Cebulowe rekomendacje spod Ślęży – polecane odmiany cebuli
Dnia 31 sierpnia w gospodarstwie Państwa Brydowskich w miejscowości Bartoszowa (woj. dolnośląskie) odbyły się warsztaty cebulowe. Jednym z głównych punktów spotkania były pokazy odmian cebuli. O charakterystykę standardów jak i nowych kreacji tego warzywa, które sprawdziły się w bieżącym sezonie zapytałem przedstawicieli firm hodowlano-nasiennych uczestniczących w wydarzeniu, m.in. PNOS Ożarów Mazowiecki oraz Syngenta.
PNOS Ożarów Mazowiecki – hodowla Maraldi Sementi
Z szerokiego portfolio firm partnerskich PNOS w Ożarowie Mazowieckim pokazano w Ślęży kilka odmian o różnym przeznaczeniu. Wśród nich duże zainteresowanie wzbudziły białe cebule i docenił je również właściciel firmy P.P.U.H. Awex Sp. z o.o., zajmującej się konfekcjonowaniem i dystrybucją warzyw. Mowa tu o odmianach z hodowli Maraldi Sementi: Whitestone F1 (MSX 18103) i Primo Blanco. Wyjątkowo ładne, białe oraz bez plam. Były nieco wcześniej zebrane z pola, by zachowały śnieżnobiałą łuskę, atrakcyjną dla klienta. Dariusz Kacprzak, dyrektor firmy PNOS Ożarów Mazowiecki zaleca, by dojrzały one pod zadaszeniem, ponieważ wówczas nie będą narażone na delikatne zazielenienie, w wyniku oddziaływania m.in. promieni słonecznych. Dobrze zaprezentowały się także czerwone cebule typu włoskiego, tj. Sunstone F1 i Rojo Duro. Charakteryzują się one w przekroju intensywnie czerwonymi pierścieniami. Mają bardzo ciemną, bordową łuskę zewnętrzną. Jako jedyne na polu spośród innych cebul czerwonych nie były jeszcze zebrane. Powodem pozostawienia ich był nie tylko stosunkowo długi okres wegetacji ale także wyjątkowo zdrowy szczypior, co świadczy o wysokiej tolerancji tych odmian na choroby i szkodniki. Z cebul o żółtej łusce, a wręcz brązowej, numerem jeden również z hodowli Maraldi Sementi jest Darkstone F1. Jest to mieszaniec o jednym stożku i bardzo mocno przylegającej łusce (3-4 warstwy łuski okrywającej). Tworzy ona twarde zgrubienia o wyrównanej wielkości polecanej do sprzedaży „na worki” i przede wszystkim na bardzo długie przechowywanie, nawet do 10 miesięcy. Podobnie jak inne odmiany włoskiego typu ma silny system korzeniowy i wysoką tolerancję na grzyby z rodzaju Fusarium. Z kolei cebulą o jasnobrązowej łusce, uprawianą pod Ślężą była odmiana w typie amerykańskim – Hessonite F1 (MSX 101005). Kończy ona wegetację po ok. 105 dniach od wysiewu. Jej szyjka jest cienka i szybko zasycha, a dzięki twardej łusce dobrze się przechowuje do 8 miesięcy. Jest polecana również na obieranie i zaopatrzenie marketów. Spośród nowych kreacji odmianowych warto podkreślić również ciekawe propozycje obecnie pod numerami MSX 77183 F1 oraz MSX 01211 F1. Pierwsza z nich to odmiana w typie włoskim z dużą zawartością suchej masy i ceniona za wysoką tolerancję na stresy środowiskowe oraz zmienne warunki uprawy. Natomiast druga reprezentuje typ hiszpański i tworzy bardzo duże cebule przy korzystnych warunkach w trakcie produkcji. Zgrubienia są wyrównane i w znacznym stopniu z jednym stożkiem wzrostu.
PNOS Ożarów Mazowiecki – hodowla Agri i Hektar
Producenci docenili również cebulę w odmianie Dammika F1 w typie włoskim z hodowli Agri. Dobrze się przechowuje nawet do końca maja. Odznacza się wąską szyjką oraz jasnobrązową i twardą łuską. Dobrze adaptuje się do zmiennych warunków pogodowych. Podczas wydarzenia pokazano także ciekawe odmiany z hodowli firmy Hektar, tj. Histria F1 oraz Cedonia F1. Obie należą do typu rijnsburger i tworzą wyrównane cebule. Ich zgrubienia osiągają duże rozmiary, zwłaszcza Cedonia F1 o wysokiej zawartości suchej masy (12-13%) i dojrzewającej po 120-130 dniach od siewu. Można ją też zbierać mechanicznie i nadaje się do długiego przechowywania. Żadne z prezentowanych odmian nie wybijały w pędy nasienne.
