Pokazy w Holandii – odmiany z firmy Rijk Zwaan
Firmy hodowlano-nasienne co roku we wrześniu organizują w Holandii dni otwarte. W 2024 r. mieliśmy okazję uczestniczyć w wydarzeniu w Fijnaart, gdzie firma Rijk Zwaan prezentowała m.in. sałaty, pory, kapusty stożkowe oraz buraki i selery korzeniowe. Poniżej prezentacja wybranych odmian, o których opowiadał Arno van Oers, szef stacji badawczej.

Kolekcja sałat – masłowa i typu Crystal
Sendanas RZ to odmiana sałaty kruchej przeznaczona do uprawy od wiosny do jesieni. Charakteryzuje się dużymi, ciężkimi główkami, bardzo dobrą zdrowotnością i wyrównaniem. Odznacza się wysoką odpornością na wybijanie w pędy kwiatostanowe latem, a także dużą tolerancją na zamieranie liści wewnętrznych, co pozytywnie wpływa na jakość plonu. Główki mogą być przeznaczane zarówno na świeży rynek, jak i dla przemysłu spożywczego. Liście są żywozielone, atrakcyjne. Specjalista z firmy Rijk Zwaan zalecał zagęszczenie uprawy wynoszące 6–7 roślin/m². Sendanas RZ jest ceniona przez producentów za stabilność plonowania i wysoką jakość główek.

Na poletkach w Fijnaart można było także obejrzeć dwie nowe odmiany sałaty typu Crystal. Sałata Crystal to nowy typ sałaty, który zyskuje popularność w Polsce. Charakteryzuje się bardzo chrupkimi liśćmi, które przypominają strukturą sałatę kruchą, ale mają bardziej delikatny smak. Jest często uprawiana w systemach hydroponicznych, co pozwala na całoroczną produkcję.
Pierwsza z omawianych sałat typu Crystal to Lalique RZ przeznaczona do uprawy hydroponicznej. Charakteryzuje się bardzo chrupkimi, soczystymi liśćmi, które są grubsze niż w tradycyjnych odmianach sałaty kruchej. Dzięki temu świetnie sprawdza się w gastronomii, ponieważ dobrze znosi wysoką temperaturę i nie gorzknieje. Najważniejsze cechy tej odmiany to jednolicie uformowane liście, idealne do kanapek i sałatek, długi okres przydatności do spożycia, co ułatwia przechowywanie, a z punktu widzenia producenta – wysoka odporność na wybijanie w pędy kwiatowe oraz na tipburn.

Druga propozycja to Sungari RZ także przeznaczona do uprawy hydroponicznej oraz produkcji całych główek. Charakteryzuje się czerwonym kolorem liści, dużą powierzchnią blaszki liściowej i dobrym smakiem. Sungari RZ jest ceniona za wysoką jakość i chrupkość, co czyni ją doskonałym wyborem dla gastronomii i przetwórstwa spożywczego. Kluczowe cechy tej odmiany to właśnie atrakcyjne, intensywnie czerwone liście, dobrze wybarwione nawet przy niższej intensywności światła, a także dobra trwałość przechowalnicza, co ułatwia transport i sprzedaż. Z punktu widzenia producenta cechą pozytywną i pożądaną jest odporność na mączniaka – sprawca Bremia lactucae (Bl:29-41EU) oraz na Lettuce Mosaic Virus – LMV:1 i na fuzariozę (Fol:1), co zwiększa zdrowotność roślin. Nadaje się do produkcji w systemach hydroponicznych.

Pory na pole i pod osłony
Por Floccus RZ to wczesna odmiana pora przeznaczona na świeży rynek i do przetwórstwa. Charakteryzuje się średnio długą częścią białą, wysoką odpornością na jarowizację oraz łatwością w czyszczeniu podczas przygotowania do sprzedaży. Okres wegetacji pora Floccus RZ wynosi poniżej 100 dni od posadzenia rozsady. Cechą niebywale atrakcyjną z punktu widzenia producenta jest wysoka odporność na wciornastki. Dodatkowo ta odmiana ma duży udział plonu handlowego, dzięki wyrównanym roślinom. Floccus RZ jest polecany na zbiór letni – zarówno z nasadzeń pod osłonami, jak i w polu. Odmiana jest ceniona przez producentów za stabilność plonowania i wysoką jakość części białej.

