Techniki monitoringu agrofagów
Od 2014 producenci zobligowani są przestrzegać zasad integrowanej ochrony roślin. Wymaga ona kompleksowego podejścia, którego podstawą jest monitoring. Monitoring jest działaniem profilaktycznym, które umożliwia wcześniejsze wykrycie i szybką reakcję na zagrożenie. Pozwala na dobranie odpowiednich środków ochrony roślin (ś.o.r.) i ich racjonalne stosowanie.
Organizmy szkodliwe powinny być monitorowane przy pomocą odpowiednich narzędzi. Obserwacje można wykonać „gołym okiem”, przy pomocy lupy, binokularu, do powiększania można wykorzystać także smartfony. Przydatne są czerpaki entomologiczne i różnego typu pułapki. Do monitoringu służą kolorowe tablice lepowe: żółte (na mączliki, mszyce, zmieniki, miniarki), niebieskie (na wciornastki, ziemiórki), białe (na kistnika, zmienika lucernowieca), czarne (Tuta absoluta).
Na dużą skalę w uprawach warzyw, stanowi połączenie pułapek barwnych z zapachowymi. Wykorzystuje się tu barwne tablice lepowe, pułapki trójkątne lub kubełkowe w połączeniu z feromonami. Feromony są to związki chemiczne wydzielane przez dany organizm, służące do wywoływania określonej reakcji lub zachowania u osobników tego samego gatunku. Najczęściej stosowane są feromony płciowe zwabiają samce. Jedną z najważniejszych zalet pułapek feromonowych jest ich neutralność w stosunku do otaczającego środowiska oraz brak wpływu na organizmy należące do innych gatunków.
Do monitoringu szkodników aktywnych w nocy polecane są pułapki świetlne (odławiają samice i samce).
Lustrację na obecność szkodników glebowych należy wykonać z pomocą łopatki i sita do przesiewania gleby. W przypadku wątpliwości warto zlecić badanie profesjonalnemu laboratorium.