Archiwa

Cebule typu amerykańskiego mają silnie rozwinięty system korzeniowy, dobrą odporność na choroby odglebowe. Tworzą cebule duże, wyrównane, są plenne. Ich okres przechowywania jest zwykle nieco dłuższy niż u cebul hiszpańskich (zwykle o około 2 miesiące dłuższy), z kolei krótszy niż u cebul typu rijnsburger, mają też w porównaniu z nimi nieco słabszą łuskę. Przedstawiam krótką charakterystykę odmian cebuli (o [...] Czytaj dalej

Cebule typu hiszpańskiego do indukcji tworzenia cebul wymagają 12-14 godzinnego dnia. Mają silny system korzeniowy, dobry wigor, nadają się do uprawy w trudnych warunkach i przy wysokiej temperaturze. Są plenne – ich cebule są kuliste, duże, bardzo dobrze nadają się do obierania. Można je przechowywać zwykle przez kilka miesięcy, chociaż są wśród nich i takie, które nadają się do bardzo długiego przechowywania. W artykule [...] Czytaj dalej

Fertygacja, czyli podawanie nawozów wraz z wodą podczas nawadniania, jest niezwykle istotnym procesem w uprawach ogrodniczych. Aby zagwarantować optymalne warunki dla roślin, konieczne jest dokładne i skuteczne dozowanie pożywki nawozowej. W tym kontekście kluczową rolę odgrywają pompy dozujące, które precyzyjnie mieszają i podają odpowiednie dawki substancji odżywczych. Przy wyborze odpowiedniej pompy do fertygacji warto zwrócić uwagę na kilka istotnych czynników. Czytaj dalej

Irygacja to proces dostarczania wody roślinom, mający na celu zaspokojenie ich podstawowych potrzeb. Jest to niezbędny element dbania o kondycję i zdrowie uprawianych roślin. Jak zatem osiągnąć maksymalną efektywność irygacji, a jednocześnie oszczędzać wodę? Jakie rozwiązania warto rozważyć? Czytaj dalej

Wysokość i jakość plonu cebuli zależy od wielu czynników, a jednym z ważniejszych jest odmiana. Należy dobrać ją do konkretnych warunków klimatyczno-glebowych, uwzględniając przy tym przeznaczenie plonu i termin siewu, gdyż to w dużej mierze decyduje o opłacalności produkcji. W pierwszej części artykułu przedstawiam krótką charakterystykę odmian cebuli typu rijnsburger. Odmiany podane są w kolejności alfabetycznej. Czytaj dalej

Mączniak rzekomy stanowi główne zagrożenie dla produkcji sałaty zarówno w polu, jak i pod osłonami. Możliwości chemicznej ochrony upraw przed patogenem są ograniczone, ze względu na zmniejszającą się liczbę środków ochrony roślin dopuszczonych do stosowania. W związku z tym polecana jest uprawa odmian odpornych, działania profilaktyczne i przestrzeganie zasad higieny uprawy. Czytaj dalej

Marchew typu nantejskiego jest najchętniej wybierana przez producentów tego warzywa. W zależności od odmiany może być przeznaczona na świeży rynek, do przechowywania lub do przetwórstwa. W sprzedaży dostępna jest szeroka paleta odmian tego typu. W kolejności alfabetycznej przedstawiam krótką charakterystykę odmian polecanych przez firmy nasienne na sezon 2024. Czytaj dalej

Rozsada selera korzeniowego już rośnie. W artykule przedstawiam wybrane odmiany tego warzywa rekomendowane przez przedstawicieli firm nasiennych obecnych m.in. podczas tegorocznych Targów Sadownictwa i Warzywnictwa w Kielcach. Firmy wymienione są w kolejności alfabetycznej. Czytaj dalej

W Pałecznicy 8 lutego 2024 r. odbyło się spotkanie z producentami warzyw zorganizowane przez Centrum Ogrodnicze Polger oraz Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Jednym ze współorganizatorów była firma Bayer (marka Seminis). Reprezentująca tę firmę Karolina Misztal przedstawiła najbardziej polecane odmiany ogórka brodawkowego, natomiast Marcin Kąkol omówił odmiany marchwi i cebuli. Czytaj dalej

W czasie seminarium w Pałecznicy na początku lutego producenci warzyw mogli zapoznać się z ofertą organizatorów – firm Bayer (marka Seminis), Innvigo, Koppert oraz ICL Polska. W pierwszej części relacji przedstawię rozwiązania polecane do ochrony chemicznej i biologicznej oraz nawożenia warzyw w uprawach polowych. Czytaj dalej

Na początku roku w Charsznicy odbyło się spotkanie dla producentów, którzy od wielu lat słyną z uprawy kapusty na cele przetwórcze. Zostało ono zorganizowane przez Bejo Zaden przy współudziale przedsiębiorstw Yara Poland, AgraNatura, Biolchim oraz FMC Agro. Tę ostatnią firmę reprezentował Grzegorz Chmielniak, który przybliżył skuteczne metody ochrony warzyw kapustnych przed szkodnikami. Czytaj dalej