Tematy przewodnie dni szparagów i owoców

Program imprezy zawierał m.in. wyjazdy techniczne (dla szparagów w rejonie Gironde i dla owoców jagodowych w Lot‑et‑Garonne), stoiska wystawowe, demonstracje w polu, warsztaty oraz konferencję poświęconą innowacjom w produkcji roślinnej („What innovations to improve growers’ performance”). Wydarzenie to stanowiło znakomitą okazję do nawiązania międzynarodowych kontaktów, poznania najnowszych technologii oraz materiału roślinnego w branżach szparagowej i jagodowej, a także do zobaczenia przykładów praktycznej produkcji na miejscu.

Tematy przewodnie francuskiego wydarzenia to innowacje genetyczne i techniczne. Zwracano uwagę na odmiany odporne, mechanizację zbioru, automatyzację. Wystawcy zadbali też o pokazanie tak ważnych aspektów, jak rozwiązania redukujące koszty pracy. Zwracano uwagę, że rosnące wynagrodzenia i koszty upraw wymuszają innowacje w technologiach zbioru i pielęgnacji.

W dniach 8 i 9 października odbyły się spotkania techniczne i biznesowe z udziałem wielu wystawców, którzy przeanalizowali najnowsze osiągnięcia w sektorze uprawy szparagów i owoców jagodowych. W ciągu tych dwóch dni zaprezentowano kilka programów badawczych dotyczących różnych gatunków roślin jagodowych (truskawek, malin i borówek), zainicjowanych przez przedsiębiorstwa i instytuty badawcze. Odbyła się również dyskusja przy okrągłym stole na temat głównych kwestii związanych z uprawą i wprowadzaniem tych owoców na rynek.

Z technicznego punktu widzenia najciekawsze były wizyty na polach uprawnych borówki, truskawki i szparagów, a także konferencja: Jakie innowacje mogą poprawić wyniki producentów (w zakresie cech genetycznych i technicznych)? 

Spotkania z praktyką podczas dni szparagów i owoców

Najważniejszym punktem wydarzenia były wizyty techniczne w terenie (7 i 10 października), które dały setkom odwiedzających możliwość obserwacji i oceny kluczowych czynników, takich jak aspekty odmianowe, techniki sadzenia i wiele innych.

Wybór Planasa w Le Barp jako miejsca wydarzenia okazał się doskonałą decyzją, ponieważ dał odwiedzającym możliwość zapoznania się z szeroką gamą materiałów i środków produkcji, a także najnowszymi technologiami zbioru i pakowania szparagów i owoców jagodowych. Duży nacisk położono na technologie monitorowania kluczowych parametrów klimatycznych. Technologie te są obecnie szczególnie istotne w związku ze zmianami klimatycznymi w Europie i na całym świecie. 

Wizyty techniczne podczas dni szparagów i owoców (fot. mat. prasowe)

Dni szparagów i owoców w opiniach wystawców i organizatorów

Wszyscy obecni włoscy wystawcy byli wysoko wykwalifikowanymi profesjonalistami. Firmy takie, jak Asquini, Bagioni i Bassi zaprezentowały działanie kombajnów do zbioru szparagów., m.in. zielonych pędów.  aszyny te są obecnie szeroko stosowane na całym świecie, zwłaszcza w regionach, w których coraz bardziej brakuje siły roboczej. Ponadto włoscy producenci wzięli udział w targach, aby wyrazić swoje zainteresowanie rozpoczęciem uprawy szparagów lub rozszerzeniem istniejących upraw. 

– Takie wydarzenia w terenie stanowią cenną okazję do przeprowadzenia szkoleń, wymiany informacji i zaprezentowania innowacji w zakresie procesów i produktów – powiedział Luciano Trentini pod koniec wydarzenia. – Po raz kolejny Macfrut pokazał, jak aktywnie angażuje się w te programy, które zostały zorganizowane równolegle z działaniami związanymi z targami, które odbędą się w Rimini Expo Centre w dniach 21–23 kwietnia 2026 r.

Profesor Bruno Mezzetti z Politechniki Marche również wyraził się pozytywnie, jak stwierdził takie inicjatywy mają kluczowe znaczenie dla zacieśniania relacji z producentami, zrozumienia ich potrzeb w zakresie badań i eksperymentów oraz określenia najskuteczniejszych strategii promocyjnych. 

Uczestnicy wizyt technicznych podczas eventu we Francji (fot. mat. prasowe)