Nowoczesna uprawa dyni
W gospodarstwie Agaty i Mariusza Francuzów uprawa dyni jest prowadzona na wysokim poziomie. Rośliny rosną na glebie ściółkowanej folią biodegradowalną i są traktowane mikrobiologicznymi preparatami nawozowymi. W tym artykule przedstawiam rozwiązania od firmy Agrimpex oraz BIO-GEN, które były prezentowane podczas wrześniowego spotkania w Więckowicach k. Proszowic.
Ściółka bez pozostałości
Dynia to roślina o niezwykle dekoracyjnych owocach i szerokim zastosowaniu kulinarnym, lecz o wysokich wymaganiach termicznych i wodnych, co czyni jej uprawę dość wymagającą. Uzyskanie satysfakcjonujących plonów wymaga nie tylko sprzyjających warunków pogodowych, ale też właściwego przygotowania gleby i ochrony przed chwastami. Właśnie dlatego gospodarze postawili na współpracę z firmą Agrimpex, znaną z wprowadzania na rynek innowacyjnych dla rolnictwa i ogrodnictwa produktów. Firma oferuje również usługi wspierające uprawy jak np. wypożyczenie maszyny, która w trakcie przejazdu formuje zagon, rozkłada materiał ściółkujący, tworzy otwory do sadzenia roślin i zasypuje brzegi. Możliwy jest również montaż linii nawadniających oraz aplikacja nawozów sypkich.
To właśnie maszyna z firmy Agrimpex została wykorzystana na plantacji dyni w Więckowicach. Przy jej użyciu glebę ściółkowano czarną folią ecovio®M, przeznaczoną do profesjonalnych upraw. Materiał o grubości 13 mikronów skutecznie eliminuje problem zachwaszczenia, zapewniając roślinom optymalne warunki wzrostu. Aby uzyskać najlepszy efekt, wcześniej starannie przygotowano pole, oczyszczając je z kamieni, chwastów i zbitych grud ziemi.



Jak poinformował Andrzej Karwat, kierownik regionalny firmy Agrimpex, zastosowana folia ecovio®M jest w 100% biodegradowalna i kompostowalna w glebie. Powstaje z połączenia naturalnego kwasu polimlekowego (PLA), (otrzymywanego ze skrobi kukurydzianej) i innych biodegradowalnych polimerów, które nadają jej odpowiednią wytrzymałość i elastyczność. Dzięki temu materiał jest porównywalny pod względem trwałości do standardowych folii polietylenowych, zachowując przy tym prośrodowiskowy charakter, co potwierdza międzynarodowy certyfikat kompostowalności w glebie, zgodny z europejskim standardem EN 17033.
Po okresie zbiorów wystarczy stalerzować glebę z pozostawionymi resztkami folii. W środowisku glebowym, pod wpływem mikroorganizmów, materiał ulega bowiem rozkładowi do biomasy, wody i dwutlenku węgla. Brak konieczności zbierania folii z pola znacznie ułatwia zakończenie sezonu.
Naturalne preparaty wspomagające
Aby w pełni wykorzystać potencjał plonowania dyni na plantacji zastosowano kilka preparatów z portfolio firmy BIO-GEN, którą na spotkaniu reprezentował Łukasz Stawinoga. Przed formowaniem redlin zastosowano doglebowo preparaty Rewital PRO+ w dawce 1 l/ha oraz FosfoPower w dawce 0,1 kg/ha. Preparaty zawierają pożyteczne mikroorganizmy (bakterie) wpływające korzystnie na kondycje gleby. Pierwszy z nich zawiera kompleks szczepów bakteryjnych przyspieszających procesy mineralizacji i humifikacji resztek pożniwnych, oraz ułatwiających roślinom pobieranie składników mineralnych. Ponadto poprawia właściwości fizyko-chemiczne gleby. Z kolei FosfoPower oparty jest na wyselekcjonowanych szczepach tzw. bakterii fosforowych. Ich działanie koncentruje się na rozpuszczaniu i udostępnianiu roślinom związków fosforu z form trudno przyswajalnych i zapobiega ich ponownemu uwstecznieniu. W związku z tym możliwe jest ograniczenie nawożenia tym makroelementem. Według przeprowadzonych badań wspomniana dawka pozwala udostępnić roślinom średnio 40-45 kg P2O5 na powierzchni jednego hektara. FosfoPower odgrywa istotną rolę w okresie chłodów, kiedy warunki środowiskowe utrudniają przyswajanie fosforu. Oba preparaty wpływają korzystnie na równowagę mikrobiologiczną gleby. W trakcie sezonu były niesprzyjające warunki do wzrostu, rozwoju i plonowania dyni. Z tego powodu prowadzono stymulacje roślin preparatami imPROver+ (1 l/ha), a także BaktoTARCZA W (1 kg/ha). Oba preparaty zaaplikowano łącznie z zabiegami fungicydowymi dwukrotnie w okresie wegetacji. ImPROver+ to stymulator wzrostu na bazie organicznych związków fenolowych potasu. Przyspieszają one metabolizm i rozwój roślin. Najważniejszą istotą działania preparatu jest wzrost tolerancji na niesprzyjające warunki pogodowe, w tym uszkodzenia mechaniczne oraz przyspieszenie regeneracji tkanek, np. po gradobiciu. Wartością dodaną ImPROver’a+ jest także korzystny wpływ na jakość handlową uzyskiwanego plonu. Z kolei w celu wsparcia działania preparatów przeciwgrzybowych profilaktycznie zastosowano probiotyk dla roślin BaktoTarczaW, który poprzez wielokierunkowe oddziaływanie pożytecznych bakterii wpływa na poprawę zdrowotności roślin. Jest polecany do produkcji dyni, ponieważ przyczynia się dodatkowo do wzrostu zawartości karotenoidów w owocach. Preparat ten jest dopuszczony do stosowania w rolnictwie ekologicznym.
















