Poszczególne gatunki kapusty różnią się od siebie zawartością niektórych składników odżywczych oraz kalorycznością, niemniej wahania te nie są aż tak duże.

Czerwona kapusta  ma nieco większą wartość odżywcza niż kapusta biała – w porównaniu do niej zawiera więcej  witaminy A, C i witamin z grupy B oraz minerałów takich jak żelazo. Zawiera też antocyjany znane z działania antyoksydacyjnego. Doskonałym źródłem witaminy A, magnezu i błonnika jest kapusta włoska. Najwięcej kwasu foliowego mają kapusty pekińska i włoska. Najmniej kaloryczna jest kapusta pekińska (dostarcza 16 kcal w 100 g) która w porównaniu z pozostałymi kapustami, dostarcza najwięcej wapnia.

Czytaj także: „Wartości odżywcze kapusty białej”

Wartości odżywcze surowej kapusty czerwonej / kapusty włoskiej / kapusty pekińskiej (w 100 g)*:

Wartość energetyczna – 31 kcal / 27 kcal / 16 kcal
Białko ogółem – 1,43 g / 2,00 g / 1,20 g
Tłuszcz ogółem – 0,16 g / 0,10 g /0,20 g
Cholesterol – 0,0 mg
Węglowodany – 7,37 g / 6,10 g / 3,23 g
Błonnik – 2,1 g / 3,1 g/ 1,2 g

Witamina A – 1116 I.U. / 1000 I.U. / 318 I.U.
Witamina C – 57 mg / 31 mg / 27 mg
Witamina E – 0,11 mg / 0,17 mg / 0,12 mg
Witamina K – 38,2 µg / 68,8 µg / 42,9 µg
Witamina B1 (tiamina) – 0,064 mg / 0,070 mg / 0,040 mg
Witamina B2 (ryboflawina) – 0,069mg / 0,030 mg / 0,050 mg
Witamina B3 (niacyna/PP) – 0,418 mg / 0,300 mg / 0,400 mg
Witamina B6  – 0,209mg / 0,190 mg / 0,232 mg
Kwas foliowy – 18 µg / 80 µg / 79 µg
Kwas pantotenowy – 0,147 mg / 0,187 mg / 0,105 mg

Wapń – 45 mg / 35 mg / 77 mg
Żelazo – 0,80 mg / 0,40 mg / 0,31 mg
Magnez – 16 mg / 28 mg / 13 mg
Fosfor – 30 mg / 42 mg / 29 mg
Potas – 243 mg / 230 mg / 238 mg
Sód – 27 mg / 28 mg / 9 mg
Cynk – 0,22 mg / 0,27 mg / 0,23 mg
Miedź – 0,02 mg / 0,06 mg / 0,04 mg
Mangan – 0,24 mg / 0,18 mg / 0,19 mg
Selen – 0,6 µg / 0,9 µg / 0,6 µg

*Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference