Odmiana buraka – standard Sakaty na rynku

Podstawową odmianą buraka ćwikłowego z hodowli firmy Sakata jest Red Hawk F1. To jedna z kreacji stanowiąca wyznacznik wczesności w uprawie tego gatunku. Wielu producentów uprawia tę odmianę z przeznaczeniem na produkcję botwinki. Łukasz Rudecki, przedstawiciel firmy Sakata poinformował, że odmiana Red Hawk F1 oprócz dobrego wyrównania, atrakcyjnych korzeni ma silny wigor liści, mających wzniesiony pokrój. Z tego względu jest polecana do uprawy przyspieszonej w tunelach lub pod bezpośrednim przykryciem. Przy standardowej produkcji burak ten ceniony jest m.in. za mocne, wzniesione liście, które umożliwiają bezproblemowy zbiór mechaniczny. Jest to odmiana uniwersalna, sprawdza się zarówno na świeżym (w tym wczesny) rynku, w przechowywaniu i na zaopatrzenie przemysłu.  

Sakata reklama_AZUMA (002)Sakata reklama_AZUMA (002)

Nowe odmiany buraka – pod numerami

W trakcie rejestracji znajdują się dwie nowe odmiany mieszańcowe z hodowli Sakaty, jeszcze pod numerami. Pierwsza z nich, BRR23000 charakteryzuje się dużym wyrównaniem roślin. Kulisty kształt, cienki korzeń, gładka skórka oraz niewielka rozeta liściowa, która szybko zasycha po ścięciu to atuty, które ułatwiają czyszczenie i przygotowanie do celów przetwórczych. To odmiana polecana również na zaopatrzenie rynku warzyw świeżych, ponieważ ma atrakcyjną dla klienta, ciemnoczerwoną barwę skórki. Posiada wysoką, wrodzoną odporność na rizoktoniozę oraz średnią na chwościka i parcha. Jak przekazał prelegent, prezentowana nowość pod numerem BRR23000 odznacza się wysokim stopniem Brix na poziomie 12-14°. Jest odmianą wczesną, ponieważ nadaje się do zbioru po ok. 75-80 dniach od wysiewu. Zbliżonym okresem wegetacji oraz korzeniami odznacza się burak BRR20002. Co bardzo ważne można go uprawiać również w niestandardowym terminie, tj. z siewu nawet lipcowego. Łukasz Rudecki zwrócił też uwagę na bardzo dobre wyrównanie korzeni oraz średnią odporność na chwościka. Odmiana o atrakcyjnym, ciemnoczerwonym kolorze wewnętrznym i zewnętrznym.