Typy owoców papryki
Firmy nasienne oferują szeroką gamę odmian tego gatunku polecanych do upraw w polu i pod osłonami. Główne podziały dotyczą smaku, kształtu i koloru owoców oraz wczesności roślin.
Smak owoców
Najbardziej popularne są odmiany słodkie. Za ostry smak papryki odpowiedzialna jest kapsaicyna zawarta w owocach. Stopień ostrości określany jest w skali Scoville’a (SHU) – im wyższa wartość, tym papryka bardziej pikantna. Wartości SHU różnią się w zależności od warunków uprawy i odmian rośliny. W zależności od stopnia ostrości wyróżniamy typy:
- Słodkie (0 SHU) – w kolorze żółtym, pomarańczowym, czerwonym, kremowym, fioletowym; w kształcie typu „blok”, „lamuyo” lub stożkowym.
- Jalapeno (2500- 5000 SHU) – strąki czerwone lub zielone, w kształcie stożka z tępym zakończeniem.
- Chilii – w kolorze czerwonym (4500-5000 SHU) lub zielonym (500-2500 SHU). Owoce wydłużone, ostro zakończone. Ten typ obejmuje także rodzaj „tabasco” (30 000- 50000 SHU).
- Habanero (Capsicum chinense) – owoce wyjątkowo ostre (100 000-500 000 SHU), mają długość 2,5-6 cm i szerokość około 2,5 cm. Niedojrzałe są koloru zielonego a dojrzałe (w zależności od odmiany) – żółte, pomarańczowe, czerwone albo brązowe.
Kształt owoców
Wyróżnia się typy handlowe papryki:
- w kształcie regularnego graniastosłupa, tzw. blok (o słodkim smaku)
- w kształcie graniastosłupa, tępo zakończone, tzw. lamuyo (o słodkim smaku) lub habanero (o ostrym smaku)
- wydłużone, ostro zakończone (o ostrym smaku)
- w kształcie stożka z ostrym zakończeniem, tzw. kapia (głównie o słodkim smaku)
- w kształcie stożka z tępym zakończeniem, tzw. Jalapeno (o ostrym smaku)
- pomidorokształtne – o szerokości około 55 mm (o słodkim smaku).
Papryka może być zbierana w różnych fazach dojrzałości, przez co różni się kolorem:
- w fazie dojrzałości zbiorczej są zielone, kremowe
- w fazie dojrzałości fizjologicznej są w kolorze żółtym, pomarańczowym, czerwonym, kremowym, fioletowym.