W ogórkach znajdziemy niewielkie ilości witaminy C, K i witamin z grupy B, z minerałów są źródłem potasu, magnezu, miedzi i manganu. Ogórek jest bogaty w przeciwutleniacze oraz w kukurbitacyny oraz flawonoidy – substancje, o działaniu antynowotworowym.

Ogórki powinno się zjadać razem ze skórką, ponieważ w niej zawarte jest najwięcej składników.

Wartości odżywcze ogórka bez skórki/ze skórką (w 100 g)*:

Wartość energetyczna – 12 kcal/15 kcal
Białko ogółem – 0,59 g/0,65 g
Tłuszcz ogółem – 0,16 g/0,11 g
Węglowodany – 2,16 g/3,63 g (w tym cukry proste 1,38 g/1,67 g)
Błonnik – 0,7 g/0,5 g

Witamina C – 3,2 mg/2,8 mg
Witamina B1 (tiamina) – 0,031 mg/0,027 mg
Witamina B2 (ryboflawina) – 0,025 mg/0,033 mg
Witamina B 3 (niacyna/PP) – 0,037 mg/0,098 mg
Witamina B6 – 0,051 mg/0,040 mg
Kwas foliowy – 14 µg/7 µg
Witamina A – 72 IU/105 IU
Witamina E – 0,03 mg
Witamina K – 7,2 µg/16,4 µg

Wapń – 14 mg/16 mg
Żelazo – 0,22 mg/0,28 mg
Magnez – 12 mg/13 mg
Fosfor – 21 mg/24 mg
Potas – 136 mg/147 mg
Sód – 2 mg
Cynk – 0,17 mg/0,20 mg
Miedź –0,07 mg
Mangan –0,07 mg

*Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference