Kapusty do przechowywania pokaz w rejonie Sieradza
Przechowalniczy Dzień Otwarty, jaki odbył się 23 lutego br. w gospodarstwie państwa Gołąb w miejscowości Równa (powiat sieradzki), był okazją do poznania charakterystyki odmian kapusty głowiastej. Wydarzenie to zorganizowała firma Rijk Zwaan Polska. Główki kapust zaprezentowano w przechowalni, eksponowane odmiany były sadzone i uprawiane w różnych terminach i zagęszczeniach, co wpłynęło ostatecznie m.in. na pokrój roślin w okresie wegetacji i przede wszystkim wielkość i wyrównanie główek.

Kapusty głowiaste białe średnio późne i późne
Z asortymentu kapust płaskich firmy Rijk Zwaan do krótkiego przechowywania z nasadzeń poplonowych nadaje się odmiana Gintama RZ F1 (ok. 100 dni wegetacji). Jej płaskie główki osiągają 2-4 kg, a przy późnym (lipcowym) terminie sadzenia wzmocniony jest efekt spłaszczenia kształtu. Odmiana wykazuje wysoką tolerancję na choroby, w tym fuzariozę. Może być sadzona w szerokim zakresie zagęszczenia (30-50 tys. szt./ha).
Do przechowywania z późnych nasadzeń (nawet na przełomie czerwca i lipca) rekomendowana jest kapusta Congama RZ F1. Jest to odmiana wiążąca wyrównane główki, o masie 1,5-4 kg. Jej charakterystycznymi cechami jest bardzo wysoka tolerancja wobec trudnych warunków środowiskowych, dotyczy to również suszy, oraz bardzo dobre wyrównanie główek – bez względu na zagęszczenie.
Główki o „balonowym” kształcie wiąże odmiana Dulcima RZ F1. Ważą one średnio 3,5-4,5 kg, a wysoka jakość wewnętrzna liści predysponuje tę kapustę do sprzedaży dla przemysłu, również po okresie przechowania. Producenci cenią ją za niezawodność w uprawie, ponieważ dobrze radzi sobie również po wystąpieniu niekorzystnych czynników abiotycznych. Zalecane zagęszczenie to 40 tys. roślin/ha, w takim wariancie należy spodziewać się główek o średniej masie 3 kg.
Po blisko 125 dniach wegetacji na miejscu stałym handlowe główki o zbliżonej masie wiąże odmiana Axioma RZ F1. Ich masa jest w dużej mierze skorelowana z gęstością nasadzeń (25-50 tys./ha), przy czym optimum znajduje się w zakresie 35-45 tys. roślin/ha – uzyskuje się wówczas średnią masę główek w okolicach 3-3,5 kg. Zaletami tej odmiany są wysoki plon handlowy (bardzo wysoka masa główek mimo niewielkiego ich rozmiaru) oraz duża tolerancja na żerowanie wciornastków – dzięki obfitemu nalotowi woskowemu. Stosunkowo krótki okres wegetacji pozwala na uprawę poplonową, z sadzenia najpóźniej w ostatnim tygodniu czerwca. Ponadto łatwo się ją obiera po okresie przechowywania.
Ciekawą propozycją dla producentów szukających odmiany kapusty tworzącej jak najwięcej bardzo wyrównanych główek o małych wymiarach (0,8-2,7 kg) jest nowość – Foxma RZ F1. Gotowość zbiorczą osiąga ona po 120-130 dniach i nadaje się do długiego przechowywania. Główki są kuliste, zwarte i kompaktowe, łatwe do pakowania w opakowania handlowe. Foxma RZ F1 najlepiej rośnie w warunkach wysokiego zagęszczenia, które nie może być niższe niż 40 tys. roślin/na. Optimum znajduje się w przedziale 50-70 tys. szt. roślin/ha.



