównoważony, skuteczny i uzasadniony ekonomicznie. Informacje nt. sygnalizacji pojawienia się agrofagów są wysyłane do użytkowników poprzez aplikację na telefonach. Aby uzyskać dostęp wystarczy zarejestrować się na stronie internetowej firmy FMC Agro i ściągnąć aplikację.