Trójkolorowy mix rzodkiewek…

… składa się ze zgrubień o barwie czerwonej – najpopularniejszych w uprawie – a także białej i purpurowej, oferowanych po 250 g w opakowaniach typu top-seal. Sieć Albert Heijn promuje ten produkt jako pyszną przekąskę o świeżym, pikantny, lekko pieprznym smaku. Podkreślane są także walory zdrowotne rzodkiewek – są one naturalnym źródłem kwasu foliowego i witaminy C.

Dirk-Jan Polak, specjalista z firmy Hazera ds. rzodkiewki, roszponki i marchwi typu baby leaf zwraca uwagę, że w bieżącym roku ważnym trendem są zdrowe przekąski – warzywa i owoce zamiast np. słodyczy, a mix rzodkiewek świetnie wpisuje się w ten trend. Jest to nie tylko zdrowa, ale także wygodna przekąska – różnokolorowe rzodkiewki prezentują się atrakcyjnie i są gotowe do spożycia wprost z opakowania.

50 lat hodowli rzodkiewki

Firma Hazera, z której pochodzą odmiany we wspominanym zestawie rzodkiewek, jest jednym z najważniejszych światowych hodowców tego warzywa. Hodowlę i selekcję rzodkiewek w firmach, które weszły w obecny skład Hazery, prowadzono od 1974 roku, a od 1987 do oferty wprowadzono mieszańcowe odmiany rzodkiewki – bardziej wydajne, dające wyższy i wyrównany plon. Producenci oczekują odmian niezawodnych w różnych warunkach uprawy, z dobrymi odpornościami na choroby. Kilka lat temu Hazera wprowadziła czerwoną rzodkiewkę Autella F1, o wysokiej odporności na Fusarium sp. i bielik krzyżowych. Ciekawą odmianą jest  także wspomniana Whitella F1 – o białych zgrubieniach, która oprócz wcześniej wymienionych odporności jest także odporna na mączniaka rzekomego… i to właśnie Whitella F1 jest jedną z odmian wchodzących w skład wyróżnionego trójkolorowego mixu rzodkiewek. Zastaw ten uzupełnia odmiana Purpella F1 o zgrubieniach barwy purpurowej, nadająca się do uprawy pod osłonami lub w polu. Charakteryzuje się ona dobrym wyrównaniem i plennością. Jak informuje Dirk-Jan Polak Whitella F1 i Purpella F1 to jedyne dwie „nieczerwone” odmiany rzodkiewki uprawiane na większą skalę.

Rzodkiewka przez cały rok 

Hodowcy w ostatnich latach dążą także do uzyskania odmian, które zapewnią podaż rzodkiewek przez cały rok. Nie jest to już wyłącznie wiosenne warzywo. W Europie całoroczną podaż rzodkiewki wysokiej jakości zapewnia uprawa w różnych rejonach kontynentu (głównie we Włoszech i Holandii), prowadzona pod osłonami. Ma ona tym większe znaczenie, że w ostatnich latach nasilają się niekorzystne, ekstremalne zjawiska pogodowe – a w takich warunkach trudno uzyskać rzodkiewkę wysokiej jakości w polu. Wyrównane zgrubienia, o dobrej jakości i smaku, jędrne można uzyskać przy odpowiedniej, równomiernej wilgotności gleby – jaką zdecydowanie łatwiej zapewnić w uprawie w szklarniach lub tunelach.    

W hodowli zwraca się także uwagę na cechy jakościowe zgrubień – powinny być one wysokiej jakości i trwałości, mieć zwarte i jędrne wnętrze oraz jednolicie biały kolor na przekroju, utrzymujący się przez długi czas. Ta cecha pozwala na wykorzystanie rzodkiewek do m.in. do produkcji sałatek i surówek.

Inne, warte uwagi, nowe odmiany rzodkiewki…

…z asortymentu Hazery to jaskrawoczerwona Pepito F1. Polecana do uprawy od wiosny do jesieni w otwartym gruncie. Jest bardzo odporna na zmienne warunki pogodowe i łatwa w uprawie, ma  bardzo wyrównane zgrubienia, dorastające do 5 cm średnicy. Nadaje się do sprzedaży w pęczkach lub jako rzodkiewka obcinana.

Resito F1 – to rzodkiewka do uprawy przez cały sezon w otwartym gruncie. Bardzo odporna na parcenie, polecana również dla przemysłu – przygotowuje się z niej krążki i słupki do gotowych surówek i sałatek.

Laurella F1 to nowa rzodkiewka do uprawy w okresie jesienno-zimowym i wczesnowiosennym pod osłonami. Nadaje się do oferowania w pęczkach lub jako zgrubienia obcinane. Przypomina ona pod względem jakości Autellę, ma jednak nieco wyższą odporność na mączniaka rzekomego (IR). Zgrubienia Laurelli są kuliste, jaskrawoczerwone z cienkim korzonkiem, wyrównane. Nadają się do zbioru mechanicznego.

Dirk-Jan Polak, specjalista z Hazery, prezentuje mix trójkolorowych rzodkiewek (fot. Hazera)