Wartości odżywcze i lecznicze papryki
Owoce papryki, że względu na duże wartości odżywcze, są od dawna cenionym warzywem i przyprawą na rynku. Zawarte w niej witaminy i sole mineralne korzystnie wpływają na zdrowie i odporność.
Papryka jest cennym źródłem wielu substancji odżywczych, m.in. witaminy C i E, witamin z grupy B (B1, B2, B6, PP) oraz potasu, fosforu, żelaza i magnezu. Świeża owoce papryki zawiera pięć razy więcej witaminy C niż cytryna. Witamina C występuje w formie trwałej, odpornej na działanie czynników niszczących. Owoce papryki zasobne są w karotenoidy (źródło prowitaminy A), które w połączeniu z wit. C wzmacniają i uszczelniają naczynia krwionośne. Zawartość karotenoidów uzależniona jest od cech odmiany.
Owoce papryki bogate są związki mineralne – zawierają duże ilości potasu, fosforu, wapnia oraz magnezu. Gromadzą dużo cukrów. Smak owoców związany jest z zawartością kapsaicynoidów, głównie kapsaicyny, odpowiedzialnych za ostry i piekący smak. Związki biologicznie czynne mają silne działanie rozgrzewające, dzięki czemu owoce ostrej papryki wykorzystywane są do produkcji leków roślinnych o działaniu przeciwzapalnym i rozgrzewającym. Wspomagają także trawienie tłuszczów. W owocach papryki słodkiej zawartość tych substancji nie przekracza 0,02% suchej masy, natomiast u odmian ostrych wynosi powyżej 0,2%.
Papryka jest warzywem niskokaloryczna i stanowi dobre źródło błonnika. Poprawia procesy trawienne, łagodzi wzdęcia i zaparcia. Bardzo ostra papryka nie jest wskazana dla osób z chorobami układu pokarmowego (głównie błony śluzowej żołądka i dwunastnicy, przy chorobie refluksowej), gdyż może powodować jego dodatkowe podrażnienie.
Ze względu na kolor i smak papryka różni się między sobą zawartością poszczególnych pierwiastków.
Wartości odżywcze surowej, słodkiej papryki w kolorze czerwonym/ żółtym/ zielonym (w 100 g)*:
Zawartość wody – 92,21 g/ 92,02 g/ 93,89 g
Wartość energetyczna – 31 kcal/ 27 kcal/ 20 kcal
Białko ogółem – 0,99 g/ 1 g/ 0,86 g
Tłuszcz ogółem – 0,3 g/ 0,21 g/ 0,17 g
Węglowodany – 6.03 g/ 6,32 g/ 4,64 g (w tym cukry proste 4,2 g/ -/ 2,4 g)
Błonnik – 2,1 g/ 0,9 g/ 1,7 g
Witamina A – 3131 I.U. / 200 I.U./ 370 I.U.
Witamina E – 1,58 mg / 0 /0,37 mg
Witamina K – 4,9 µg / 0 / 7,4 µg
Witamina C – 127,7 mg/ 183,5 mg/ 80,4 mg
Witamina B1 (tiamina) – 0,054 mg/ 0,028 mg/ 0,057 mg
Witamina B2 (ryboflawina) – 0,085 mg / 0,025 mg/ 0,028 mg
Witamina B3 (niacyna/PP) – 0,979 mg / 0,890 mg/ 0,480 mg
Witamina B6 – 0,291 mg / 0,168 mg/ mg
Kwas foliowy – 46 µg/ 26 µg/ 10 µg
Kwas pantotenowy – 0,317 mg/ 0,168 mg/ 0,099 mg
Wapń – 7 mg/ 11 mg/ 10 mg
Żelazo – 0,43 mg/ 0,46 mg/ 0,34 mg
Magnez – 12 mg/ 12 mg/ 10 mg
Fosfor – 26 mg/ 24 mg/ 20 mg
Potas – 211 mg/ 212 mg/ 175 mg
Sód – 4 mg/2 mg /3mg
Cynk – 0,25 mg/0,17 mg/ 0,13 mg
Miedź – 0,017 mg /0,107 mg /0,066 mg
Mangan – 0,112 mg/0,117 mg /0,122 mg
Selen – 0,1 µg/ 0,3 µg /0
Fluor – 0/0/ 2 µg
Wartości odżywcze surowej, ostrej papryki w kolorze czerwonym (w 100 g)*:
Wartość energetyczna – 40 kcal
Białko ogółem – 0,187 g
Tłuszcz ogółem – 0,44 g
Węglowodany – 8,81 g (w tym cukry proste 5,30 g)
Błonnik – 1,5 g
Witamina A – 3131 I.U. / 200 I.U./ 370 I.U.
Witamina E – 1,58 mg / 0 /0,37 mg
Witamina K – 14 µg
Witamina C – 143 mg
Witamina B1 (tiamina) – 0,072 mg
Witamina B2 (ryboflawina) – 0,086 mg
Witamina B3 (niacyna/PP) – 1,244 mg
Witamina B6 – 0,506 mg
Kwas foliowy – 23 µg
Kwas pantotenowy – 0,317 mg/ 0,168 mg/ 0,099 mg
Wapń – 14 mg
Żelazo – 1,03 mg
Magnez – 23 mg
Fosfor – 43 mg
Potas – 322 mg
Sód – 9 mg
Cynk – 0,26 mg
Miedź – mg
Mangan – mg
Selen – µg
Fluor – µg
*Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Czytaj także: „Typy owoców papryki„.