Nietypowy rok i „dyniowe” trendy

W porównaniu z poprzednimi latami obecny rok nie był sprzyjający uprawie dyni, ze względu na zmienne warunki środowiskowe, zwłaszcza chłodny lipiec, mówił Adam Piotrowski – przedstawiciel firmy Argenta Seeds. Stąd też plony były nieco mniejsze. Na spotkaniu zaprezentowano 24 odmiany dyni, przy czym były one podzielone na typy związane z ich przeznaczeniem. Podczas wydarzenia można było m.in. spróbować ciasta dyniowego, nabyć zestaw prezentowy różnych odmian dyni (ozdobnych i jadalnych), a najmłodsi mogli malować owoce. Segment odmian dyni ozdobnych stale się rozwija. To pokazuje wszechstronność użytkowania tego warzywa, co z kolei przekłada się na wzrost zainteresowania wśród klientów i….  powierzchni uprawy dyni w Polsce. W tym miejscu warto dodać, że według danych Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa wynosiła ona w kolejnych latach 7 218,84 ha (2023 r.), 9 287,34 ha (2024 r.) i 10 575,04 ha (2025 r.).

ArgentaSeeds_7-2025_620x400_dyniaArgentaSeeds_7-2025_620x400_dynia

Odmiany dyni typu Halloween

Z tego segmentu wysoce cenioną odmianą przez p. Mariusza Francuza jest dynia Zombie F1. Wiąże kuliste owoce o masie 11-14 kg. Ze względu na wielkość świetnie nadają się one wycinania. Jest gotowa do zbioru średnio po 100 dniach od sadzenia rozsady. Podobną odmianą jest Igor F1, lecz odróżnia ją mocno wydłużony kształt owoców. Największe owoce o wadze 12-18 kg wyróżniają odmianę Champion F1. Są one lekko wydłużone ze stosunkowo dłuższym ogonkiem. Z kolei owoce o masie 7-9 kg wytwarza odmiana Renegade F1 Premium. Mają one twardą skórkę i grubą ścianę miąższu. Doskonale się przechowuje, a ogonek długo utrzymuje się przy owocach. Najwcześniej dojrzewają wyrównane, nieco spłaszczone owoce (4-6 kg) odmiany Racer F1 Premium, bo już po ok. 85 dniach od posadzenia. Uwzględniając sezon sprzedażowy dyń typu Halloween należy odpowiednio zaplanować termin uprawy. Bardzo podobne, lecz troszkę mniejsze owoce (3-5 kg) tworzy odmiana Mars SQ 7432 F1 Premium. Ich spłaszczony kształt znacznie ułatwia pakowanie w opakowania kartonowe. Dojrzewają one dość późno – czas produkcji wynosi średnio 105 dni. Trochę szybciej bo po ok. 90-100 dniach są gotowe do zbioru owoce odmiany Fort Knox F1. Osiągają one średnio 2,5-3 kg masy, mają mocny i atrakcyjny ogonek. Są one głównie przeznaczone do malowania.

W związku z coraz większą popularnością dyń typu Halloween, na rynku poszukiwane są również owoce o mniejszych gabarytach. Firma Argenta Seeds podczas spotkania w Więckowicach zaprezentowała kilka nowości w tym segmencie. Chucky F1 i Mischief F1 są bardzo podobne. Ich owoce odznaczają się owocami o masie do 1,5 kg. Z kolei najmniejszymi owocami (0,9-1,4 kg) charakteryzuje się dynia Annabelle F1. Powyższe nowości mają zwarty pokrój roślin ułatwiający produkcję, a owoce są gotowe do zbioru po ok. 85-90 dniach.

Inne dynie jadalne

Na spotkaniu nie zabrakło również „przedstawicieli” innych rodzajów dyni jadalnych. Typ kabocha (tzw. dynia japońska) reprezentowała odmiana Dolcevera F1 o owocach o masie 1,5-1,8 kg, dojrzewających po ok. 95 dniach od posadzenia. Ich skórka jest ciemnozielona, a miąższ doskonały w smaku, zwięzły o ciemnożółtej barwie. Sombra F1 to dynia szara, której skórka jest bardzo twarda i odporna na uszkodzenia. Owoce tej odmiany można długo przechowywać. Osiągają one masę 1,5-2 kg i mają spłaszczony kształt. Jest równie smaczna co Dolcevera F1, lecz dojrzewa o kilka dni wcześniej. Prezentowaną nowością w asortymencie szarej dyni była kreacja pod numerem PPO 2123 F1, która aktualnie znajduje się w testach.

