Odmiany kapusty warte uwagi – kilka informacji z holenderskich pokazów Hazery. FILM!
W czasie jesiennych pokazów odmian w Holandii kilka ciekawych propozycji odmian kapusty zaprezentowała firma Hazera. Pokazano odmiany kapusty głowiastej białej o tradycyjnych, kulistych główkach, a także delikatesowe odmiany kapusty stożkowej i spłaszczonej. Jakie odmiany polskim producentom rekomenduje Piotr Różański z firmy Hazera - zapraszamy na artykuł i film.

Kapusty stożkowe
Piotr Różanski zwrócił uwagę na kilka ciekawych odmian kapusty stożkowej z oferty firmy Hazera, polecanych m.in. na polski rynek.
Pierwsza z kapust stożkowych to Dutchman. Jest to odmiana przeznaczona na świeży rynek. Jej liście są intensywnie zielone, cienkie i bardzo smaczne, co sprawia, że odmiana świetnie nadaje się do sałatek i surówek. Ze względu na wysokie walory smakowe jest w asortymencie Hazery zaliczana do odmian delikatesowych. Charakteryzuje się smukłymi, stożkowymi główkami o masie 1-1,5 kg, które są bardzo wyrównane, co przekłada się na wysoki plon handlowy. Dutchman wykazuje wysoką odporność na bakteriozy z rodzaju Xanthomonas, a w warunkach chłodniczych może być przechowywana przez 2-3 miesiące.

Druga stożkowa odmiana to Monarchy. Jest to odmiana kapusty stożkowej, także przeznaczona na świeży rynek. Charakteryzuje się dużymi, stożkowymi główkami o masie 2-3,5 kg, które są bardzo delikatne w smaku i kruche.

Kapusty głowiaste białe – tradycyjne, kuliste główki
Pierwsza z omawianych odmian kapusty głowiastej o kulistych główkach przeznaczona do bardzo długiego przechowywania to nowość Campbell. Charakteryzuje się kulistymi główkami o masie 3-4 kg oraz mocnym systemem korzeniowym. Campbell jest odporna na Fusarium (HR) oraz bakteriozy z rodzaju Xanthomonas (IR), a także nie jest zasiedlana przez wciornastki.
Druga ciekawa odmiana w tej samej kategorii to Zoltan. Charakteryzuje się kulistymi główkami o masie 3-4 kg, które pozostają świeże nawet po wielu miesiącach przechowywania. Roślina ma silny system korzeniowy, dobrze znosi wysokie temperatury i okresowe susze, co czyni ją łatwą w uprawie. Jest odporna na Fusarium (HR) oraz na bakteriozy z rodzaju Xanthomonas (IR). Po przechowaniu jej pierwsze liście są zielone, błyszczące, apetyczne i przyciągające wzrok.
Trzecia w tej kategorii to kapusta Abel, która charakteryzuje się kulistymi główkami dorastającymi do 3-4 kg, które pozostają świeże nawet po wielu miesiącach przechowywania. Roślina ma silny wigor, wysoką zdrowotność i zmniejszoną podatność na wciornastka. Długi okres wegetacji przekłada się na długą trwałość pozbiorczą i przechowalniczą, co wyróżnia ją spośród innych odmian. Ze wszystkich kapust najmniej jest zasiedlana przez wciornastki. Poza tym rośnie na wysokiej nóżce, co ułatwia lepszą wymianę powietrza i tym samym ogranicza występowanie chorób.
Ciekawą odmianą jest także Newton przeznaczona zarówno na świeży rynek, jak i do kwaszenia. Charakteryzuje się bardzo dużymi, spłaszczonymi główkami o masie 5-8 kg, które mają idealną strukturę wewnętrzną i cienkie, białe liście. W Polsce zdarzały się główki o masie nawet 11 kg. Krótki jest także okres wegetacji – 90 dni.Kapusta Newton dobrze radzi sobie nawet na słabszych stanowiskach. Jest również odporna na Xanthomonas (IR), rzadziej atakowana przez mączlika warzywnego.

Stosunkowo nową odmiana w portfolio Hazery jest Tyson. Jest to uniwersalna odmiana kapusty białej, przeznaczona zarówno na świeży rynek, jak i do kwaszenia. Charakteryzuje się lekko spłaszczonymi główkami o masie 3–7 kg, które mają dobrą strukturę wewnętrzną i ściśle upakowane, cienkie liście. Odmiana ta jest odporna na bakteriozy z rodzaju Xanthomonas (IR) oraz mniej zasiedlana przez wciornastki.

Odmiana to Cabbice w asortymencie Hazery jest zaliczana do kapust delikatesowych. Jest to kapusta o szybkim wzroście, przeznaczona na świeży rynek i do najwcześniejszego kwaszenia. Tworzy kuliste, lekko spłaszczone, wyrównane główki o masie 3-5 kg, które są odporne na pękanie i mają bardzo cienkie, kruche liście o bardzo dobrym smaku – idealne do surówek.

Kapusta o płaskich główkach
Piotr Różański zwrócił szczególną uwagę na odmianę Callaway. Jest to odmiana kapusty białej o płaskiej główce, przeznaczona na świeży rynek. Charakteryzuje się delikatnym smakiem chrupkich liści, co czyni ją idealną do gołąbków, wrapów i surówek. Główki osiągają masę 2-3 kg, a ich wysokość wynosi 12-15 cm, przy szerokości do 30 cm. W 2023 roku podczas targów Fresh Market B2B Meeting & Trade Show odmiana Callaway otrzymała prestiżową nagrodę Fresh Market Award – za najbardziej innowacyjny produkt w swojej kategorii. Również tę odmianę Hazera zalicza do kapust delikatesowych.