Płodozmian (zmianowanie)

Płodozmian to zaplanowany na kilka lub wiele lat odpowiedni dobór i następstwo roślin dla określonego obszaru gospodarstwa, uwzględniający kierunki prowadzonej produkcji. Dobrze ułożony płodozmian przyczynia się do podniesienia żyzności i biologicznej aktywności gleby. Zapewnia roślinom stosowanym w zmianowaniu odpowiedniego stanowiska pod względem nawozowym i fitosanitarnym. Podstawową zasadą płodozmianu jest unikanie uprawy bezpośrednio po sobie roślin spokrewnionych lub atakowanych przez te same choroby i szkodniki i zachowanie 4 letniej przerwy w uprawie na tym samym polu.

Zasady płodozmianu

Na tym samym polu, corocznie, nie można uprawiać gatunków należących do tych samych rodzin :

  • warzywa kapustne (wszystkie kapusty, kalafior, brokuł, kalarepa) – jarmuż, chrzan, warzyw rzepowate (rzodkiew, rzodkiewka), buraki, szpinak oraz rzepak, brukiew i gorczyca
  • baldaszkowate (marchew, pietruszka, seler, pasternak) – pomidor, papryka, ziemniak, buraki, wyka, peluszka, łubiny i motylkowate grubo nasienne (groch, fasola, za wyjątkiem bobu i bobiku)
  • dyniowate (ogórek, arbuz, melon) – bób, burak cukrowy, cebula, cykoria, fasola, kalarepa, marchew, sałata, seler, szpinak, ziemniak oraz kukurydza
  • cebulowate (cebula, czosnek, por, siedmiolatka, szczypiorek) – pietruszka, seler, bób, bobik, koniczyna, lucerna, ziemniak, owies
  • psiankowate (pomidor, papryka, bakłażan, ziemniak) – rośliny dyniowate.