Wielkość produkcji marchwi we Włoszech

Rodolpho Occhipinti reprezentuje włoską firmę SATA Srl, która skupia w swoich szeregach ekspertów zajmujących się produkcją, technologią, jakością, a także marketingiem i sprzedażą warzyw (i nie tylko). Prelegent zwrócił uwagę, że wprawdzie włoska produkcja marchwi w porównaniu z Europą nie jest duża, jednak stanowi ważny element produkcji warzywnej. – Dwadzieścia lat temu niektóre rejony pozwalały na dłuższy cykl produkcji, dziś może on być krótszy i odwrotnie. Marchew może być produkowana w całych Włoszech, szczególnie dobre rejony do uzyskania wysokich plonów to Sycylia, Lazio, Emilia-Romagna, Apulia, Sardynia. Pod uprawą marchwi znajduje się blisko 10 tys. ha – informował prelegent.

Rodolpho Occhipinti z włoskiego oddziału Sata omówił możliwości zastosowania narzędzi Rolnictwa 4.0 w produkcji marchwi (fot. DŁB)

W UE w 2023 r. największym producentem marchwi była Francja (15 tys. ha), Polska (15 tys. ha), Niemcy (13,5 tys. ha). Na czwartej pozycji były Włochy, dalej Holandia, Rumunia, Hiszpania, Belgia, Portugalia, Dania i Austria.

Pod uprawą marchwi we Włoszech znajduje się blisko 10 tys. ha (fot. DŁB)

Ograniczenia środków ochrony roślin

– W 2025 wycofane będą kolejne substancje czynne środków ochrony roślin. W tym roku z programu zniknie m.in. metrybuzyna, co znacznie pogorszy sytuację producentów. Problem jakiego doświadczają włoscy producenci to brak możliwości rotacji pól, gdyż marchew jest produkowana przez 11 miesięcy w roku – przekazał prelegent.

W integrowanej produkcji obecnie we Włoszech dopuszczone są:

  • fungicydy: pirymetanil, azoksystrobina, difenokonazol, fluksapyroksad, wodorowęglan potasu
  • fumiganty: metam sodowy, metam potasowy
  • dezynfektant: dazomet
  • insektycydy: deltametryna, azadyrachtyna, maltodekstryna, lambda-cyhalotryna, teflutryna, cypermetryna, chlorantraniliprol
  • nematocydy: azadyrachtyna, fluopyram,
  • chwastobójcze: glifosat, aklonifen, pendimetalina, chlomazon, metrybuzyna (do 24.11.25), bifenoks, kletodym, propakwizafop, kwazylofop metylowy, klosydym, fluazifop butylowy, kwas pelargonowy.

Zagrożenia produkcji marchwi

Prelegent zwrócił uwagę na choroby, które zagrażają plantacjom marchwi. Przede wszystkim są to patogeny – sprawcy chorób. Prelegent wymienił takie, jak Alternaria, Sclerotinia i Rhizoctonia, które występują praktycznie co roku i w większości nasadzeń. W ostatnich latach dużym zagrożeniem są drutowce uszkadzające korzenie i powodujące zmiany znacznie obniżające jakość korzeni. Z gleby coraz częściej izolowane są także nicienie powodujące zniekształcenia korzeni. Wśród najczęściej występujących są rodzaje: Meloidogyne, Heterodera i Ditylenchus.

Pozostałości środków ochrony roślin stanowią problem podczas sprzedaży marchwi. Rodolpho Occhipinti  zwrócił uwagę na pozostałości, które najczęściej wykrywane są w korzeniach. Największy odsetek to pozostałości substancji czynnych o działaniu fungistatycznym: azoksystrobina (do zwalczania chorób grzybowych, takich jak alternarioza naci marchwi, czarna zgnilizna korzeni, szara pleśń czy zgnilizna twardzikowa), boskalid (do ochrony przed alternariozą naci marchwi, mączniakiem prawdziwym i zgnilizną twardzikową), kletodym, difenokonazol, fluksapyroksad, piraklostrobina, pirymetanil (zwalcza alternariozę naci marchwi), miedź i substancje chloorganiczne. Z insektycydów wykrywany jest chlorpiryfos. W korzeniach wykrywane są także pozostałości herbicydów, w których skład wchodzą m.in. linuron, metrybuzyna,  pendimetalina, kwizalofop.

Redukcja zezwoleń na stosowanie środków ochrony powoduje, że produkcja staje się coraz trudniejsza. Dodatkowo warto podkreślić, że aby zbyć marchew do klientów, producenci muszą przejść certyfikację, m.in. uzyskać certyfikat GlobalGAP, lub dostarczać produkt w jakości „bez pozostałości”.

– Zapotrzebowanie na wodę jest szczególnie istotne w okresie wschodów nasion. Niezbędne jest instalowanie systemów nawadniania na polach, zwłaszcza że w ostatnich latach ilości opadów atmosferycznych są niewystarczające. Bardzo ważne jest wdrażanie do produkcji narzędzi cyfrowych i nowych rozwiązań, które zautomatyzują m.in. nawadnianie upraw i pozwolą na uzyskanie lepszych plonów – podkreślił Rodolpho Occhipinti.

Rolnictwo precyzyjne we Włoszech rośnie w siłę

Rodolpho Occhipinti omówił nową platformę – Agricolus. Agricolus to zaawansowana platforma rolnictwa precyzyjnego, która wspiera rolników w zarządzaniu uprawami dzięki cyfrowym narzędziom i analizom danych. Agricolus wspomaga proces mapowanie pól, ułatwia takie prace, jak geolokalizacja i tworzenie map upraw. Dodatkowo wspomaga producentów w monitorowaniu roślin ułatwiając analizę zdjęć satelitarnych i danych z czujników. Narzędzie Crop scouting pozwala na  rejestrowanie obserwacji z pola przez aplikację mobilną. System wspomagania decyzji (DSS) obejmuje wiele zadań, takich jak prognozy i wskazania dotyczące nawadniania, nawożenia, detekcji i możliwości zwalczania chorób i szkodników. Platforma wspomaga producenta w zarządzaniu zabiegami i dokumentowaniu działań agrotechnicznych. System jest w pełni zintegrowany z czujnikami, np. stacjami pogodowymi i miernikami parametrów gleby.