Acetamipryd: zakres stosowania

Acetamipryd jest bardzo powszechnie wykorzystywany do ochrony szeregu gatunków roślin warzywniczych i sadowniczych oraz rolniczych przed dużą grupą szkodników o ssącym i gryzącym aparacie gębowym. Ma rejestrację w uprawach takich, jak m.in. ziemniaki, jabłonie, czereśnie, wiśnie i truskawki. Dodatkowo jest stosowany w ochronie roślin warzywnych uprawianych pod osłonami oraz w gruncie, a także roślin ozdobnych w gruncie i pod osłonami.

Acetamipryd jest rekomendowany do ochrony ziemniaka przed stonką (fot. DŁB)

Acetamipryd: jak działa?

Acetamipryd należy do związków neonikotynoidowych. Jest neurotoksyną, która działa na centralny układ nerwowy owadów. Jego masa cząsteczkowa jest niska. Acetamipryd jest niepolarny i liofilny, dzięki czemu łatwo przenika przez lipidy i włoski znajdujące się w okrywie ciała owadów, a także przez kutykulę na roślinach.

W roślinie acetamipryd działa systemicznie i wgłębnie. Na szkodniki działa kontaktowo i wgłębnie. Mechanizm działania zapewnia wysoką skuteczność zwalczania szkodników dzięki wydłużonemu okresowi kontaktu z substancją. Substancja czynna acetamipryd jest mało wrażliwa na zmywanie przez deszcz.

Acetamipryd może być stosowany w ochronie papryki przed wciornastkiem (fot. DŁB)

Obniżenia NDP/MRL dla acetamiprydu

Zgodnie z rozporządzeniem Komisji (UE) 2025/158 z 29 stycznia 2025 r. zmieniającym załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005, od 19 sierpnia 2025 r. zmianie ulegną najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości(NDP/MRL) substancji czynnej acetamipryd. Substancja ta znajduje zastosowanie w 38 produktach, w tym następujących (w tabeli poniżej) mających istotne znaczenie dla polskiego ogrodnictwa.

Czym grozi obniżenie norm NDP dla acetamiprydu?

Obniżenie NDP spowoduje, że od 19 sierpnia 2025 r. plony z tych upraw, zawierające
przekroczenia przedstawionych powyżej wartości najwyższych dopuszczalnych poziomów
pozostałości acetamiprydu, nie będą mogły być oferowane do sprzedaży w Polsce oraz
w pozostałych państwach członkowskich UE w formie świeżej jak i w postaci mrożonek.

Na ryzyko powstania przekroczeń najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości
acetamiprydu, obowiązujących od 19 sierpnia 2025 r., należy zwrócić szczególną uwagę
w przypadku upraw porzeczek, sałat, endywii o liściach szerokich, szpinaku i boćwiny, dla
których najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości zostaną obniżone do poziomu
oznaczalności (0,01 mg/kg).

Acetamipryd jest często stosowany do ochrony kapusty przed mszycami (fot. DŁB)