Cebula z dymki – pewny, wysoki plon
18 lipca w gospodarstwie państwa Nowińskich (miejscowość Radunek) odbyły się warsztaty cebulowe Bejo Zaden pt. „Cebula z dymki - pewny, wysoki plon”. Współorganizatorami spotkania były firmy Yara, Omnivent, FMC, BioAgris, Koppert, Chemirol, Arvensis, Ad Terram. Pierwsza część artykułu poświęcona jest odmianom cebuli dymki, o których mówił Łukasz Dulęba z firmy Bejo Zaden.

W gospodarstwie wszystkie odmiany cebuli dymki z hodowli Bejo Zaden posadzano 20 marca.
Do najwcześniejszych nasadzeń wiosennych polecana jest odmiana Forum. Nadaje się na zbiory pęczkowe. Może być przechowywana przez miesiąc do półtorej miesiąca od zbioru. Dojrzałe cebule mają kulisty kształt i cienką szyjkę.
Troy jest bardzo wczesną, plenną odmianą o wysokiej tolerancji na jarowizację. Przeznaczona jest do sprzedaży na świeży rynek (z sucha łuską) i do obierania na biało. Może być przechowywana do grudnia. Cebule kuliste, lekko spłaszczone, z mocną łuską. Jak informował Łukasz Dulęba w Niemczech i Holandii odmiana Troy sprawdza się w uprawach ozimych, jednak w Polsce nie jest tak popularna.
Jetset – wczesna, plenna odmiana cebuli dymki do sprzedaży na świeżym rynku oraz do przechowywania (do końca roku /początku stycznia). Nadaje się do uprawy ozimej. Cebule kuliste, wyrównanej wielkości.
Herkules to odmiana średnio wczesna, przeznaczona na świeży rynek. Nadaje się także do średniego przechowywania (do końca lutego). Cebule twarde, okryte mocną, jasną łuską. Mają silny system korzeniowy.
Tarmo to nowa odmiana (trochę późniejsza od odmiany Herkules) polecana świeży rynek i dla przetwórstwa oraz do dłuższego przechowania (marzec-kwiecień). Cebule duże, kuliste z dobrze przylegającą, mocną łuską, mają dużą zawartość suchej masy. Odmiana bardzo plenna o dużym wyrównaniu i wysokiej zdrowotności.
Kolejną nowością w ofercie firmy Bejo jest cebula Carballo (połączenie typu stuttgarter, stur, z 25% domieszką typu hiszpańskiego). Jest to odmiana średnio wczesna przeznaczona na świeży rynek i do obierania na biało. Może być przechowywana do końca grudnia. Cebule duże, okrągłe, mają gruby i bardzo intensywnie zielony szczypior. Odmiana ma duży potencjał plonotwórczy. Dzięki silnemu systemowi korzeniowemu jest tolerancyjna na niedobory wody i choroby odglebowe.
Corona to odmiana w typie amerykańskim. Wyróżnia ją duża tolerancja na choroby odglebowe (różowienie korzeni, fusariozę). Cebule bardzo duże, okrągłe, lekko spłaszczone, z brązową łuską. Odmiana przeznaczona na świeży rynek i przetwórstwa oraz krótkiego przechowywania (do końca października).



Autor: Anna Czarnecka, Sylwia Świeczkowska-Zając