Cebula na globalnym rynku: 2025
Nadpodaż cebuli to trend widoczny w wielu krajach (m.in. Francja, Niemcy, Hiszpania, Meksyk). Zbiory były wyjątkowo obfite, co doprowadziło do spadku cen i trudności ze sprzedażą. Drugi problem występujący równolegle to problemy z jakością cebuli. Niektóre kraje, m.in. Włochy, Belgia i Austria, odnotowały straty w plonach z powodu niekorzystnych warunków pogodowych, co wpłynęło na jakość cebuli. Czy sytuacja dla polskich producentów będzie stabilna? Warto zerknąć, co dzieje się u innych producentów.

Cebula w USA, Meksyku, RPA i Egipcie
W Ameryce Północnej ograniczona podaż, zwłaszcza czerwonej i białej cebuli, utrzymuje ceny na stałym poziomie, chociaż oczekuje się poprawy sytuacji w miarę zwiększania produkcji w Meksyku i Teksasie. Pomimo silnego popytu prognozuje się, że ceny w najbliższym czasie nieco spadną.
Sezon w prowincji Western Cape w RPA dobiega końca, a lokalnie uprawiana cebula brązowa osiąga wyższą cenę niż północne odmiany białej cebuli. Na północy trudności z dosuszaniem cebuli i wcześniejsze opady deszczu wpłynęły na jakość produktu, podczas gdy w Gauteng, na południu, nadal obserwuje się wysokie ceny ze względu na popyt ze strony nabywców i regionalne przepływy handlowe.
Egipska kampania eksportowa cebuli do Unii Europejskiej zakończyła się w połowie lipca, po zakończeniu zbiorów pod koniec czerwca. Eksporterzy skupiają się obecnie na przechowywaniu i kierują swoją ofertę na inne rynki arabskie i afrykańskie.
Sezon charakteryzował się znacznym wzrostem wolumenu, spadkiem cen i wahaniami popytu. Warto zauważyć, że dwa lata temu, pod koniec poprzedniego sezonu, rząd egipski nałożył zakaz eksportu cebuli ze względu na niekorzystne ceny dla konsumentów krajowych. W 2023 r. ceny zarówno na rynku eksportowym, jak i lokalnym osiągnęły wysoki poziom, co zachęciło plantatorów i znacznie zwiększyło produkcję. Według źródeł branżowych i egipskich mediów rolniczych, w niedawno zakończonym sezonie produkcja wyniosła około pięciu milionów ton. Stanowi to nadwyżkę ponad miliona ton po uwzględnieniu lokalnej konsumpcji i regularnych wielkości eksportu.
Jednak w przeciwieństwie do poprzedniego sezonu nie wystąpił globalny niedobór cebuli. Jeden z egipskich eksporterów zauważył: „Praktycznie nie ma popytu, a my zostaliśmy z dużą ilością cebuli”. Popyt pozostał stabilny na niektórych rynkach, zwłaszcza w Holandii. Tymczasowe braki podaży w krajach takich jak Rosja, Niemcy i Hiszpania spowodowały krótkotrwały wzrost egipskiego eksportu.
Biorąc pod uwagę typowy, cykliczny wzorzec naprzemiennych sezonów wysokiej i niskiej produkcji, w następnej kampanii w Egipcie spodziewane jest zmniejszenie wolumenu.
Cebula w Indiach, Nowej Zelandii i w Indonezji
Sezon eksportowy cebuli w Indiach odnotowuje ożywienie, wspierane przez 25-procentowy wzrost produkcji i zniesienie ceł eksportowych. Silny popyt ze strony Azji Południowo-Wschodniej i krajów rejonu Zatoki Perskiej, w połączeniu z niższymi cenami, ożywia handel pomimo utrzymujących się problemów związanych z transportem i jakością.
Nowa Zelandia wznowiła eksport cebuli do Indonezji, bez fumigacji, co pomaga ustabilizować dostęp do rynku. Sprzyjający sezon zaowocował wysoką jakością cebuli, a popyt ze strony Indonezji wydaje się stabilny w miarę odradzania się cen w regionie.
Wielka Brytania: susza zagraża uprawom cebuli
Zapasy cebuli ze starych zbiorów w Wielkiej Brytanii zakończyły się pod koniec czerwca, a obecnie w sklepach dostępna jest cebula importowana z Egiptu, Nowej Zelandii, Tasmanii i RPA. . Tegoroczne wysiewy przebiegły bardzo dobrze, rozpoczęły się na czas i w idealnych warunkach. Jednak z powodu przedłużającego się okresu minimalnych opadów deszczu narastają obawy. Znaczne obszary są obecnie nawadniane, aby wspomóc rozwój upraw. Niektóre gospodarstwa dysponują dobrymi zasobami i zbiornikami umożliwiającymi nawadnianie, inne mają prawa do poboru wody z rzek, ale niektóre nie mają w ogóle dostępu do wody.
