Integrowana ochrona roślin
Integrowana Ochrona (IO) jest częścią Integrowanej Produkcji (IP), która umożliwia uzyskanie wysokich plonów najwyższej jakości, bezpiecznych dla zdrowia ludzi i dla środowiska. Przedstawiamy najważniejsze zalecenia dotyczące IO upraw warzyw w polu i pod osłonami.
Od dnia 1 stycznia 2014 roku został wprowadzony obowiązek stosowania przez rolników integrowanej ochrony roślin, zgodnia z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie wymagań integrowanej ochrony roślin (oparte na dyrektywie Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/128/WE). Integrowana ochrona roślin obejmuje wszystkie dostępne działania i metody ochrony roślin przed organizmami szkodliwymi w celu ograniczenia stosowania pestycydów.
W pierwszej kolejności należy stosować metody niechemiczne, takie jak:
- płodozmian
- właściwa agrotechnika zapobiegająca występowaniu i rozmnażaniu się szkodników
- uprawa odmian odpornych lub tolerancyjnych na organizmy szkodliwe
- stosowanie nawożenia, nawadniania i wapnowania, w sposób ograniczający występowanie organizmów szkodliwych
- regularne czyszczenie maszyn, sprzętu, opakowań, narzędzi i innych materiałów wykorzystywanych przy prowadzeniu produkcji, co zapobiega rozprzestrzenianiu się organizmów szkodliwych
- staranne usunięcie po zakończonym sezonie resztek roślinnych, które mogłyby być miejscem zimowania szkodników
- dezynfekcja obiektu uprawowego, podłoża, przechowalni, skrzynek po zakończonym sezonie
- ochrona organizmów pożytecznych (owadów zapylających i naturalnych wrogów organizmów szkodliwych) oraz stwarzanie warunków sprzyjających ich występowaniu
- monitorowanie pojawu organizmów szkodliwych poprzez regularną lustrację upraw, korzystanie z różnego rodzaju systemów sygnalizacji i doradztwa
- biologiczne zwalczanie agrofagów za pomocą żywych organizmów i preparatów naturalnych.
Zabieg chemiczny można wykonywać tylko wtedy, gdy jest konieczny, tj. po przekroczeniu progów szkodliwości organizmów szkodliwych, kiedy jest ekonomicznie uzasadnione.
Stosowanie środków ochrony roślin (śor):
- do zabiegów można wykorzystywać tylko zarejestrowane i dopuszczone do obrotu w Polsce środki ochrony roślin (w aktualnym rejestrze MINROL), zgodnie z ich przeznaczeniem i zaleceniami opisanymi w etykiecie produktu
- należy ograniczyć liczbę zabiegów i ilości stosowanych środków ochrony roślin do niezbędnego minimum (poprzez dzielenie dawek, stosowanie dawek obniżonych)
- stosować preparaty selektywne (wywołujące jak najmniejsze skutki uboczne) dla owadów zapylających i naturalnych wrogów organizmów szkodliwych
- przeciwdziałać powstawaniu odporności organizmów szkodliwych na środki ochrony roślin poprzez właściwy dobór i przemienne stosowanie tych środków.
Należy zwalczać chwasty w uprawie, na obrzeżach i w najbliższym sąsiedztwie obiektów uprawowych, ponieważ na nich mogą rozmnażać się szkodniki.
Pomocne przy realizacji wymagań integrowanej ochrony roślin są publikowane na stronie internetowej Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa (PIORiN)- Metodyki Integrowanej Produkcji Roślin.
Źródło: MINROL, PIORiN