Praca nad odmianami odpornymi

Fuzarioza i mączniak rzekomy to dwie najgroźniejsze choroby sałaty, które mogą poważnie obniżyć plon i jakość roślin. Sprawcą fuzariozy jest grzyb z rodzaju Fusarium, najczęściej Fusarium oxysporum f. sp. lactucae. Patogen powoduje więdnięcie, żółknięcie i zamieranie liści, a także brunatnienie systemu korzeniowego. Choroba ta rozwija się szczególnie intensywnie w wysokiej temperaturze i przy dużej wilgotności podłoża.

Mączniak rzekomy sałaty (wywoływany przez Bremia lactucae) objawia się charakterystycznymi zmianami na liściach. Na górnej stronie liści pojawiają się jasnozielone, żółtawe lub oliwkowe plamy, często ograniczone przez nerwy liścia (mają kanciasty kształt). Plamy stopniowo brunatnieją i zasychają. Na spodniej stronie liści w miejscach odpowiadających plamom na górze widoczny jest szarobiały, mączysty nalot – to zarodniki grzyba (konidiofory i konidia). Nalot pojawia się szczególnie w warunkach dużej wilgotności i chłodnych temperatur. W przypadku silnego porażenia cała główka sałaty może gnić, co powoduje straty w plonie.

Enza Zaden salata 1Enza Zaden salata 1

Najlepszą metodą zapobiegania rozpowszechnianiu się tych chorób, szczególnie w uprawach o krótkim cyklu, jakim uprawia się warzywa liściowe, jest wykorzystanie odmian odpornych. Hodowla odpornościowa jest realizowana przez szereg firm hodowlano-nasiennych, a w ofercie Enza Zaden jest coraz więcej odmian odpornych na te dwie groźne choroby.  

Nowe sałaty masłowe z odpornościami

Podczas Discovery Field Days 2025 firma Enza Zaden przedstawiła nowy asortyment sałat masłowych z pełnymi odpornościami na fuzariozę (Fusarium, rasa 1;4) oraz na mączniaka rzekomego (Bremia lactucae, odporność do 41. rasy). W asortymencie sałat masłowych z odpornością na te dwie choroby na uwagę zasługuje nowa odmiana Anamigo o jasnym kolorze liści oraz dużej masie główki. Zaprezentowano kilka nasadzeń z różnych terminów, dzięki czemu można było zaobserwować szerokie okno zbiorcze tej odmiany – główki z najwcześniej sadzonej rozsady osiągały masę 500 g, a nadal wyglądały handlowo.
Enza wzbogaca swój asortyment sałat masłowych odpornych na Fusarium – obok znanych już odmian takich, jak Fusandra, Vitrine czy Unyeva, pojawia się kolejna propozycja, która pozwala skutecznie zapobiegać tej chorobie.

Sałata krucha także z odpornością na mączniaka

W segmencie sałat kruchych podczas Discovery Field Days 2025 również zaprezentowano odmiany z pełną odpornością na 41 ras mączniaka rzekomego. Pokazano znaną już w Polsce odmianę Napelo, polecaną na wczesnowiosenne nasadzenia. Druga propozycja to Damion – odmiana ceniona za szybkość wzrostu, co jest szczególnie istotne wiosną, podczas pierwszych nasadzeń. Na zbiory latem zaprezentowano ofertę kilku odmian – od znanych Gido i Philemo, przez nowsze Firmino, aż po odmiany, które będą testowane w tym roku, takie jak Liano czy Ferro. Jesień to czas zbiorów niezastąpionej odmiany Casemiro, która sprawdza się także w niekorzystnych warunkach pogodowych.

Poletka doświadczalne z odmianami odmian sałat w Holandii – Discovery Field Days 2025 (fot. DŁB)

Szeroka oferta sałat specjalnych

Jak co roku, także w tym roku na poletkach pokazowych Discovery Field Days 2025 w Holandii firma Enza Zaden pokazała szeroką ofertę sałat rzymskich mini. Producentom w dalszym ciągu proponowana jest odmiana Ximenes, charakteryzująca się szerokim oknem zbiorczym. Druga w asortymencie jest jej siostrzana odmiana Xoana, która szczególnie dobrze sprawdza się wiosną i jesienią.

W asortymencie endywii, zarówno w typie frisée, jak i escarole, uwagę zwróciły nowości. W typie escarole polecana jest odmiana Lunance do uprawy w okresie letnim, natomiast w typie frisée – Stori, którą można uprawiać latem oraz wczesną jesienią.

W segmencie warzyw baby leaf wyróżniał się szpinak Jeep o intensywnie zielonym kolorze.

W asortymencie rukoli zaprezentowano nowe propozycje: Novizia i Mercezia, charakteryzujące się dużą tolerancją na wybijanie w pęd kwiatostanowy, nawet w trudnych warunkach uprawy.

Wśród ciekawych propozycji nie zabrakło sałaty w typie Lollo Bionda – na poletkach korzystnie prezentowała się odmiana Brietta polecana do całosezonowej produkcji. W typie Lollo Rosa uwagę przyciągała natomiast Azirka o ciemnym, intensywnym kolorze.

Coraz większą popularność zdobywa na krajowym rynku odmiana Gylona – sałata dębolistna, która wizualnie przypomina odmiany w typie Lollo Bionda, jednak wyróżnia się większą masą główki i trwałością.

Za relację i zdjęcia dziękuję p. Piotrowi Pietrzakowi z firmy Enza Zaden.