Znakowanie owoców i warzyw w handlu – od stycznia już bez „premium” itp.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych zapowiada zmiany dotyczące znakowania świeżych warzyw i owoców kierowanych do sprzedaży. Od 1 stycznia 2025 r. zaczną obowiązywać nowe przepisy dotyczące owoców i warzyw oraz niektórych przetworów owocowych i warzywnych.
Przepisy, które regulują normy handlowe obowiązujące w punktach sprzedaży warzyw i owoców:
Rozporządzenie Delegowane Komisji (UE) 2023/2429 z dnia 17 sierpnia 2023 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do norm handlowych dotyczących sektora owoców i warzyw, niektórych przetworów owocowych i warzywnych oraz sektora bananów oraz uchylające rozporządzenie Komisji (WE) nr 1666/1999 oraz rozporządzenia wykonawcze Komisji (UE) nr 543/2011 i (UE) nr 1333/2011.
Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) 2023/2430 z dnia 17 sierpnia 2023 r. ustanawiające przepisy dotyczące kontroli zgodności norm handlowych w odniesieniu do sektora owoców i warzyw, niektórych przetworów owocowych i warzywnych oraz sektora bananów.
Zgodnie z nowymi przepisami szczegółowe informacje wymagane zgodnie z normami handlowymi powinny być wyraźnie widoczne na opakowaniu lub etykiecie. Konsumenci powinni mieć dostęp do szczegółowych informacji wymaganych zgodnie z normami handlowymi zanim dokonają zakupu. Dotyczy to także coraz popularniejszej sprzedaży na odległość. Czytelna etykieta powinna zawierać szczegółowe informacje dotyczące państwa pochodzenia oraz klasy produktu, wielkości, odmiany lub typu handlowego.
W sprzedaży detalicznej należy używać uregulowanych określeń, informujących o rzeczywistej jakości i klasie produktu (np. klasa ekstra, klasa I, klasa II). Należy uniknąć wprowadzania konsumentów w błąd i nie powinno się używać sformułowań typu „najwyższa jakość”, „premium” lub podobnych, które nie są określone w przepisach. Uwzględnianie dodatkowych określeń sugerujących lepszą lub wyższą jakość jest zabronione. Ponadto oznaczenie państwa pochodzenia powinno być lepiej widoczne niż oznaczenie państwa, w którym produkt zapakowano.
Zgodnie z wymaganiami norm handlowych znajdujących się w załączniku I rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2023/2429, w oznakowaniu produktów objętych ogólną i szczegółową normą handlową, na każdym opakowaniu, w tym na opakowaniu detalicznym, powinny być umieszczone informacje, tj.:
- nazwa i adres pakującego lub wysyłającego (np. ulica/miasto/region/kod pocztowy i państwo, jeśli różne od państwa pochodzenia),
- pełna nazwa państwa pochodzenia.
Produkty, których dotyczy szczegółowa normą handlowa, powinny być dodatkowo oznaczone następującymi informacjami:
- nazwa produktu, jeśli produkt nie jest widoczny z zewnątrz,
- klasa jakości,
- nazwa odmiany (w zależności od wymagań danej normy szczegółowej),
- wielkości lub, w przypadku owoców pakowanych w rzędach i warstwach, liczby sztuk (w zależności od wymagań danej normy szczegółowej).
źródło: IJHARS