Macfrut 2025 – rozwój targów w Rimini
Targi Macfrut odbywały się w Rimini Expo Centre (Włochy) od 6 do 8 maja 2025 roku. W odniesieniu do ubiegłorocznej edycji można wskazać na rozwój tego wydarzenia. W 42. edycji targów w Rimini organizatorzy zapewnili wzrost o 6% powierzchni wystawienniczej, na której można było zapoznać się z ofertą ponad 1400 wystawców, z czego 40% stanowiły firmy z zagranicy. Liczba zwiedzających wyniosła 61 tys., czyli o 10% więcej niż w ubiegłym roku, wśród nich było 1500 specjalistów ds. zakupów.

Kongres ziemniaczany
Targi Macfrut 2025 były gospodarzem trzech międzynarodowych sympozjów, jednym z nich było Międzynarodowe Sympozjum Ziemniaczane. Zgromadziło ono ekspertów z Francji, Szwajcarii, Austrii, Belgii, Hiszpanii, Egiptu, Namibii i Włoch, którzy omawiali trzecią najczęściej uprawianą roślinę na świecie. Pochodzący z Ameryki Południowej ziemniak został wprowadzony do Europy przez Hiszpanów pod koniec XV wieku. Na całym świecie obecnie produkuje się około 375 milionów ton ziemniaków.


Chiny są największym producentem ziemniaków – ich produkcja wynosi około 95 milionów ton, następne są Indie, gdzie zbiera się 56 milionów ton, i Ukraina – z produkcją około 21 milionów ton. Włochy w produkcji ziemniaków zajmują 38. miejsce na świecie, a wynosi ona około 1,3 miliona ton, są uprawiane od Sycylii po Trydent-Górną Adygę. Jest to gatunek wymagający wysokiego poziomu technologicznego, począwszy od etapu uprawy i wyboru odmian na świeży rynek, a skończywszy na przygotowaniu produktów przetworzonych.
W Sympozjum Ziemniaczanym udział wzięło 35 prelegentów z całej Europy, nadając mu międzynarodowy charakter. Trzydniowe wydarzenie zapewniło kompleksową prezentację całego łańcucha dostaw ziemniaków, w tym wystawę, konferencje i sesje poświęcone handlowi i badaniom. Odwiedzający i specjaliści mogli znaleźć odpowiedzi, których szukają, poprzez dyskusje z globalnymi ekspertami i interesariuszami, a także najlepszymi badaczami w tej dziedzinie.
Pierwszego dnia Międzynarodowego Sympozjum Ziemniaczanego przedstawiciele europejskich instytucji i stowarzyszeń zaangażowali się w dyskusje na aktualne tematy, w tym perspektywy rozwoju sektora oraz analizę rynku świeżych produktów i przemysłowego przetwórstwa ziemniaków. Jedna z zaplanowanych sesji podczas konferencji dotyczyła aktualnych kwestii ochrony upraw, które mają wpływ na europejskich plantatorów. Międzynarodowi prelegenci wyjaśnią, w jaki sposób możemy chronić uprawy przed chrząszczami z rodziny sprężykowatych oraz ciborą jadalną (Cyperus esculentus), która jest uważana za szczególnie szkodliwy gatunek chwastu i został umieszczony na liście najbardziej niebezpiecznych gatunków inwazyjnych EPPO (Europejskiej i Śródziemnomorskiej Organizacji Ochrony Roślin).
Drugi dzień (środa, 7 maja) poświęcony był tematom związanym z handlem, w tym trendom w konsumpcji ziemniaków, preferencjom konsumentów i roli komunikacji w marketingu ziemniaków standardowych i certyfikowanych znakiem jakości. Popołudniowa sesja poświęcona była innowacjom w łańcuchu dostaw ziemniaków, w tym badaniom odmian, jednej z najbardziej aktualnych kwestii dla plantatorów ziemniaków.
W czwartek 8 maja zaprezentowane zostały różne europejskie projekty badawcze dotyczące kluczowych kwestii fitosanitarnych w sektorze, a następnie zwiedzano z przewodnikiem wystawców łańcucha dostaw, obecnych na targach. Szczegóły już wkrótce na naszym portalu.
Pokazy zdrowej żywności
W ramach tegorocznej edycji odbywa się zupełnie nowe wydarzenie: „The Healthy Food Show”. Zgromadziło od rana 6 maja duże grono uczestników, a w ciągu dnia mogą oni także obserwować pracę kucharzy, którzy przygotowują oryginalne dania z warzyw.


Po sukcesie ostatniej edycji 2024, obszar poświęcony produktom i technologiom przetwarzania żywności roślinnej o wysokiej wartości odżywczej powrócił w 2025 r. jeszcze bogatszy w treści i nowości. Produkty IV gamma, przekąski owocowe i fermentowana żywność funkcjonalna, świeże soki i przekąski wykonane z odpadów roślinnych i produktów ubocznych: to tylko niektóre z produktów znajdujących się w centrum „The Healthy Food Show”. Tu połączyły się aspekty medyczno-odżywcze i technologiczne, specjalistyczne badania i wykwintna kuchnia, łącząc rygor naukowy ze charakterem historii prezentowanej na arenie w jednej z hal Rimini Expo.
Atrakcją wystawy były innowacyjne produkty owocowe i warzywne oraz procesy produkcyjne wykorzystywane do ich wytwarzania. Wystawa była odpowiedzią na potrzeby konsumentów, którzy coraz bardziej zwracają uwagę na zdrowy styl odżywiania, poprzez spożywanie żywności, która jest zarówno dobra, jak i pożywna. Na wystawie zaprezentowały się firmy z sektora spożywczego, których siłą napędową jest innowacyjność, a także realia przemysłowe, charakteryzujące się rozwojem know-how związanego ze zrównoważonymi i najnowocześniejszymi technologiami.
Dzień Marchwiowy
Dzień Marchwiowy zorganizowany ostatniego dnia targów Macfrut 2025 okazał się sukcesem. Konferencja techniczno-naukowa poświęcona łańcuchowi dostaw marchwi została zorganizowana przez Cora Seeds – włoską firmę nasienną, która jest obecnie jednym ze światowych liderów w hodowli marchwi. Firma ta, założona i kierowana przez Maurizio Bacchi, specjalizuje się w rozwoju wysokowydajnych odmian warzyw. Po przejęciu programu hodowli marchwi KWS w 2023 r., marchew stała się jednym z kluczowych czynników napędzających globalny wzrost firmy, plasując Cora Seeds wśród 5-6 największych graczy na świecie w hodowli marchwi.



Wydarzenie zgromadziło ponad 70 uczestników, w tym włoskich ekspertów i międzynarodowych kolegów z Hiszpanii, Niemiec, Holandii i Europy Północnej. Skupiono się na genetyce, rozwoju regionalnym, wyzwaniach agronomicznych i trendach konsumpcyjnych dla upraw, które są coraz bardziej strategiczne dla przyszłości ogrodnictwa.
Szczegółowa relacja z tego spotkania ukaże się w odrębnym artykule