Jedną z najnowszych odmian w typie Hokkaido z portfolio firmy Argenta Seeds jest Gustar F1. Wiąże stabilnie owoce, dojrzałe do zbioru po ok. 100 dniach od posadzenia rozsady na miejsce stałe. Ma wysokie walory kulinarne, a ze względu na pokaźne (3-4 kg) owoce zdobywa uznanie wśród producentów i podmiotów związanych z przetwórstwem dyni. Jej rośliny nie wymagają zbyt dużych nakładów ponoszonych na ochronę ze względu na wysoką zdrowotność polową. Drugą propozycją w typie Hokkaido jest odmiana Amoro F1. Jej owoce osiągające średnio 1,5 kg masy są bardziej polecane do sieci handlowych poszukujących mniejszych owoców. Są one lekko paskowane i są gotowe do zbioru po ok. 85 dniach, jest to najwcześniejsza dynia Hokkaido na rynku. Pomimo relatywnie małych owoców odmiana ma wysoki potencjał plonotwórczy, ponieważ dzięki zwartemu pokrojowi można zwiększyć obsadę roślin do 14 000 sztuk na hektar. Wówczas należy też zwiększyć ilość wprowadzonych nawozów i pamiętać o systematycznym nawadnianiu plantacji.

Choć dynia prowansalska (typ muskat) kojarzy się producentom i konsumentom z owocami o dużych gabarytach, to na wydarzeniu zaprezentowano Small De Musque F1 – odmianę w typie muskat, ale wytwarzająca owoce o masie 3-4 kg. Mają one wyrównaną wielkość i mocne żebrowanie. Można je zbierać po ok. 125 dniach. Z kolei Black Futsu F1 rodzi owoce o masie 1-3,5 kg. Są one mocno żebrowane i z niemal czarnego koloru (w okresie wegetacji) wybarwiają się na piękną pomarańczową barwę. Ich miąższ jest zwięzły i smaczny z lekko orzechową „nutą”. Czas produkcji tej odmiany to średnio 110 dni. W tym typie (muskat) nowością jest też odmiana pod numerem PPO 2111 F1.

Przykładem dyni  „porcelanowej” jest Porcelain Princess F1, której owoce osiągają średnio 4 kg. Są one różowe i mają błyszczącą, gładką skórkę. Stanowi również akcent ozdobny. Dojrzewa po ok. 105 dniach wegetacji na miejscu stałym. Odmianą ustaloną o jadalnych, spłaszczonych i żebrowanych owocach (2-4 kg) z czerwono-różową skórką jest Garbo. Jej czas produkcji wynosi średnio 100 dni.

Nietypowe zastosowanie kulinarne ma dynia makaronowa. Prezentowana odmiana w tym typie – Stripetti F1 Premium – rodzi owoce podłużne o masie 1,5-2 kg dojrzewające na kolor żółty z zielonymi paskami. To odmiana wczesna gotowa do zbioru po ok. 80 dniach.

Dynie jadalne i ozdobne

Wiele prezentowanych odmian spełnia kryteria zarówno dyni kulinarnych (jadalnych) jak i ozdobnych. Miss Sophie Pink F1 wytwarza drobne (250—500 g), kuliste i żebrowane owoce o różowej skórce. Mają intensywnie pomarańczowy miąższ. Wyróżnia ją atrakcyjna, długa i zakręcona szypułka. Dojrzewa już po ok. 90 dniach.

Owoce do 1 kg masy wytwarza odmiana Heart of Gold F1 w typie acorn. Są one ciemnozielone i przebarwiają się na jasnożółty kolor, przy czym w miejscu żebrowań pozostają zielone pasy. Mają wyrównany, kulisty kształt i bardzo dobrze się przechowują. Czas produkcji tej odmiany to ok. 100 dni. Po tym samym czasie dojrzewają owoce podobnej odmiany – Celebration F1. Różni się od poprzedniczki głównie barwą owoców. U odmiany Celebration F1 dominuje barwa pomarańczowa, biała i żółta. Ponadto są one cętkowane.

Wyrównanie pod względem kształtu (kuliste), żebrowania oraz dominujących barw (ciemnozielone i biało-żółte) to cechy charakterystyczne dla odmiany Harlequin F1. Jej owoce mają ok. 750 g, które można zbierać po ok. 100 dniach. W kolorze ciemnej zieleni oraz pomarańczowym są owce odmiany Carnival F1. Dorastają do ok. 1 kg masy. Kształtem przypomina odmianę Harlequin F1.

Typ dyni kulinarno-ozdobnej, mandarynkowej, reprezentowała też odmiana testowana znajdująca się jeszcze pod numerem PPO 2122 F1 o owocach mocno żebrowanych i żółto-pomarańczowej barwie. Drobne owoce o białym kolorze i osiągające 200-400 g wiąże odmiana Casperita F1. Są one polecane m.in. do wypełniania farszem. Dojrzewają po ok. 90 dniach. Podczas wydarzenia prezentowano także klasyczną dynię ozdobną Lil Pumkemon F1 o owocach do 900 g. Jej rośliny mają zwarty pokrój, a owoce są białe z pomarańczowo-zielonymi paskami.