Kilka słów o uprawie i odmianach marchwi – co poleca Małgorzata Zadura z Hazery
Na poletkach w Warmenhuizen w Holandii jesienią ub. r. firma Hazera prezentowała kolekcję odmian warzyw do uprawy polowej i tunelowej. Wśród polowych była m.in. spora kolekcja odmian marchwi. Jakie odmiany na polski rynek poleca Małgorzata Zadura z Hazery – zapraszamy do oglądania filmu i lektury artykułu.

Odmiany marchwi z dwóch programów hodowlanych
Octavo
Małgorzata Zadura (Hazera Poland) zaprezentowała kolekcję odmian marchwi do produkcji w Polsce. Podkreśliła szczególnie kilka z nich, jak na przykład Octavo z programu hodowli Vilmorin. Jest to średniowczesna odmiana typu nantejskiego, przeznaczona zarówno na świeży rynek, jak i do długiego przechowywania. Charakteryzuje się gładkimi, równomiernymi korzeniami o długości 20-22 cm, które są odporne na pękanie i dobrze znoszą mycie. Okres wegetacji wynosi 120-130 dni, a odmiana wykazuje odporność na Alternaria dauci oraz na mączniaka prawdziwego, co wpływa na jej wysoką jakość i trwałość. Dzięki mocno osadzonej naci, Octavo F1 nadaje się do zbioru mechanicznego, a jej korzenie dobrze sprawdzają się w pakowaniu na tacki.
– W przypadku marchwi Octavo możliwe jest duże zagęszczenie, niektórzy producenci sieją do 1,5 mln nasion na ha, ale trzeba pamiętać o tym, że standardowo zaleca się 1-1,2 mln/ ha. Marchew Octavo jest przeznaczona do długiego przechowania i do wielkotowarowego obrotu. To jest marchew, która dorasta do dwudziestu centymetrów, ma idealny kształt, czyli cylindryczny, jest bardzo gładka i nadaje się świetnie do obróbki mechanicznej, czyli do zbioru kombajnem i potem do przygotowania do handlu – przekazała M. Zadura. Dodała, że jest to odmiana dosyć znana już na rynku i producenci są z jej produkcji zadowoleni.
Volcano
M. Zadura przedstawiła także inną marchew na świeży rynek i do długiego przechowywania – Volcano. To późna odmiana typu nantejskiego, charakteryzująca się wysokim plonem i długimi, cylindrycznymi korzeniami. Jest polecana do bardzo długiego przechowywania, dzięki wysokiej odporności na pękanie i plamistości powodowane przez Pythium. Volcano jest również znana producentom, którzy zaopatrują przemysł, ponieważ świetnie się sprawdza jako marchew na surówki oraz w produkcji żywności dla niemowląt i dzieci (baby food), ze względu na możliwość ograniczenia w jej uprawie zabiegów chemicznych.
Speedo
Wczesną odmianą marchwi typu nantejskiego, charakteryzująca się krótkim okresem wegetacji (około 90-100 dni), jest Speedo. Tworzy gładkie, cylindryczne korzenie o ciemnopomarańczowym kolorze, osiągające długość 20-22 cm. Odmiana ta nie wykazuje tendencji do zielenienia główki, co czyni ją atrakcyjną propozycją na świeży rynek, zwłaszcza do oferowania w pęczkach.
Polydor
Kolejna marchew typu nantejskiego, przeznaczona zarówno na świeży rynek, jak i do długiego przechowywania to Polydor (odmiana z hodowli HM.Clause). Charakteryzuje się gładkimi, ciemnopomarańczowymi korzeniami o długości 20-22 cm, które są odporne na uszkodzenia mechaniczne i łatwe do mycia.
Patzi
Z programu hodowlanego HM.Clause na poletkach można było zobaczyć także dwie kolejne ciekawe odmiany na polski rynek. Pierwsza to Patzi – odmiana późna, wysokoplonująca, typu Berlicum, przeznaczona zarówno na świeży rynek, jak i do przetwórstwa (soki, mrożonki). Charakteryzuje się długimi, walcowatymi korzeniami o długości powyżej 25 cm, które są odporne na pękanie i mają jednolity, pomarańczowy kolor wewnętrzny.
Muleta
Druga to Muleta także późna odmiana, ale typu Flakkee, rekomendowana głównie dla przemysłu – idealna na soki, mrożonki i susz. Charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością karotenoidów, intensywnie pomarańczowym kolorem oraz równomiernym wybarwieniem, bez odznaczającego się rdzenia. Korzenie osiągają długość powyżej 25 cm.





