Wartości odżywcze cebuli
Cebula doceniana jest od wieków w medycynie ludowej m.in. wzmacnia odporność, wspomaga gojenie się ran, poprawia procesy trawienne. Jako jedno z niewielu warzyw nie traci swoich właściwości odżywczych i leczniczych po obróbce termicznej. Najzdrowsza jest w postaci surowej.
Cebula ze względu na swoje właściwości bakteriobójcze, dużą zawartość witaminy C i siarki wykorzystywana jest w podnoszeniu odporności. Jest naturalnym antybiotykiem stosowanym m.in. w leczeniu chorób układu oddechowego. Syropy z cebuli wykorzystywane są na kaszel. Cebula pomaga w leczeniu ran, oparzeń i trądziku. Obniża ciśnienie krwi poziom cukru we krwi i złego cholesterolu oraz działa przeciwzakrzepowo. Przyspiesza wydzielanie soków żołądkowych przez co wspomaga trawienie. Usuwa nadmiar wody z organizmu, likwiduje opuchliznę, co korzystnie wpływa na leczenie takich schorzeń jak: reumatyzm. Dzięki zawartości siarki oprawia stan skóry i paznokci.
Wartości odżywcze surowej cebuli (w 100 g)*:
Zawartość wody – 89,11 g
Wartość energetyczna – 40 kcal
Białko ogółem – 1,1 g
Tłuszcz ogółem – 0,10 g
Węglowodany – 9,64 g (w tym cukry proste 4,24 g)
Błonnik – 1,2 g
Witamina A – 2 I.U.
Witamina C – 7,40 mg
Witamina E – 0,2 mg
Witamina K – 0,4 µg
Witamina B1 (tiamina) – 0,046 mg
Witamina B2 (ryboflawina) – 0,027 mg
Witamina B3 (niacyna/PP) – 0,116 mg
Witamina B6 – 0,120 mg
Kwas pantotenowy – 0,123 mg
Wapń – 23 mg
Żelazo – 0,21 mg
Magnez – 10 mg
Fosfor – 29 mg
Potas – 146 mg
Sód – 4 mg
Cynk – 0,17 mg
Miedź – 0,039 mg
Mangan – 0,129 mg
Selen – 0,5 µg
Fluor – 1,1 µg
*Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference