Macfrut 2026 – wszystkie najnowsze wiadomości dotyczące targów
43. edycja targów Macfrut odbędzie się w nowym terminie, w kwietniu, od 21-23 w Rimini Expo Centre. Targi będą obejmowały dwie dodatkowe hale i nowy układ ekspozycji. Ponadto awokado i mango będą kluczowymi produktami, zapowiadane jest międzynarodowe zainteresowanie Karaibami i Sycylią jako regionami partnerskimi.

Zmiana dat targów
Pierwszą ważną wiadomością jest to, że targi, wyjątkowe pod względem formatu, odbędą się w kwietniu przyszłego roku, od wtorku 21 do czwartku 23, ponownie w Rimini Expo Centre. Ponadto powierzchnia wystawowa zostanie powiększona o dwie dodatkowe hale, a nowa aranżacja podzieli część wystawową na trzy główne obszary (przed zbiorami, po zbiorach i zdrowa żywność). Kluczowymi produktami będą awokado i mango, a międzynarodowy nacisk zostanie położony na Karaiby, Sycylię jako regiony partnerskie, będzie też wiele innych nowości.
Głównym celem targów jest promocja łańcucha dostaw, którą osiągają one dzięki wykorzystaniu trzech głównych atutów, będą to: biznes – wspieranie nowych kontaktów biznesowych z klientami i dostawcami z całego świata; networking – ekskluzywna usługa B2B umożliwiająca umawianie spotkań z międzynarodowymi nabywcami i innymi wystawcami za pośrednictwem specjalnej platformy, wspieranej przez zespół Macfrut; wiedza – seria pogłębionych sesji i obszarów tematycznych organizowanych przez czołowych międzynarodowych ekspertów, dzięki czemu Macfrut jest wyjątkowym wydarzeniem pozwalającym uzyskać wgląd w przyszłość sektora.


W centrum uwagi – awokado i mango
W ciągu ostatniej dekady spożycie awokado we Włoszech wzrosło czterokrotnie, a wzrost na mieszkańca wyniósł 694%. W ciągu ostatnich sześciu lat (2019-2024) wartość spożycia awokado we Włoszech wzrosła o 317%, przy czym w 2023 r. odnotowano wzrost o 33,5%, a w 2024 r. o 12,6%. Ta tendencja wzrostowa wpłynęła również na rynek mango: +24% w 2023 r. i +12,6% w 2024 r. W świetle pozytywnej tendencji wzrostowej obserwowanej w całej Europie, Sycylia ma ogromną szansę na inwestycję w produkcję tych dwóch rodzajów owoców tropikalnych.
Macfrut będzie gospodarzem dwóch ekskluzywnych wydarzeń B2B poświęconych tym owocom: Dnia Awokado i Dnia Mango. Podczas tych dwóch dni odbędą się spotkania międzynarodowych producentów, handlowców i nabywców, oferujące wyjątkową okazję do nawiązania nowych kontaktów, zawarcia umów handlowych i zapoznania się z aktualnymi trendami rynkowymi. Uczestnicy będą mieli dostęp do ukierunkowanego programu obejmującego zaplanowane spotkania, degustacje i możliwości nawiązywania kontaktów.
Międzynarodowe zainteresowanie Karaibami
Karaiby są bardzo dynamicznym regionem w ramach globalnego przemysłu owocowo-warzywnego dzięki idealnemu klimatowi i żyznym glebom, które doskonale nadają się do uprawy owoców tropikalnych. Kilka krajów, które od wielu lat uczestniczą w targach Macfrut, odegra kluczową rolę w tej edycji, ponieważ weźmie udział w wydarzeniach biznesowych i prezentacjach wraz z głównymi instytucjami i firmami eksportowymi. Region Karaibów jest siedzibą kilku wiodących światowych producentów i eksporterów, w tym takich krajów jak Dominikana, Kuba, Wenezuela, Kolumbia, Panama, Kostaryka, Nikaragua, Honduras, Gwatemala i Meksyk. Łączna wartość eksportu tego regionu przekracza 30 mld dolarów, a sektor owoców i warzyw tropikalnych generuje nadwyżkę w wysokości około 12,8 mld dolarów.
Chociaż głównym przedmiotem zainteresowania są Karaiby, targi Macfrut 2026 zachowują międzynarodowy charakter dzięki zaplanowanej serii prezentacji prowadzonych przez międzynarodowych prelegentów, a także działaniom z udziałem przybywających nabywców, organizowanym we współpracy z Włoską Agencją Handlu (ITA).
Sycylia jako region partnerski
Katanię wybrano na miejsce oficjalnej prezentacji targów Macfrut 2026 nie bez powodu: Sycylia jest regionem partnerskim 43. edycji targów. Dzięki wielu mikroklimatom i wyjątkowej jakości produktów Sycylia jest doskonałym przykładem włoskiej doskonałości w dziedzinie rolno-spożywczej. Wiele sycylijskich produktów posiada certyfikat PDO (Ribera Orange, Etna Prickly Pear, San Cono Prickly Pear, Siracusa Lemon and Bronte Green Pistachio) oraz certyfikat PGI (pomidory Pachino, czerwona pomarańcza sycylijska, kapary z Pantellerii, cytryny Interdonato z Messiny, brzoskwinie z Leonforte, winogrona stołowe z Canicattì, winogrona stołowe Mazzarrone i nowa marchew z Ispica). Produkty te będą głównym punktem trzydniowej imprezy, podczas której zostaną szczegółowo omówione i zaprezentowane międzynarodowej publiczności w ramach kompleksowego programu.

