Warzywa dla przetwórstwa

Jak informował Krzysztof Nabywaniec, zakład Masfrost w Ziębicach to dziś drugi pod względem wielkości obiekt zajmujący się przetwórstwem i mrożeniem warzyw w Polsce. Jest wyposażony w najnowocześniejsze maszyny, m.in. kompletne linie do przetwórstwa grochu, fasoli, kukurydzy i warzyw korzeniowych oraz linie do pakowania w opakowania hurtowe i detaliczne, a rocznie można tu produkować ponad 50 tysięcy ton mrożonek.

Masfrost pozostaje w kontakcie ze swoimi dostawcami, co procentuje dobrą współpracą i korzyściami dla obu stron – producenci mają zapewnione doradztwo, a zakład nie obawia się o braki surowca. Wśród uczestników spotkania byli producenci warzyw z regionu Dolnego Śląska, którzy już współpracują z zakładem Masfrost lub taką współpracę planują. Zakład co roku podpisuje z dostawcami kontrakty obejmujące kilka tysięcy hektarów upraw. W tym roku firma w różnych gospodarstwach testuje odmiany warzyw, które będą spełniać oczekiwania zakładu. W Folwarku Solna jest to m.in. burak ćwikłowy, ale też inne gatunki.

Gospodarstwo Państwa Rytelewskich

Maja i Paweł Rytelewscy prowadzą duże, blisko 900-hektarowe gospodarstwo rolne. Od kilku sezonów poza zbożami i kukurydzą produkują także warzywa. W tym roku poza burakiem ćwikłowym była to cebula, pomidor i fasola szparagowa. Pole, na którym odbywał się pokaz odmian buraka ćwikłowego, było pierwotnie przeznaczone pod uprawę cebuli, jednak ze względu na pogodę i problemy z nawadnianiem wschody się nie powiodły. Państwo Rytelewscy postanowili wysiać nasiona buraka w późnym terminie, na początku lipca. Nie stanowiło to jednak problemu, bo w warunkach Dolnego Śląska buraki były gotowe do zbioru po trzech miesiącach.

W dniu spotkania, 18 października, parametry wszystkich omawianych odmian spełniały już wymagania zakładu przetwórczego Masfrost pod względem wielkości korzenia spichrzowego oraz poziomu Brix (ekstraktu).

– Dolny Śląsk ma bardzo dobre gleby pod uprawę warzyw. Są to gleby I i II klasy, o wysokim potencjale produkcyjnym. Sprzyjające są także średnie roczne opady deszczu, najwyższe w kraju, dlatego pól nie trzeba nawadniać – przekazał gospodarz.

Oferta firm nasiennych

Dariusz Kacprzak z firmy PNOS Ożarów Mazowiecki zaprezentował asortyment odmian buraka ćwikłowego rekomendowanych do uprawy wielkotowarowej z oferty hodowców Moravo Seeds oraz AGRI. Z pierwszej hodowli, czeskiej, pochodzą dwie odmiany – Monika (średnio wczesna, jednokiełkowa, 115 dni) oraz Bona (średnio późna, 120 dni). Z hodowli AGRI Dariusz Kacprzak pokazał dwie propozycje pod numerami hodowlanymi – AGX 888 (średnio wczesna, 115 dni) oraz AGX 999 (średnio późna, 120 dni).

Arkadiusz Lipiński z firmy Rijk Zwaan omówił podczas spotkania dwie odmiany do uprawy na zaopatrzenie przemysłu przetwórczego. Pierwsza to lider w produkcji w kraju – burak Monty RZ o bardzo dobrych parametrach, czyli intensywnie głębokiej czerwonej barwie, wysokim poziomie ekstraktu, wyrównanym, kulistym korzeniu i 100-110 dniach wegetacji. Druga odmiana to Zeppo RZ – bardzo wczesna, do wysiewów zarówno pod osłonami, jak i w pole – bez osłon. Jest polecana na zbiór pęczkowy lub bez liści (85-90 dni).

Arkadiusz Stróżyński z firmy Agro-Ekspert polecał odmianę Scarlett z hodowli Pop Vriend – KWS. Jest to odmiana o intensywnym ciemno-czerwonym kolorze i stopniu Brix- 10,5-13°. Scarlett jest przeznaczona na świeży rynek i do przetwórstwa.