Syngenta – typ hiszpański
Na spotkaniu Marek Zieliński zaprezentował szereg odmian cebul z asortymentu hodowlanego firmy Syngenta typu hiszpańskiego i typu Rijnsburger, w tym o czerwonej łusce. Jak wskazał wysokim uznaniem od lat cieszy się cebula Disko F1, która jest szczególnie polecana i sprawdzona w polskich warunkach. Ma bardzo dobrze rozwinięty system korzeniowy, dzięki czemu jest odmianą niezawodną również na słabszych stanowiskach i pozwala osiągnąć satysfakcjonujące, wysokie plony. Jest odmianą wczesną i szybko tworzy kuliste zgrubienia o jasnobrązowej łusce okrywającej. Jej głównym przeznaczeniem, dzięki łatwemu obieraniu, jest zaopatrzenie przemysłu (2,7-3,0 jednostki wysiewu), ale przy gęstszym wysiewie (3,8 jednostki) świetnie sprawdza się w sprzedaży na rynek warzyw świeżych. Warto dodać, że odznacza się wysoką tolerancją na grzyby z rodzaju Fusarium. Oprócz Disko F1 cebule hiszpańskie do przetwórstwa reprezentuje też znana od lat czerwona cebula Darko F1. Jej zgrubienia są okazałe, a rośliny dość późno kończą wegetację, ale pozwalają uzyskać wysoki plon handlowy. Nadaje się też do sprzedaży w workach. W tym samym typie Syngenta ma jeszcze w ofercie odmianę ustaloną – Valenciana Tardia (Banko). Należy ją siać po 10 kwietnia w ilości 2,7-3,0 jednostki/ha. Wyróżnia się bardzo szybkim przyrostem zgrubień pod koniec okresu wegetacji. Z kolei Bosko F1 należy do odmian późnych. Ma brązową łuskę i jest polecana do obierania i sprzedaży „na worki”. Spośród nowości zaprezentowano m.in. kreację typu hiszpańskiego pod numerem SG 8423. Należy do średnio wczesnych odmian przeznaczonych do bezpośredniej sprzedaży i do obierania.





Syngenta – typ Rijnsburger
Prelegent zwrócił uwagę, że firma Syngenta specjalizuje się w hodowli odmian w typie Rijnsburger, tworzących twarde cebule, z mocną łuską i przeznaczeniem szczególnie do długiego przechowywania. W tym segmencie najchętniej wybieraną odmianą przechowalniczą jest Nation F1 zarówno w Polsce, jak i innych krajach europejskich. Zdaniem Marka Zielińskiego to właśnie ona prawdopodobnie będzie cieszyć się największą popularnością również w nadchodzącym sezonie. Tworzy cebule o kulistym kształcie, a ich łuska ma złocistą barwę, atrakcyjną dla klienta. Dzięki bardzo twardej łusce można je przechowywać nawet do czerwca kolejnego roku. Ciekawą propozycją jest także odmiana Promotion F1, która bardzo często jest wybierana przez producentów w krajach Beneluxu. Ma żółtą łuskę i nadaje się zarówno na świeży rynek, jak i do przetwórstwa i przechowywania. Pozwala osiągnąć wysoki i dobry jakościowo plon. Średnio wczesna cebula Vision F1 (polecana do siewu od 25 marca w ilości 3 j/ha) to odmiana, która wyróżnia się wysoką zdrowotnością szczypioru załamującego się równocześnie, co przekłada się na wyrównane i duże cebule. Jest polecana do obierania, również mechanicznego oraz do długiego przechowywania. Na każdym rodzaju gleb, również na trudnych stanowiskach sprawdza się odmiana Revelation F1, ponieważ wykazuje podwyższoną tolerancję na Fusarium oxysporum. Tworzy wyrównane cebule o dużym kalibrze i żółtej łusce. Bardzo dobrze się przechowuje. Podobna do poprzedniczki jest średnio wczesna odmiana Medaillon F1. To sprawdzona cebula od kilku lat znajdująca się w produkcji towarowej. Charakteryzuje się wysokim potencjałem plonotwórczym. Z kolei Progression F1 to średnio późna cebula o jasnobrązowej łusce. Jest przeznaczona do uprawy na wszystkich typach gleb. Wiąże duże i kuliste zgrubienia. Odmiana Starton F1 to bardzo wczesna odmiana cebuli w typie Rijnsburger. W tym typie w portfolio firmy Syngenta znajduje się też cebula czerwona Allurion – jest to odmiana ustalona. Ma intensywnie bordową łuskę, mocno przylegającą, dzięki czemu świetnie nadaje się do długiego przechowywania, ale także sprawdzi się w bezpośrednim handlu i w przetwórstwie. Zalecana jest do wcześniejszych wysiewów.

















