Rok: 2017

Obecnie na poziomie krajów unijnych nie ma wypracowanej jednolitej definicji biostymulatorów. Biostymulatory, podobnie jak nawozy dostarczają roślinom składniki odżywczey oraz dzięki zawartości dodatkowych substancji (np. algi morskie, aminokwasy) - wpływają na rozwój roślin. Czytaj dalej

Sprawca zgnilizny twardzikowej (Sclerotinia sclerotiorum) jest powszechnie występującym patogenem, który poraża wiele gatunków warzyw, m.in. pomidora, paprykę, ogórki, sałatę, fasolę, warzywa korzeniowe i kapustne. Czytaj dalej

Najbardziej znanym i popularnym typem osłon ogrodniczych są tunele foliowe i szklarnie. Przedstawiamy podstawowe różnice pomiędzy tymi obiektami. Czytaj dalej

Włókniny to materiał polipropyleowy, który ma szerokie zastosowanie w ogrodnictwie. Można wykorzystywać jako płaskie osłony do ochrony upraw warzyw polowych przed niekorzystnymi warunkami pogodowymi występującymi w okresie wiosennym i jesiennym. Na rynku dostępne są także włókniny chroniące rośliny przed chwastami. Czytaj dalej

Szara pleśń atakuje wiele gatunków warzyw, zwłaszcza w uprawach pod osłonami. Występuje przez cały okres wegetacji i poraża wszystkie nadziemne części roślin. Sprawca choroby poraża także roślin ozdobne i sadownicze (szczególnie owoce jagodowe). Czytaj dalej

Fosforyny zaliczane są do grupy nawozów o działaniu biostymulującym - oprócz dokarmiania roślin, pobudzają naturalne mechanizmy obronne w roślinach. Czytaj dalej

Kapusta jest warzywem niskokalorycznym o dużej zawartości witamin i minerałów. Wpływa korzystnie na układ trawienny, krwionośny i odpornościowy. Najbardziej wartościowa jest kapusta spożywana na surowo i kiszona. Czytaj dalej

Na zakupy