Właściwości odżywcze brokułów
Wartość odżywcza brokułu jest nie do przecenienia. Brokuły są dobrem źródłem minerałów takich jak wapń, potas, żelazo, fosfor, mangan, magnez, oraz witamin: A , C, K , E, z grupy B i kwasu foliowego. Wykazują właściwości antynowotworowe. Brokuły jako warzywo są też naturalnie dobrym źródłem błonnika pokarmowego.
Brokuł jest jednym z warzyw najbogatszych w betakaroten (623 jednostek IU wit. A), witamię C, witaminę B6, kwas foliowy. Poza tym zawiera znacząca ilość składników mineralnych, takich jak potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, mangan. Jest warzywem niskokalorycznym i źródłem błonnika pokarmowego.
Jednym z kluczowych składników brokułów (i innych warzyw z rodziny kapustowatych) są glukozynolany. W wyniku ich reakcji chemicznej z enzymem mirozynazą zostaje aktywowany w organizmie sulforafan – substancja, która pomaga w zapobieganiu stanom zapalnym, zmniejsza prawdopodobieństwo zapadnięcia na chorobę nowotworową oraz na choroby układu krążenia. Chroni przed rakiem m.in. jelita grubego, prostaty, płuc, piersi. Najnowsze badania naukowe wykazują także pozytywne oddziaływanie sulforafanu na mózg.
Brokuły wspomagają pracę nadnerczy, wzmacniają stawy i obniżają poziom kortyzolu. Zaleca się je cukrzykom, osobom walczącym z wysokim poziomem cholesterolu, mającym problemy z anemią, z niedoborami wapnia i z altretyzmem.
Brokuły w naszym kraju dostępne są przez cały rok. Najwięcej właściwości prozdrowotnych mają brokuły spożywane na surowo. Wysoka temperatura i długie gotowanie niszczy enzym odpowiedzialny za powstanie sulforafanu. Aby temu zapobiec brokuły należy je przygotowywać na parze przez max. 3-4 minuty.
Wartość odżywcza surowych brokułów w 100 g*:
Wartość energetyczna – 34 kcal
Białko ogółem – 2,82 g
Tłuszcz – 0,37 g
Węglowodany – 6,64 g
Błonnik – 2,6 g
Witamina C – 89,2 mg
Tiamina – 0,071 mg
Ryboflawina – 0,117 mg
Niacyna – 0,639 mg
Witamina B6 – 0,175 mg
Witamina E – 0,78 mg
Witamina A – 623 IU
Witamina K – 101,6 μg
Kwas foliowy – 63 μg
Wapń – 47 mg
Żelazo – 0,73 mg
Magnez – 21 mg
Fosfor – 66 mg
Potas – 316 mg
Sód – 33 mg
Cynk – 0,41 mg
Miedź – 0,05 mg
Mangan – 0,21 mg
Selen – 2,5 µg
Fluor –1,5 µg
Cholesterol – 0 mg
*Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference