Brokuły z Sakaty

Łukasz Rudecki z firmy Sakata zwrócił uwagę na bardzo dobrą odmianę brokułu – Parthenon. Parthenon to odmiana sprawdzona już wśród krajowych producentów, wierna w plonowaniu. Nadaje się na słabsze stanowiska, nie tylko na dobre, żyzne gleby. Jest to odmiana o przeznaczeniu na świeży rynek lub dla przemysłu. Nadaje się do różyczkowania mechanicznego. Ma silny system korzeniowy stąd jest bardzo tolerancyjna wobec warunków glebowych i stresów. Jest przeznaczona na zbiór jesienny, okresie wegetacji wynosi 80-85 dni.

Brokuł odmiany Parthenon (fot. DŁB)

Ciekawą odmianą brokułu z firmy Sakata do produkcji towarowej jest odmiana Triton. Jest to odmiana o okresie wegetacji około 75-78 dni. Odmiana jest tolerancyjna na wysokie temperatury. Odmiana bardzo dobrze sprawdziła się w uprawie na pierwszy zbiór, czyli pod koniec czerwca, bądź z początkiem lipca, a później na zbiory późnym latem i wczesną jesienią. Jest to odmiana, która zarówno nadaje się na świeży rynek, jak i dla przetwórstwa. Łączy tolerancję wobec wysokiej temperatury z wysokim plonem. Odmiana o bardzo fajnym, ciemnozielonym kolorze, o wysokiej zdrowotności liści, silnym wigorze, który sprawia, że róża jest dobrze osłonięta liśćmi. Jest to odmiana uniwersalna, która szybko rozwija się na naszym rynku.

Łukasz Rudecki promował w Holandii odmianę brokułu Triton (fot. DŁB)

Trzecia odmiana brokułu to Leonidas. Jest przeznaczona głównie na świeży rynek. Charakteryzuje się wysoko wyniesioną różą, co ułatwia zbiór, oraz dobrą zdrowotnością. Leonidas to średnio wczesna odmiana o okresie wegetacji od 78-88 dni od sadzenia (zbiór późnoletni i jesienny). Charakteryzuje ją zwarta struktura róży, brak przebarwień antocyjanowych oraz wysoka odporność na choroby i brak jamistości głąba. Masa róży waha się między 400 a 600 g.

Odmiana Leonidas jest przeznaczona na świeży rynek (fot. DŁB)
baner KISEkI SAKATAbaner KISEkI SAKATA

Oferta Sakaty: odmiany kapusty

Jedna z ciekawych propozycji w portfolio firmy Sakata to Avanto – odmiana kapusty białej przeznaczona na zbiory jesienne i przechowywania. Charakteryzuje się okrągłą, lekko owalną główką, która osiąga wagę 2,5-3,0 kg. Okres wegetacji wynosi około 135 dni. Kluczowe cechy Avanto wysoki plon i bardzo dobre wyrównanie główek, a także krótki głąb wewnętrzny, co ułatwia przetwarzanie. Avanto jest silnie odporna na wybijanie w pędy kwiatostanowe oraz ma głęboko zieloną barwę liści, utrzymująca się po przechowywaniu. Avanto cechuje dobra zdrowotność w polu, dzięki wysokiemu osadzeniu na „nóżce”, co ogranicza ryzyko chorób. Jest ceniona przez producentów za stabilność plonowania i odporność na wciornastki.

Druga propozycja Łukasza Rudzkiego to odmian Savonarch. Jest to średnio wczesna odmiana kapusty typu włoskiego, przeznaczona na świeży rynek. Charakteryzuje się ciemnozielonymi liśćmi, które nadają jej atrakcyjny wygląd. Cechuje ją długi okres przydatności zbiorczej, co pozwala na elastyczne planowanie zbiorów, a także brak skłonności do wybijania w pędy kwiatostanowe, co zwiększa stabilność plonowania. Masa główek w przypadku odmiany Savonarch wynosi od 1,5 do 2,5 kg. Okres wegetacji: około 90-95 dni. Odmianę tę charakteryzuje dobra zdrowotność w polu, co ogranicza ryzyko chorób. Savonarch jest ceniona przez producentów za wysoką jakość i stabilność plonowania.

Rynek dyni rośnie

W portfolio firmy Sakata, wśród szerokiej oferty odmian dyni, jest również odmiana typu Hokkaido o nazwie Colinky, która charakteryzuje się bardzo wysoką zdrowotnością i tolerancją na wirusy. Dzięki temu ma piękny, ciemnopomarańczowy kolor skórki, bez zielonych przebarwień. Jest to odmiana bardzo wyrównana, bardzo plenna, która przy niezbyt wysokiej masie pojedynczego owocu, około 1,5 kg, daje około trzech owoców na jednej roślinie, co przekłada się na wysoki plon. Odmiana nadaje się do krótkiego przechowywania. Wyróżnia ją bardzo dobry smak, jadalna skórka. Ta odmiana jest do wykorzystania zarówno na zaopatrzenie świeżego rynku, jak i dla przemysłu.

– Rynek dyń halloweenowych w Polsce dosyć szybko się rozwija. Jest coraz więcej odmian. Również na  rynku detalicznym, w marketach, jest coraz większe zainteresowanie – przekazał przedstawiciel Sakata, Łukasz Rudecki.

Odmiany dyni z oferty Sakaty

W portfolio firmy Sakata jest kilka odmian dyni typu halloween. Przedstawiciel zaprezentował je od odmian najmniejszych, czyli od odmiany Flynn (o kulistym, wyrównanym kształcie, z lekkim rzeźbieniem na skórce; owoce osiągają średnicę 20–22 cm i masę 3–4 kg, roślina ma dobrą tolerancję na mączniaka), przez Terrafin, aż do odmiany Boomer (dynia typu Halloween o lekko spłaszczonych owocach, dobrze wybarwionych na pomarańczowo; owoce osiągają wagę 4–7 kg i mają mocny, ciemnozielony ogonek), które pokrywają zapotrzebowanie na różne rozmiary, jeśli chodzi o masę pojedynczego owocu.

Odmiana w typie Halloween – Boomer (fot. DŁB)

Standardem jest wymieniona powyżej odmiana Teraffin o masie pojedynczego owocu około 3-4 kg i wysokiej zdrowotności. Nie traci koloru ogonka po wycięciu, co jest dosyć ważne dla producentów. Odmiana o dosyć ładnym kształcie owocu, o delikatnym użebrowaniu, o ciemnoczerwonym kolorze, dająca bardzo wysoki plon.

Dynia Terrafin (fot. DŁB)

Rośnie także rynek dyni piżmowej. W tej kategorii Sakata ma do dyspozycji klientów odmianę Mieluna. Charakteryzująca się ona wysoką jakością owoców i dobrą zdrowotnością roślin. Owoce osiągają 1,2–1,7 kg, mają ciemnopomarańczowy miąższ i wysoką zawartość cukru, co czyni je idealnymi na świeży rynek. Cechy dyni Mieluna to także wysoka wydajność i bardzo dobre wiązanie owoców, nawet przy wysokich temperaturach, a także długi okres przydatności pozbiorczej, bez tendencji do pękania. Rośliny charakteryzuje silna zdrowotność, co ułatwia uprawę oraz wysoki poziom suchej masy, co wpływa na jakość miąższu.

Odmiana dyni piżmowej Mieluna (fot. DŁB)