Rodzaje sałat
Sałata siewna (Lactuca sativa L.) należy do rodziny astrowatych. Wyróżnia się 4 podstawowe odmiany botaniczne tego warzywa, różniące się cechami morfologicznymi.
Sałata głowiasta
Należy do najbardziej popularnych wśród konsumentów typów sałat. Okrągławe liście zawijają się do środka tworząc wyraźną główkę. W zależności od konsystencji liści wyróżniamy:
- sałatę masłową – jej liście mają około 20 cm średnicy i są bardzo rozłożyste. Ma delikatne, wiotkie liście i łagodny smak.
- sałatę lodową – ma kruche i soczyste liście, ściśle zwinięte w duże, ciężkie główki, koloru zielonego lub czerwonego. Charakteryzuje się łagodnym smakiem. Wyjątkowo długo zachowuje świeżość.
Sałata liściowa
Wytwarza rozetę liści o różnym kształcie i w szerokiej gamie odcieni (od jasnozielonego do ciemnej czerwieni), niezwijająca główki. Są odmiany jednobarwne (liście jaśniejsze u nasady, stopniowo ciemnieją ku brzegom) i dwubarwne (wnętrze zielone a brzegi liści czerwone, w różnym odcieniu i powierzchni zabarwienia). W zależności od kształtu blaszki liściowej wyróżniamy:
- typ listkowy – duża, zwarta, gęsta rozeta. Liście bardzo duże, wachlarzowate lub szerokoowalne, o faliście wyodrębnionej blaszce, w kolorze od jasnozielonego do ciemnoczerwonego. Liście zewnętrzne są większe od środkowych.
- dębolistny – duża, płaska, gęsta rozeta. Posiada karbowane , lekko powycinane liście (przypominają liście dębu) o charakterystycznym bordowym zabarwieniu, , kruche listki mają charakterystyczny orzechowy smak i są bardzo dekoracyjne. Niestety jest bardzo nietrwała, zachowuje świeżość zaledwie 1-2 dni.
- pierzasty (lollo) – wytwarza bardzo gęste rozety. Ma bardzo dekoracyjne pofałdowane liście w odcieniach zieleni (lollo bionda) lub bordo (lollo rossa). Brzegi liści są fryzowane, piłkowane, ząbkowane lub karbowane. Liście luźno zebrane w średniej wielkości główkę.
Sałata batawska
Łączy cechy sałaty głowiastej i liściowej.
Sałata rzymska
Tworzą podłużną, owalną główkę. Ma liście wydłużone, gładkie lub o widocznych nerwach, całobrzegie lub ząbkowane. Liście zewnętrzne są ciemnozielone, grubsze i bardziej mięsiste oraz mają orzechowy smak (gorzkawy). Liście wewnętrzne są jaśniejsze i delikatniejsze w smaku (słodkie). W zależności od wielkości główki wyróżniamy typy:
- Little Gem (baby cos) – małe rośliny do wysokości 25 cm
- Cos type – główki wysokości 30-40 cm i masie 700-1000 g.