Wartości odżywcze kapusty białej
Kapusta jest warzywem niskokalorycznym o dużej zawartości witamin i minerałów. Wpływa korzystnie na układ trawienny, krwionośny i odpornościowy. Najbardziej wartościowa jest kapusta spożywana na surowo i kiszona.
Biała kapusta jest warzywem niskokalorycznym (w 100 gramach surowej kapusty jest jedynie około 25 kalorii), nie jest ciężkostrawna, ale ma jednak właściwości wzdymające. Dostarcza dużych ilości błonnika pokarmowego. Może być stosowana w dietach odchudzających, ponieważ daje uczucie sytości na długi czas i nie powoduje skoków poziomu cukru we krwi. Reguluje pracę jelit.
Wspomaga układ odpornościowy dzięki dużej zawartości witaminy C. 100 g kapusty dostarcza ponad 40% dziennego zapotrzebowania na witaminę K, co poprawia krzepliwość krwi. Obniża poziom złego cholesterolu we krwi, ma działanie moczopędne, przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu, odkwasza organizm. Poprawia stan cery, włosów i paznokci. Poza tym kapusta jest źródłem witaminy A, witamin z grupy B i kwasu foliowego, a także składników mineralnych takich jak wapń, magnez, fosfor, potas i mangan. Specyficzny zapach gotowanej kapusty wynika z faktu, iż liście kapusty zawierają w sobie związki siarki.
Szczególne właściwości lecznicze ma sok z kapusty. Picie go polecane jest osobom cierpiącym na wrzody żołądka w celu zmniejszenia dolegliwości bólowych. Sok zmniejsza obrzęki spowodowane nadmiernym zatrzymywaniem płynów w organizmie. Jest też świetnym remedium na bolące stawy. Okłady z soku lub liści kapusty polecane są na bóle reumatyczne, potłuczenia oraz przy oparzeniach. Sok z kapusty białej (surowej lub kiszonej), dzięki witaminom z grupy B, jest świetnym antidotum na „kaca”.
W okresie zimowym szczególnie polecana jest kiszona kapusta. Swój smak i właściwości zawdzięcza procesowi fermentacji, w którym biorą udział żywe kultury bakterii. Zwiększają one zawartość witaminy C, dzięki czemu spożywanie kapusty kiszonej wzmocnia system odpornościowy. W procesie fermentacji powstają bakterie kwasu mlekowego (bakterie probiotyczne), które korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit i pozwalają regulować pracę układu trawiennego (oczyszczają przewód pokarmowy, polepszają przyswajalność witamin i minerałów z pożywienia).
Wartości odżywcze surowej kapusty białej (w 100 g)*:
Zawartość wody – 92,18 g
Wartość energetyczna – 25 kcal
Białko ogółem – 1,28 g
Tłuszcz ogółem – 0,10 g
Kwasy tłuszczowe nasycone – 0,034 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone – 0,017 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone – 0,017 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 – 0,017 mg
Kwasy tłuszczowe omega-6 – 0,0 mg
Cholesterol – 0,0 mg
Węglowodany – 5,80 g
Błonnik – 2,5 g
Witamina A – 98 I.U.
Witamina C – 36,6 mg
Witamina E – 0,15 mg
Witamina K – 76 µg
Witamina B1 (tiamina) – 0,061 mg
Witamina B2 (ryboflawina) – 0,040 mg
Witamina B3 (niacyna/PP) – 0,234 mg
Witamina B6 – 0,124 mg
Kwas foliowy – 43 µg
Kwas pantotenowy – 0,212 mg
Wapń – 40 mg
Żelazo – 0,47 mg
Magnez – 12 mg
Fosfor – 26 mg
Potas – 170 mg
Sód – 18 mg
Cynk – 0,18 mg
Miedź – 0,02 mg
Mangan – 0,16 mg
Selen – 0,3 µg
Fluor – 1 µg
Fitosterole – 11 mg
*Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Czytaj także: „Wartości odżywcze kapusty czewonej, włoskiej i pekińskiej„