Strefy dotyczące uprawy i technologii
Obszar przed zbiorami obejmuje wszystkie aspekty działań przed zbiorami w terenie. W szczególności odbędzie się tam wystawa Biosolutions, poświęcona naturalnym produktom do ochrony roślin, odżywiania i biostymulacji, wystawa Acqua Campus, skupiająca się na technologiach nawadniania, Plant Nursery, wystawa poświęcona branży szkółkarskiej owoców i warzyw, oraz wystawa Agrisolar Systems & Technologies, skupiająca się na technologiach agrowoltaicznych. Odbędą się również sesje poświęcone biotechnologii, sztucznej inteligencji i robotyce. Podobnie jak w poprzednich latach, podczas targów zostaną zorganizowane dwie strefy demonstracyjne na polu, gdzie zaprezentowane zostaną technologie, a także wizyty techniczne w terenie prowadzone przez ekspertów merytorycznych.





Strefa post-harvest podczas targów Macfrut
Sercem targów Macfrut jest strefa Post-Harvest, która koncentruje się na produkcji, sprzedaży, pakowaniu, logistyce i technologiach po zbiorach. Strefa ta obejmuje dwie hale produktowe: Red Planet (Pianeta Rosso), skupiającą się na łańcuchu dostaw pomidorów, oraz Berry Area, skupiającą się na łańcuchu dostaw owoców jagodowych.




Strefa zdrowej żywności
Ponadto zostanie utworzona strefa zdrowej żywności poświęcona innowacyjnym produktom spożywczym. Jest to szybko rozwijający się sektor obejmujący zarówno kanały sprzedaży (tradycyjny handel i nowoczesna dystrybucja), jak i branżę hotelarską i gastronomiczną (w tym bary i segment spoza domu). Wystawa, organizowana we współpracy z FIPE, będzie obejmowała różnorodne zdrowe produkty spożywcze, w tym świeże i przetworzone owoce i warzywa (i wiele innych), które zostaną zaprezentowane na dużej arenie z udziałem włoskich celebrytów, którzy będą prowadzić rozmowy z ekspertami, szefami kuchni i producentami.
W tej strefie będzie można zapoznać się z szeroką gamą innowacyjnych produktów ekologicznych, zaprezentowanych w wygodnej formie do spożycia. Odbędzie się tu również Spices & Herbs Global Expo, poświęcone roślinom leczniczym, przyprawom i produktom ziołowym.