Dla przemysłu przetwórczego oraz do krótkiego przechowywania sprawdzi się odmiana Missourima RZ F1, o ok. 125 dniach wegetacji i 3-6-kg główkach. Rośliny są wysoko osadzone, dzięki czemu zachowuje wysoką zdrowotność w polu i nadaje się do zbioru mechanicznego. Wewnętrzny głąb jest krótki, co w połączeniu z delikatną strukturą liści wpływa na walory przetwórcze odmiany Missourima RZ F1.
Kapusty głowiaste białe bardzo późne
Segment klasycznych kapust o kulistym kształcie główki, z przeznaczeniem do przechowywania, reprezentuje m.in. topowa odmiana Longma RZ F1. Jest ona z powodzeniem uprawiana przez producentów chcących jak najdłużej przechowywać główki, tj. do maja, a nawet do czerwca. W związku z długim okresem wegetacji (150 dni), rozsadę tej odmiany należy sadzić nie później niż pod koniec maja. Wiąże wysoko osadzone główki o masie 2,5-5 kg, przy czym jest to mocno zdeterminowane zagęszczeniem uprawy (25-40 tys./ha). Wysoka masa główek osiągana w wyniku niższych zagęszczeń (4-5 kg przy zagęszczeniu 25-30 tys/ha) umożliwia uprawę tej odmiany na cele przetwórcze po okresie przechowywania. Odmiana wykazuje silny wigor i wysoką tolerancję wobec wciornastków, dobrze nadaje się do zbioru mechanicznego.
Późną (140 dni), lecz o nieco mniejszych wymiarach główek jest kapusta Storema RZ F1. Rośliny tej odmiany są intensywnie pokryte nalotem woskowym i mają wzniesiony pokrój oraz silny wigor. Istotną zaletą tej odmiany jest zachowanie świeżego, żywo zielonego koloru, minimalne straty masy po okresie przechowywania, a także łatwość w przygotowaniu do sprzedaży po wyjęciu z chłodni.
Nieco krótszy okres wegetacji (130-140 dni) w porównaniu do poprzedniczek charakteryzuje odmianę Mucsuma RZ F1. Oprócz przechowalnictwa znajduje szerokie zastosowanie również w sprzedaży na rynku warzyw świeżych i dla przemysłu. Odmianę można zbierać kombajnem. Nie wymaga specjalnego traktowania i ochrony na miejscu stałym i umożliwia uzyskanie wysokich plonów, przy niższych nakładach ponoszonych na nawożenie azotem. Jest również rekomendowana do upraw ekologicznych.
Kapusty głowiaste czerwone
Z segmentu kapust czerwonych prezentowano m.in. odmianę Futurima RZ F1 o dużych i bardzo dużych główkach, tj. 2-5 kg. Są one gotowe do zbioru po 140 dniach wegetacji. Dobrze radzi sobie także na słabszych stanowiskach, co stanowi o jej uniwersalności, niezależnie od rodzaju użytkowanych gleb. W zależności od potrzeb może być uprawiana w szerokim zagęszczeniu (22-45 tys. szt./ha). Z powodzeniem można ją przechowywać przez kilka miesięcy.
Kapustą czerwoną przeznaczona typowo do przechowywania jest Resima RZ F1. Jej główki dorastają średnio po 130-140 dniach wegetacji i osiągają do 2,5 kg masy, zależnie od zastosowanego zagęszczenia. Jej główki są silnie nawoskowane, intensywnie wybarwione i wyrównane, a podczas obróbki ilość odpadu jest znikoma. Można ją zagęszczać nawet do 60 tys. szt./ha.
Podczas Przechowalniczego Dnia Otwartego zaprezentowano również topowe odmiany warzyw korzeniowych z hodowli Rijk Zwaan, polecane do przechowywania, w tym marchwie konsumpcyjne Ymer RZ F1, Ellis RZ F1, Hestan RZ F1, przeznaczone do przemysłu Warmia RZ F1 i Trafford RZ F1, selery Merga RZ, Cetus RZ F1, Tarvos RZ F1 oraz buraki ćwikłowe Monty RZ F1 i nowość – Roditi RZ F1.