Por Aratus RZ to z kolei późna odmiana pora przeznaczona na świeży rynek i zbiór jesienno-zimowy. Charakteryzuje się niebiesko-zielonymi liśćmi, wysoką odpornością na pękanie oraz bardzo szerokim oknem zbiorczym. Aratus RZ ma wzniesiony pokrój, co ułatwia prowadzenie zbioru mechanicznego. Mocne, niebiesko-zielone liście są odporne na uszkodzenia. Łatwe czyszczenie zwiększa efektywność przygotowania do sprzedaży. Dodatkowo odmian plonuje wysoko i jakość plonu jest wysoka. Aratus RZ jest ceniony za stabilność plonowania i bardzo dobrą trwałość podczas przechowywania

Trzecia odmiana – Volutus RZ – jest późna, przeznaczona na zbiór późno jesienny i zimowy. Charakteryzuje się bardzo ciemnym ubarwieniem liści, skróconym przejściem do części bielonej oraz wysoką jakością handlową. Krótka część bielona ułatwia pakowanie w standardowe skrzynki. Okres wegetacji wynosi około 140 dni. Z punktu widzenia producenta wartą uwagi cechą jest wysoka odporność na wciornastki. Volutus RZ jest ceniony przez producentów za stabilność plonowania i bardzo dobrą trwałość podczas przechowywania.

Kapusty stożkowe i okrągłe
Kapusta stożkowa Tourima RZ to odmiana z hodowli Rijk Zwaan, przeznaczona na świeży rynek i dla przetwórstwa. Jej okres wegetacji wynosi około 60–70 dni, ma dobrą trwałością w polu, co pozwala na elastyczne planowanie zbiorów. Masa główki to 0,4-1,5 kg. Tourima RZ jest ceniona przez producentów za stabilność plonowania i wysoką jakość główek. Zagęszczenie uprawy wynosi 40–90 tys. roślin/ha.

Druga propozycja to kapusta Axioma RZ przeznaczona jest na świeży rynek, dla przetwórstwa oraz do bardzo długiego przechowywania. Charakteryzuje się okrągłą główką, która osiąga od 1,5 do 4,5 kg po około 125 dniach wegetacji. Axioma RZ jest ceniona przez producentów za wysoką jakość główek i bardzo dobrą trwałość przechowalniczą. Korzystną cechą jest wysoka odporność na Fusarium oxysporum, co zapewnia dobrą zdrowotność roślin. Zalecane zagęszczenie wynosi 25–50 tys. roślin/ha.

Seler korzeniowy i burak ćwikłowy
Arno van Oers zwrócił uwagę na odmianę selera Tarvos RZ. Jest ona przeznaczona na świeży rynek oraz nadaje się do bardzo długiego przechowywania. Charakteryzuje się owalnym kształtem zgrubień korzeniowych, gładką skórką i wysoką odpornością na choroby liściowe. Tarvos RZ ma ponadto wysoką odporność polową na choroby liściowe, a także mocne, skrócone ulistnienie, co ułatwia prowadzenie zbioru mechanicznego. Cechą charakterystyczną jest też bardzo dobre wyrównanie korzeni, co zwiększa udział plonu handlowego. Wolny i stabilny wzrost pozwala na opóźnienie zbioru. Tarvos charakteryzuje się długim okresem przechowywania, nawet do końca czerwca, bez utraty jakości. Tarvos RZ jest ceniony przez producentów za wysoką jakość korzeni i łatwość w czyszczeniu.

Monty RZ to odmiana buraka ćwikłowego przeznaczona zarówno na świeży rynek, jak i dla przetwórstwa. Charakteryzuje się kulistym kształtem korzenia, intensywnie czerwoną barwą oraz bardzo silnym i zdrowym ulistnieniem. Dodatkowo ma wysoką tolerancję na choroby grzybowe, co zapewnia dobrą zdrowotność roślin. Monty to najczęściej wybierana odmiana dla przetwórstwa, idealna do produkcji soków, koncentratów, suszy warzywnych oraz marynat. Okres wegetacji wynosi około 100–110 dni, burak ten nadaje się do bardzo długiego przechowywania, bez utraty jakości.