Uprawy cebuli ozimej wyglądają bardzo dobrze i są obecnie w trakcie zbiorów. Jednakże rośliny, które będą zbierane za kilka tygodni, budzą niepokój. Uprawy z siewu wiosennego, które stanowią większość produkcji w Wielkiej Brytanii, mają jeszcze 5–6 tygodni do zbiorów, co budzi poważne obawy.
Trwający niedobór wody stanowi poważny problem. Przy temperaturach sięgających 30°C rośliny przestają rosnąć, co powoduje zatrzymanie wzrostu upraw. Będzie to miało wpływ na wielkość cebul, a tym samym na plony. Istnieją również obawy dotyczące ryzyka wystąpienia chorób wywołanych ekstremalnymi upałami.
Cebula: produkcja w Hiszpanii
Wczesne zbiory cebuli były o 35–40% niższe niż oczekiwano z powodu obfitych opadów deszczu w marcu oraz skrócenia dnia i łagodniejszych temperatur w kwietniu i maju. To negatywnie wpłynęło na produkcję. Obecnie w rejonie Kastylii-La Manchy trwają najnowsze zbiory cebuli Medio Grano (żółtej cebuli średnio późnej, a plony są o 5–10% niższe od normy, podobnie jak w poprzednich sezonach. Na początku sezonu sektor spodziewał się, że główne kraje europejskie będą przechowywać duże ilości cebuli. Jednak między wczesną a późną produkcją powstała luka, którą wypełniła podaż cebuli Medio Grano. W rezultacie niektóre późne zbiory cebuli, pierwotnie planowane na początek sierpnia, są przyspieszane, ponieważ cebula osiągnęła już wystarczającą wielkość.
Powierzchnia upraw cebuli Grano (późnej, żółtej) jest nieco większa niż w zeszłym roku. Jednak niekorzystne warunki pogodowe i obecność wciornastków powodują niepewność co do plonów i wielkości produkcji nadającej się do sprzedaży.
Obecnie ceny są wysokie jak na tę porę roku. W całej Europie istnieje duże zapotrzebowanie na cebulę dużych rozmiarów, głównie ze strony kanału HoReCa, ponieważ upalne i suche warunki pogodowe w Europie Środkowej spowodowały zmniejszenie rozmiarów cebuli i pogorszenie jej jakości. Hiszpania jest obecnie jedynym dostawcą w stanie zaspokoić popyt na cebulę dużych rozmiarów. Jednak w najbliższych tygodniach spodziewany jest spadek cen w wyniku presji ze strony cebuli holenderskiej i niemieckiej, która trafia na rynek po niskich cenach, ponieważ jej jakość wskazuje, że nie nadaje się ona do długotrwałego przechowywania.
Włochy: ograniczona podaż krajowa i mieszane wyniki zbiorów cebuli
W ostatnich tygodniach podaż cebuli na rynku krajowym we Włoszech nie była szczególnie duża. Konsumpcja również pozostała na niskim poziomie, choć jest to typowe dla sezonu letniego. Pierwsza runda zbiorów cebuli żółtej zakończyła się z niskimi plonami i średnimi lub małymi rozmiarami cebul. Większe kalibry były rzadkością i osiągały dobre ceny. Pozostałe cebule, np. te o mniejszych rozmiarach sprzedawano po około 0,50–0,60 euro za kilogram. W perspektywie najbliższych tygodni handlowcy nie przewidują nadwyżki podaży. Pogoda pozostaje czynnikiem nieprzewidywalnym, a temperatury przekraczające 35°C stanowią zagrożenie dla przechowywania produktów. Zbiory cebuli białej zostaną zakończone w ciągu najbliższych kilku dni, ale zbieranie cebuli żółtej potrwa jeszcze kilka tygodni, w zależności od warunków pogodowych.

Dla wiodącej firmy zajmującej się produkcją półprzetworzonych warzyw z siedzibą w prowincji Foggia, w Apulii, sezon cebulowy 2025 rozpoczął się z około miesięcznym opóźnieniem z powodu problemów z rozwojem cebul, ale obecnie trwa w najlepsze. Firma odnotowuje wysokie plony sięgające 75 ton z hektara. Zbiory rozpoczęły się od ekologicznej czerwonej cebuli i będą trwały co najmniej do grudnia. Cebule o wielkości 40–60 mm, przeznaczone na rynek świeżych produktów, są zbierane ręcznie. Natomiast cebule o wielkości powyżej 60 mm, przeznaczone do użytku przemysłowego, są zbierane mechanicznie. Pierwsze dostawy czerwonej cebuli zostały już wysłane, a wkrótce pojawią się odmiany białe i żółte. Głównymi odbiorcami eksportowymi są Niemcy, Francja i Grecja. Otrzymują one zarówno produkty konwencjonalne, jak i ekologiczne, w formatach dostosowanych do indywidualnych potrzeb.
