Definicje dotyczące zdrowotności odmiany
Odporność odmian na choroby i szkodniki ma bardzo duże znaczenie, zwłaszcza obecnie, gdy z roku na rok zmniejsza się liczba środków ochrony roślin zarejestrowanych do stosowania w uprawach warzyw (najmniej preparatów przeznaczonych jest do ochrony warzyw uprawianych pod osłonami). Przedstawiamy definicje dotyczące odporności na patogeny używane przez firmy nasienne w opisach odmian.
Odporność:
zdolność odmiany do ograniczania wzrostu i rozwoju określonego szkodnika lub/i czynnika patogenicznego, w porównaniu do odmian wrażliwych będących w podobnych warunkach środowiska i presji szkodniki lub/i patogenu”. Rozróżniamy dwa typy odporności:
- wysoka (HR, z ang. high resistence) – odmiany, które w wysokim stopniu ograniczają wzrost i rozwój określonych szkodników lub/i patogenów, przy normalnym narażeniu na ich działanie, w porównaniu do odmian wrażliwych. Odmiany te, przy dużej presji ze strony patogenu lub szkodnika, mogą wykazywać objawy chorób lub uszkodzeń.
- umiarkowana (IR, z ang. intermediate resistence) – odmiany, które w umiarkowanym stopniu ograniczają wzrost i rozwój określonych szkodników lub/i patogenów. Na roślinach widoczne są objawy chorób lub uszkodzenia szkodników, jednakże są one łagodniejsze niż u odmian wrażliwych.
Wrażliwość:
niezdolność odmiany do ograniczania wzrostu i rozwoju określonych szkodników lub/i patogenów.
Tolerancja:
zdolność odmiany do przetrwania stresu abiotycznego bez poważnego wpływu na wzrost, wygląd oraz plon.