Właściwości miąższu dyni

Dynia jest bardzo bogata w beta-karoten, czyli prowitaminę A, przeciwutleniacz, który hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne w organizmie. Badania wykazały, że  beta-karoten może  zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych (m.in. raka żołądka, piersi, płuc i jelita grubego). Obniża poziom złego cholesterolu przez co zapobiega chorobom serca i reguluje poziom ciśnienia tętniczego (obniża nadciśnienie dzięki braku sodu). Poprawia także prawidłowe funkcjonowanie wzroku.

Dynia jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę E i C. Dostarcza wielu składników mineralnych, takich jak: wapń, magnez, miedź, mangan, potas, fosfor,  żelazo. Zawiera również pektyny, które wspomagają trawienie, oraz niezbędne kwasy organiczne. Wspomaga leczenie niewydolności nerek, chorób wątroby oraz chorób związanych z zaburzeniami przemiany materii. Zmniejsza ryzyko osteoporozy. Poprawia stan włosów, skóry i paznokci.

Wartości odżywcze miąższu dyni surowej/ugotowanej (w 100 g)*:

Wartość energetyczna – 26 kcal/20 kcal
Białko ogółem – 1 g/0,72 g
Tłuszcz ogółem – 0,10 g/0,07 g
Węglowodany – 6.50 g/4,90 g
Cukry proste – 2,76 g/2,08 g
Błonnik – 0,5 g/1,1 g

Witamina C – 9 mg/4,7 mg
Witamina B1 (tiamina) – 0,050 mg/0,031 mg
Witamina B2 (ryboflawina) – 0,110 mg/0,078 mg
Witamina PP (niacyna) – 0,600 mg/0,413 mg
Witamina B6 – 0,061 mg/0,044 mg
Kwas foliowy – 16 µg/9 µg
Witamina A – 8513 IU/5755 IU
Witamina E – 1,06 mg/0,80 mg
Witamina K – 1,1 µg /0,8 µg

Wapń – 21 mg/15 mg
Żelazo –0.80 mg/0,57 mg
Magnez – 12 mg/9 mg
Fosfor – 44 mg/30 mg
Potas – 340 mg/230 mg
Sód – 1 mg/1 mg
Cynk –0,32 mg/0,23 mg

Właściwości pestek dyni

Pestki dyni, w porównaniu z miąższem, zawierają znacznie więcej substancji odżywczych.  Są jednym z najbogatszych źródeł magnezu – około 70 g pestek dyni zaspokaja dobowe zapotrzebowanie na ten pierwiastek – oraz cynku. Dostarczają również wielu witamin (zwłaszcza z grupy B).

Są znacznie bardziej kaloryczne (100 g zawiera 559 kcal). Mają także większą zawartość tłuszczów, przy czym 80% stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe (głównie z rodziny omega), które są niezbędne do syntezy witaminy D, wytwarzania hormonów, wpływają na poprawę pracy mózgu i układu nerwowego.

Dzięki zawartości kukurbitacyny pestki dyni mają właściwości przeciwpasożytnicze. Jest jej najwięcej w świeżych, miękkich pestkach.

Wartości odżywcze pestek dyni (w 100 g)*:

Wartość energetyczna –559 kcal
Białko ogółem – 30,23 g
Tłuszcz ogółem–49,05 g, w tym
– Kwasy tłuszczowe nasycone – 8,659 g
– Kwasy tłuszczowe jednonienasycone – 16,242 g
– Kwasy tłuszczowe wielonienasycone – 20,976 g (omega-3 – 0,180 g oraz omega-6 – 20,796 g)
Węglowodany – 10,71 g
Cukry proste – 1,40 g
Błonnik – 6 g

Witamina C – 1,9 mg
Witamina B1 (tiamina) – 0,273 mg
Witamina B2 (ryboflawina) – 0,153 mg
Witamina PP (niacyna) – 4,987 mg
Witamina B6 – 0,143 mg
Kwas foliowy – 58 µg
Witamina A – 6 I.U.
Witamina E – 2,18 mg
Witamina K – 7,3 µg

Wapń – 46 mg
Żelazo – 8,82 mg
Magnez – 592 mg
Fosfor – 1233 mg
Potas – 809 mg
Sód – 7 mg
Cynk – 7,81 mg

*Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference