Odmiany buraków ćwikłowych w testach na Dolnym Śląsku
W Cieszycach na Dolnym Śląsku, u Państwa Mai i Pawła Rytelewskich w Folwarku Solna, 18 października zostało zorganizowane kameralne spotkanie dla producentów, którzy interesują się uprawą buraka ćwikłowego. Jego produkcja z roku na rok rośnie w różnych rejonach kraju, także na Dolnym Śląsku (gdzie nie ma długoletnich tradycji uprawy warzyw). Spotkanie zorganizowały firmy PNOS Ożarów Mazowiecki, KWS Vegetables (Pop Vriend Seeds), Rijk Zwaan oraz Masfrost reprezentowana przez Krzysztofa Nabywańca.

Warzywa dla przetwórstwa
Jak informował Krzysztof Nabywaniec, zakład Masfrost w Ziębicach to dziś drugi pod względem wielkości obiekt zajmujący się przetwórstwem i mrożeniem warzyw w Polsce. Jest wyposażony w najnowocześniejsze maszyny, m.in. kompletne linie do przetwórstwa grochu, fasoli, kukurydzy i warzyw korzeniowych oraz linie do pakowania w opakowania hurtowe i detaliczne, a rocznie można tu produkować ponad 50 tysięcy ton mrożonek.
Masfrost pozostaje w kontakcie ze swoimi dostawcami, co procentuje dobrą współpracą i korzyściami dla obu stron – producenci mają zapewnione doradztwo, a zakład nie obawia się o braki surowca. Wśród uczestników spotkania byli producenci warzyw z regionu Dolnego Śląska, którzy już współpracują z zakładem Masfrost lub taką współpracę planują. Zakład co roku podpisuje z dostawcami kontrakty obejmujące kilka tysięcy hektarów upraw. W tym roku firma w różnych gospodarstwach testuje odmiany warzyw, które będą spełniać oczekiwania zakładu. W Folwarku Solna jest to m.in. burak ćwikłowy, ale też inne gatunki.
Gospodarstwo Państwa Rytelewskich
Maja i Paweł Rytelewscy prowadzą duże, blisko 900-hektarowe gospodarstwo rolne. Od kilku sezonów poza zbożami i kukurydzą produkują także warzywa. W tym roku poza burakiem ćwikłowym była to cebula, pomidor i fasola szparagowa. Pole, na którym odbywał się pokaz odmian buraka ćwikłowego, było pierwotnie przeznaczone pod uprawę cebuli, jednak ze względu na pogodę i problemy z nawadnianiem wschody się nie powiodły. Państwo Rytelewscy postanowili wysiać nasiona buraka w późnym terminie, na początku lipca. Nie stanowiło to jednak problemu, bo w warunkach Dolnego Śląska buraki były gotowe do zbioru po trzech miesiącach.
W dniu spotkania, 18 października, parametry wszystkich omawianych odmian spełniały już wymagania zakładu przetwórczego Masfrost pod względem wielkości korzenia spichrzowego oraz poziomu Brix (ekstraktu).
– Dolny Śląsk ma bardzo dobre gleby pod uprawę warzyw. Są to gleby I i II klasy, o wysokim potencjale produkcyjnym. Sprzyjające są także średnie roczne opady deszczu, najwyższe w kraju, dlatego pól nie trzeba nawadniać – przekazał gospodarz.
Oferta firm nasiennych
Dariusz Kacprzak z firmy PNOS Ożarów Mazowiecki zaprezentował asortyment odmian buraka ćwikłowego rekomendowanych do uprawy wielkotowarowej z oferty hodowców Moravo Seeds oraz AGRI. Z pierwszej hodowli, czeskiej, pochodzą dwie odmiany – Monika (średnio wczesna, jednokiełkowa, 115 dni) oraz Bona (średnio późna, 120 dni). Z hodowli AGRI Dariusz Kacprzak pokazał dwie propozycje pod numerami hodowlanymi – AGX 888 (średnio wczesna, 115 dni) oraz AGX 999 (średnio późna, 120 dni).
Arkadiusz Lipiński z firmy Rijk Zwaan omówił podczas spotkania dwie odmiany do uprawy na zaopatrzenie przemysłu przetwórczego. Pierwsza to lider w produkcji w kraju – burak Monty RZ o bardzo dobrych parametrach, czyli intensywnie głębokiej czerwonej barwie, wysokim poziomie ekstraktu, wyrównanym, kulistym korzeniu i 100-110 dniach wegetacji. Druga odmiana to Zeppo RZ – bardzo wczesna, do wysiewów zarówno pod osłonami, jak i w pole – bez osłon. Jest polecana na zbiór pęczkowy lub bez liści (85-90 dni).
Arkadiusz Stróżyński z firmy Agro-Ekspert polecał odmianę Scarlett z hodowli Pop Vriend – KWS. Jest to odmiana o intensywnym ciemno-czerwonym kolorze i stopniu Brix- 10,5-13°. Scarlett jest przeznaczona na świeży rynek i do przetwórstwa.















