Wymagania klimatyczne i glebowe do uprawy szpinaku
Szpinak (Spinacia oleracea) jest rośliną jednoroczną, należącą do rodziny komosowatych (Chenopodiaceae). Ze względu na swoje właściwości odżywcze i łatwość uprawy, jest coraz chętniej uprawianym warzywem w naszym kraju.
Temperatura
Szpinak jest rośliną klimatu chłodnego, nasiona kiełkują już w temperaturze 2-3°C, młode siewki dobrze znoszą spadki temperatur do – 6°C. Optymalna temperatura wzrostu tej rośliny wynosi 15-18°C. Z tego względu szpinak można wysiewać już bardzo wczesną wiosną.
Szpinak jest rośliną dnia krótkiego, co oznacza, że nie należy go uprawiać w okresie lata. Wysoka temperatura i niska wilgotność powietrza w okresie letnim sprawiają, że szpinak wydaje dużo pędów kwiatostanowych i traci na wartości. Przy długości dnia powyżej dwunastu godzin, w połączeniu z wysoką temperaturą, nawet słabo ulistnione rośliny przedwcześnie wytwarzają pędy nasienne. Wcześniejszemu wybijaniu w pędy kwiatostanowe sprzyja też susza, która powoduje, że roślin słabo rośną i tworzą skórzaste liście co obniża jakość surowca.
Wymagania glebowe
Szpinak ma wysokie wymagania odnośnie żyzności gleby, zasobności w próchnicę i wilgotności gleby. Najlepiej uprawiać go na glebach cięższych, piaszczysto-gliniastych, żyznych, niezakwaszonych, umiarkowanie wilgotnych. Dobrze rośnie na stanowiskach lekko zacienionych, zacisznych szybko nagrzewających się, o odczynie obojętnym. Pod uprawę szpinaku nie nadają się gleby ciężkie, zlewne, zaskorupiające się. Szpinaku nie należy też uprawiać na glebach o odczynie lekko kwaśnym, najlepiej gdy pH wynosi 6-7. Nie lubi też świeżo wapnowanych gleb.
Płodozmian
Szpinak jest rośliną o krótkim okresie wegetacji, silnie reaguje na długość dnia co sprawia, że roślina ta jest uprawiana jako przedplon lub poplon. Wczesna uprawa szpinaku, z przeznaczeniem na zbiór wiosenny, do końca maja, pozwala na uprawę innych roślin w plonie głównym. Po szpinaku można uprawiać ogórki, pomidory, kapustę pekińską, zaś szpinak jako poplon może być uprawiany po wczesnych ziemniakach, cebuli z dymki, kapuście wczesnej, kalafiorach, marchwi wczesnej, grochu zielonym, fasoli szparagowej, itd. Nie należy uprawiać szpinaku po roślinach z tej samej rodziny (burak, szczaw), a także po sałacie ze względu na wspólne choroby i szkodniki.
Źródło: „Metodyka INTEGROWANEJ PRODUKCJI BURAKÓW SZPINAKU”, Opracowanie zbiorowe Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, pod kierunkiem prof. dr hab J. Robaka, Warszawa, wrzesień 2016 r.