Jak informował Jarosław Wojtczak z firmy Rijk Zwaan w regionie mazowieckim uprawa kalafiorów prowadzona jest głównie na zbiór letni i jesienny z przeznaczeniem dla przetwórstwa. Część gospodarstw sprzedaje te warzywa także na rynek warzyw świeżych. W hodowli firma kładzie szczególny nacisk na dwie cechy. Pierwsza to możliwość mechanizacji zbioru i różyczkowania, przy minimalnych stratach jakości). Druga to odporności w polu na czynniki stresowe i  choroby. W obu przypadkach istotne jest uzyskanie wysokiej jakości wyrównanych róż.

Najpopularniejsze odmiany kalafiorów z oferty firmy

Odmiana kalafiora powinna być dobrana do warunków panujących w gospodarstwie (m.in. klasy gleby,  nawadniania, mechanizacji zbioru, pozycji w planie produkcji). Wśród najwcześniejszych propozycji odmianowych dla przetwórstwa, o okresie wegetacji około 80 dni, specjalista z firmy Rijk Zwaan polecał kalafiory Chambord RZ F1 i Paxton RZ F1. Późniejsza odmiana Leonel RZ F1, o okresie wegetacji około 90 dni, cechuje się silnym wigorem roślin, wyraźnym niebieskawym zabarwieniu liści i wysokim plonem róż, które są dobrej jakości, zwarte. Odmiana polecana jest na zbiór jesienny, od końca września.

Kolejną odmianą dla przetwórstwa i rynek warzyw świeżych jest Bouchard RZ F1. W gospodarstwie posadzono ją w 26. Tygodniu roku. – Odmiany o okresie wegetacji powyżej 90 dni tworzą bardzo zwarte, twarde róże, które w procesie mechanicznego różyczkowania będą dawały mało „kruszu” – co jest bardzo ważne. Róże dorastają równomiernie, co pozwala zebrać całość plonu podczas maksymalnie trzech przejść przez plantację – mówił Robert Bartkowski z firmy Rijk Zwaan.

Dla producentów uprawiających kalafiory na rynek warzyw świeżych i dla przetwórstwa bardzo dobrą propozycją jest  odmiana Jonsson RZ F1. Jej okres wegetacji wynosi 80-95 dni – w zależności od cyklu uprawy. Wyróżnia się silnym potencjałem wzrostu, wysoką zdrowotnością roślin i dobrym okryciem róż liśćmi, co pozwala osiągnąć dobry plon, wysokiej jakości. Róże są zwarte i świetnie prezentują się w skrzynkach i na półkach sklepowych. Kalafior Jonsson RZ F1 polecany jest na zbiór od czerwca do późnej jesieni.

Kalafiory odporne na kiłę kapusty

Coraz większym problemem na plantacjach warzyw kapustnych jest kiła kapusty. Firma Rijk Zwaan ma w swojej ofercie kiłoodporne odmiany pod marką Pb Defense. Obecnie do tej grupy należą kalafiory Paige RZ F1, Paxton RZ F1 i Pontblanc RZ F1. Na szczególną uwagę spośród nich zasługuje kalafior Paxton RZ F1 do uprawy na zbiór letni oraz jesienny, przeznaczony na rynek warzyw świeżych oraz do przetwórstwa. Wyróżnia się wysoką zdrowotnością i odpornością na kiłę kapusty (Pb0; Pb1 i Pb3). Utrzymuje wysokie parametry jakościowe w warunkach stresowych – podczas suchej i gorącej pogody. Silne, dobrze zbudowane rośliny, mają wzniesione liście, o mocnym nalocie woskowym. Róże osiągają dojrzałość zbiorczą po 75-85 dniach, są bardzo dobrze okryte liśćmi, idealnie białe i zwarte.

Kalafiory typu Romanesco i „zwykłe” kolorowe

Firma Rijk Zwaan ma również w swojej ofercie kalafiory należące do różnych typów – ze względu na budowę róży, oraz o różnych kolorach róż. Do tych nietypowych odmian należą kalafiory Puntoverde RZ F1 (zielona róża typu Romanesco), Pontblanc RZ F1 i Whitaker RZ F1 (biała róża typu Romanesco), Lavender RZ F1 (fioletowa róża), Vitaverde RZ F1 (zielona róża). Jest to towar „premium” na świeży rynek oraz dla przetwórstwa. W przeciwieństwie standardowych, białych odmian kalafiora, aby róże kolorowych odmian uzyskały intensywne wybarwienie, powinny być odkryte.

Brokuł na zbiory od lata do jesieni

Podczas warsztatów w Naborówcu zostały zaprezentowane również odmiany brokułów do zbioru od wczesnego lata do późnej jesieni. Były to odmiany Neliam RZ F1, Lavon RZ F1, Larsson RZ F1. Brokuł jest ważnym gatunkiem dla firmy Rijk Zwaan i w tym kierunku prowadzone są intensywne prace hodowlane. Stawiamy na zdrowotność i odporność odmian na stresowe warunki – informował Robert Bartkowski. W 2025 roku Rijk Zwaan rozszerza swoją ofertę o dwie nowe  odmiany brokułu. Alcaraz RZ F1, o okresie wegetacji 70-80 dni oraz Atilon RZ F1, o okresie wegetacji 75-85 dni.

Nawożenie warzyw kapustnych

Na podstawie analizy gleby nawożenie uprawy zostało opracowane przez Alberta Zwierzyńskiego z firmy Calfert. Posypowo zastosowano Fertimax Complex 12-11-18 (nawóz bezchlorkowy z mikroelementami), saletrzak, saletrę potasowo-wapniową i saletrę wapniową. Zastosowano również nawozy dolistne firmy Calfert o działaniu antystresowym zawierające m.in. aminokwasowy. Nawożenie świetnie sprawdziło się w tak trudnym, pełnym stresów sezonie. Plantacja w dniu spotkania prezentowała się bardzo dobrze.

Wysokiej jakości rozsada warzyw kapustnych

Krzysztof Kucharski z Grupy Producentów Rozsad Krasoń omówił etapy produkcji rozsady warzyw kapustnych. Na pierwszym etapie odpowiednie warunki wzrostu młodych roślin (wilgotność powietrza, temperatura, doświetlanie) zapewnia szklarnia, która podzielona jest na kilka bloków klimatycznych. Około 2-3 tygodni przed dostawą do klienta rozsada przenoszona jest na teren hartownika (z możliwością podlewania), żeby stopniowo przystosowały się  do warunków panujących na zewnątrz. Trzy dni przed dostawą do klienta rozsadę podlewa się insektycydem Verimark 200 SC (substancja czynna cyjanotraniliprol), który zabezpiecza rośliny przed śmietką kapuścianą przez 4-6 tygodni. Po przywiezieniu do ogrodnika, w razie konieczności krótkiego przetrzymania przed sadzeniem, rozsada powinna być ustawiona w zacienionym miejscu na zewnątrz nie w środku np. magazynie.

Autorki: Anna Czarnecka, Sylwia Święczkowska-Zając