Choroby sałaty. Jak rozpoznać wroga?
Sałata może być atakowana przez różne choroby, zarówno grzybowe, bakteryjne, jak i wirusowe. Duże zagrożenie stanowią co roku choroby grzybowe, spośród których najbardziej newralgiczne są mączniaki, szara pleśń oraz zgnilizna twardzikowa.

Mączniak prawdziwy
Sprawcą mączniaka prawdziwego jest grzyb Erysiphe cichoracearum. Jest to polifag, który poraża sałatę, a także skorzonerę, pietruszkę i cykorię. Objawami wskazującymi na pojawienie się problemu jest biały, mączysty nalot na liściach. Grzyb najszybciej rozwija się w ciepłych i wilgotnych warunkach.
Mączniak rzekomy
Druga choroba występująca praktycznie co roku to mączniak rzekomy. Jest to groźna choroba wywoływana przez Bremia lactucae, organizm grzybopodobny zaliczany do lęgniowców. Jest to pasożyt bezwzględny, co oznacza, że może rozwijać się tylko na żywych tkankach roślinnych oliwkowożółte plamy na górnej stronie liści, a na spodniej szarobiały nalot zarodników. Początkowe symptomy jasnozielone do żółtawych plamy, często ograniczone przez nerwy liścia na górnej stronie liści. Z czasem plamy zmieniają barwę na brązową, a następnie zasychają. Na dolnej stronie liścia pojawia się szarobiały nalot, będący skupiskiem zarodników patogenu.

Szara pleśń
Trzecia choroba groźna dla upraw sałaty to szara pleśń, której sprawcą jest Botrytis cinerea. Patogen ten może porażać rośliny na każdym etapie ich rozwoju, od siewek po dorosłe główki sałaty. Objawy szarej pleśni na sałacie to mokre, gnilne plamy na dolnej stronie liści, które stopniowo się powiększają, a także szary, pylący nalot na porażonych tkankach, czyli skupisko zarodników grzyba. B. cinerea powoduje także zamieranie siewek, a także gnicie szyjki korzeniowej.

Zgnilizna twardzikowa
Czwarta choroba zagrażająca uprawom sałaty, ale także innych roślin warzywnych to zgnilizna twardzikowa. Sprawcą jest Sclerotinia sclerotiorum – polifag, który może atakować nawet 400 gatunków roślin uprawnych. Grzyb zimuje w glebie w postaci sklerocjów, które mogą przetrwać nawet 8–15 lat. W sprzyjających warunkach sklerocja kiełkują, tworząc grzybnię lub owocniki, które uwalniają zarodniki infekujące rośliny. Objawy chorobowe to biała grzybnia z czarnymi sklerocjami. Porażone części roślin gniją i obumierają. W warunkach wysokiej wilgotności choroba szybko się rozprzestrzenia, prowadząc do obumierania całych upraw.
Metody zwalczania chorób sałaty zostaną przedstawione w dwóch kolejnych materiałach.