Holandia: umiarkowany popyt spotyka się z wczesnymi zbiorami cebuli
Chociaż sadzenie i siew nowej cebuli rozpoczęły się wcześnie, nie wystarczyło to, aby całkowicie wypełnić lukę między starymi a nowymi uprawami. Do początku lub połowy czerwca zbiory z 2024 r. zostały w większości przetworzone. Od połowy czerwca plantatorzy ostrożnie rozpoczęli zbiór cebuli ozimej. Pierwsza cebula ozima osiągnęła wysokie ceny. Było to częściowo ze względu na rosnące ceny starej cebuli po przechowywaniu pod koniec sezonu.
Obecnie popyt jest umiarkowany. Wiele krajów eksportowych ma obecnie własne, lokalne zbiory, a podaż czerwonej cebuli również rośnie. Ogólnie rzecz biorąc plony, zarówno z cebuli zimowej, jak i cebuli sadzonej wiosną były dobre. W nadchodzących tygodniach okaże się, jak ukształtuje się podaż i popyt. Holandia utknęła z cebulą o zawyżonych cenach w magazynach.
Szwajcaria: słabe zbiory zwiększają wczesny popyt na import
Pod koniec czerwca szwajcarskie półki z cebulą były już w dużej mierze zaopatrzone w produkty importowane z krajów takich jak Holandia, Dania i Francja. Zeszłoroczne zbiory były trudne. Charakteryzowały się niską wielkością i bardzo zmienna była jakość cebul do przechowywania.
Ze względu na wilgotne warunki przechowywania i wysokie ryzyko chorób – zwłaszcza mączniaka rzekomego – wiele cebul wymagało intensywnego suszenia i sortowania. To spowodowało znaczne dodatkowe koszty dla producentów i firm pakujących. Pomimo tych wysiłków w magazynach nadal rozprzestrzeniała się zgnilizna.
Niemcy: sezon na cebulę zimową dobiega końca, a uprawy letnie stoją przed wyzwaniami
Niemiecka cebula była dostępna na rynkach hurtowych w cenie od 20 do 25 euro za 25 kg, a towarzyszyły jej partie holenderskie i egipskie z nowych zbiorów. Niemiecka kampania cebuli zimowej dobiega końca. Tymczasem cebule po przechowywaniu z ubiegłorocznych zbiorów leżą w magazynach i czekają na odbiór. Popyt ze strony detalistów spożywczych i eksporterów pozostaje niewielki. Rozwój cebuli z siewu wiosennego jest bardzo zróżnicowany w niektórych regionach, a presja ze strony mączniaka prawdziwego jest szczególnie wysoka w wielu regionach Niemiec.
Grecja: Trwają zbiory świeżej cebuli w kluczowych regionach
Eksport greckiej cebuli do Bułgarii, Rumunii, Polski, a nawet Austrii nadal przebiegał sprawnie. Około 80–85% eksportu stanowiła cebula żółta, a pozostałą część cebula czerwona. Ceny eksportowe dla obu rodzajów cebuli ustabilizowały się na poziomie 0,40 EUR/kg. Plantatorzy przeszli obecnie z cebuli przechowywanej na świeżą. Ostatnia sprzedaż starych zapasów miała miejsce w zeszłym tygodniu, a pierwsza świeża cebula jest już dostępna na rynku.
Powierzchnia upraw pozostaje niezmieniona, a średni plon ma wynieść 40 ton z hektara. W zeszłym tygodniu cena cebuli świeżej dla producentów wynosiła 0,35 EUR/kg, a obecnie spodziewany jest spadek do 0,30 EUR/kg. Ilość cebuli wzrośnie wraz z rozpoczęciem sezonu w Thiva, a także wraz z rozpoczęciem produkcji w innych regionach, w tym w Larissa, Kozani i Serres.
Austria: opóźnione letnie zbiory wywierają presję na rynek cebuli
Dostępność cebuli zimowej na rynku krajowym jest obecnie ograniczona ze względu na możliwości eksportowe do Niemiec. W tym roku zapasy cebuli zimowej będą musiały być przechowywane dłużej, ponieważ letnie zbiory cebuli mają rozpocząć się później niż w zeszłym roku. Jakość plonów jest bardzo dobra. Niemniej jednak ceny krajowe pozostają pod presją. Na początku tygodnia ceny cebuli, oczyszczonej i posortowanej w skrzynkach, wahały się od 32 do 38 euro za 100 kg, w zależności od jakości.
Za Freshplaza.com