Kapusty stożkowe

Piotr Różanski zwrócił uwagę na kilka ciekawych odmian kapusty stożkowej z oferty firmy Hazera, polecanych m.in. na polski rynek.

Pierwsza z kapust stożkowych to Dutchman. Jest to odmiana przeznaczona na świeży rynek. Jej liście są intensywnie zielone, cienkie i bardzo smaczne, co sprawia, że odmiana świetnie nadaje się do sałatek i surówek. Ze względu na wysokie walory smakowe jest w asortymencie Hazery zaliczana do odmian delikatesowych. Charakteryzuje się smukłymi, stożkowymi główkami o masie 1-1,5 kg, które są bardzo wyrównane, co przekłada się na wysoki plon handlowy. Dutchman wykazuje wysoką odporność na bakteriozy z rodzaju Xanthomonas, a w warunkach chłodniczych może być przechowywana przez 2-3 miesiące.

Kapusta Dutchman (fot. DŁB)
Kapusta Dutchman (fot. DŁB)

Druga stożkowa odmiana to Monarchy. Jest to odmiana kapusty stożkowej, także przeznaczona na świeży rynek. Charakteryzuje się dużymi, stożkowymi główkami o masie 2-3,5 kg, które są bardzo delikatne w smaku i kruche.

Kapusta Monarchy (fot. DŁB)
Kapusta Monarchy (fot. DŁB)

Kapusty głowiaste białe – tradycyjne, kuliste główki

Pierwsza z omawianych odmian kapusty głowiastej o kulistych główkach przeznaczona do bardzo długiego przechowywania to nowość Campbell. Charakteryzuje się kulistymi główkami o masie 3-4 kg oraz mocnym systemem korzeniowym. Campbell jest odporna na Fusarium (HR) oraz bakteriozy z rodzaju Xanthomonas (IR), a także nie jest zasiedlana przez wciornastki.

Druga ciekawa odmiana w tej samej kategorii to Zoltan. Charakteryzuje się kulistymi główkami o masie 3-4 kg, które pozostają świeże nawet po wielu miesiącach przechowywania. Roślina ma silny system korzeniowy, dobrze znosi wysokie temperatury i okresowe susze, co czyni ją łatwą w uprawie. Jest odporna na Fusarium (HR) oraz na bakteriozy z rodzaju Xanthomonas (IR). Po przechowaniu jej pierwsze liście są zielone, błyszczące, apetyczne i przyciągające wzrok.

Trzecia w tej kategorii to kapusta Abel, która charakteryzuje się kulistymi główkami dorastającymi do 3-4 kg, które pozostają świeże nawet po wielu miesiącach przechowywania. Roślina ma silny wigor, wysoką zdrowotność i zmniejszoną podatność na wciornastka. Długi okres wegetacji przekłada się na długą trwałość pozbiorczą i przechowalniczą, co wyróżnia ją spośród innych odmian. Ze wszystkich kapust najmniej jest zasiedlana przez wciornastki. Poza tym rośnie na wysokiej nóżce, co ułatwia lepszą wymianę powietrza i tym samym ogranicza występowanie chorób.

Ciekawą odmianą jest także Newton przeznaczona zarówno na świeży rynek, jak i do kwaszenia. Charakteryzuje się bardzo dużymi, spłaszczonymi główkami o masie 5-8 kg, które mają idealną strukturę wewnętrzną i cienkie, białe liście. W Polsce zdarzały się główki o masie nawet 11 kg. Krótki jest także okres wegetacji – 90 dni.Kapusta Newton dobrze radzi sobie nawet na słabszych stanowiskach. Jest również odporna na Xanthomonas (IR), rzadziej atakowana przez mączlika warzywnego.

Kapusta Newton (fot. DŁB)
Kapusta Newton (fot. DŁB)

Stosunkowo nową odmiana w portfolio Hazery jest Tyson. Jest to uniwersalna odmiana kapusty białej, przeznaczona zarówno na świeży rynek, jak i do kwaszenia. Charakteryzuje się lekko spłaszczonymi główkami o masie 3–7 kg, które mają dobrą strukturę wewnętrzną i ściśle upakowane, cienkie liście. Odmiana ta jest odporna na bakteriozy z rodzaju Xanthomonas (IR) oraz mniej zasiedlana przez wciornastki.

Kapusta Tyson (fot. DŁB)
Kapusta Tyson (fot. DŁB)

Odmiana to Cabbice w asortymencie Hazery jest zaliczana do kapust delikatesowych. Jest to kapusta o szybkim wzroście, przeznaczona na świeży rynek i do najwcześniejszego kwaszenia. Tworzy kuliste, lekko spłaszczone, wyrównane główki o masie 3-5 kg, które są odporne na pękanie i mają bardzo cienkie, kruche liście o bardzo dobrym smaku – idealne do surówek.

Kapusta Cabbice (fot. DŁB)
Kapusta Cabbice (fot. DŁB)

Kapusta o płaskich główkach

Piotr Różański zwrócił szczególną uwagę na odmianę Callaway. Jest to odmiana kapusty białej o płaskiej główce, przeznaczona na świeży rynek. Charakteryzuje się delikatnym smakiem chrupkich liści, co czyni ją idealną do gołąbków, wrapów i surówek. Główki osiągają masę 2-3 kg, a ich wysokość wynosi 12-15 cm, przy szerokości do 30 cm. W 2023 roku podczas targów Fresh Market B2B Meeting & Trade Show odmiana Callaway otrzymała prestiżową nagrodę Fresh Market Award – za najbardziej innowacyjny produkt w swojej kategorii. Również tę odmianę Hazera zalicza do kapust delikatesowych.