Zakres stosowania acetamiprydu

Acetamipryd jest bardzo powszechnie wykorzystywany do ochrony szeregu gatunków roślin warzywniczych i sadowniczych oraz rolniczych. Chroni rośliny przed dużą grupą szkodników o ssącym i gryzącym aparacie gębowym. Ma rejestrację w uprawach takich, jak m.in. ziemniaki, jabłonie, czereśnie, wiśnie i truskawki. Dodatkowo jest stosowany w ochronie roślin warzywnych uprawianych pod osłonami oraz w gruncie. Służy także do ochrony roślin ozdobnych w gruncie i pod osłonami.

Nowe normy dla acetamiprydu

Obniżenie NDP spowoduje, że od 19 sierpnia 2025 r. plony z tych upraw, zawierające
przekroczenia przedstawionych powyżej wartości najwyższych dopuszczalnych poziomów
pozostałości acetamiprydu, nie będą mogły być oferowane do sprzedaży w Polsce oraz
w pozostałych państwach członkowskich UE. Dotyczy to plonów w formie świeżej, jak i w postaci mrożonek.

Uwaga na acetamipryd w warzywach liściowych

Na ryzyko powstania przekroczeń najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości
acetamiprydu, obowiązujących od 19 sierpnia 2025 r., należy zwrócić szczególną uwagę
w przypadku upraw porzeczek, sałat, endywii o liściach szerokich, szpinaku i boćwiny, dla
których najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości zostaną obniżone do poziomu
oznaczalności (0,01 mg/kg).


Link do strony EU z NDP: https://ec.europa.eu/food/plant/pesticides/eu-pesticides
database/start/screen/mrls/details?lg_code=EN&pest_res_id_list=10&product_id_list=