Kolorowe bogactwo smaku z południa Mazowsza
W pełni lata jest najlepszy czas na cieszenie się pełnią smaków i kolorów polskich papryk, cukinii i bakłażanów. Warto zatem zrobić zapasy, aby cieszyć się nimi przez cały rok. Dlaczego warto sięgnąć po warzywa z południa Mazowsza i jak zachować ich smak na zimowe miesiące?
Skarby z południa Mazowsza
Ogromna część polskich papryk, cukinii i bakłażanów pochodzi właśnie z południa Mazowsza. Region ten, staje się swoistym zagłębiem produkcji tych warzyw. Dzięki unikalnemu mikroklimatowi i żyznym glebom, warzywa stąd są wyjątkowo smaczne i pełne wartości odżywczych.
Pełnia smaku i zdrowia
Sezon na papryki, cukinie i bakłażany jest w pełni. Teraz są one najbardziej soczyste i aromatyczne. Dzięki temu, że dojrzewają w naturalnym tempie, są bogate w witaminy i minerały. Regularne spożywanie tych warzyw wpływa pozytywnie na nasze zdrowie, dostarczając cennych składników odżywczych i antyoksydantów.
Oszczędność i korzyści
Kupowanie warzyw w sezonie to nie tylko kwestia smaku, ale również oszczędność. Ceny są teraz najniższe. To idealny moment, aby zrobić zapasy i cieszyć się tymi warzywami przez cały rok. Można je jeść codziennie w różnych formach oraz przygotować zapasy w formie przetworów w słoikach (leczo, ajwar czy marynowane papryki), past, przecierów, pilki, kiszonek oraz mrożonek.
5 sposobów na zachowanie smaku na zimę
- Mrożenie – pokrój warzywa na kawałki, blanszuj i zamroź w woreczkach strunowych. To najprostszy sposób na zachowanie smaku i wartości odżywczych.
- Przetwory w słoikach – przygotuj leczo, ajwar czy marynowane papryki. Przechowywane
w słoikach, zachowają świeżość i smak na długi czas. - Suszenie – cienko pokrojone plastry cukinii i bakłażanów susz w suszarce do warzyw. Idealne jako zdrowa przekąska lub dodatek do potraw.
- Pikle i kiszonki – papryki i cukinie doskonale nadają się do kiszenia. Fermentacja wzbogaca je o probiotyki, które są korzystne dla jelit.
- Pasty i przeciery – zrób pasty z papryki i bakłażanów, które będą świetnym dodatkiem do kanapek i dań obiadowych. Przeciery z cukinii mogą być bazą do zimowych zup i sosów.
Teraz, kiedy sezon jest w pełni, warto zainwestować czas i niewielkie środki w przygotowanie zapasów. Dzięki temu, przez cały rok możemy cieszyć się smakiem lata, jednocześnie oszczędzając pieniądze i dbając o zdrowie.
Moc Polskich Warzyw
Moc Polskich Warzyw to kampania, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w projekcie biorą również: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów
i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kampania jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw (#Fundusze Promocji).
W lipcu 2024 r. zainaugurowano już piątą z kolei odsłonę kampanii, która z roku na rok przybiera na sile dzięki stosowaniu innowacyjnych metod i docieraniu do coraz większego grona konsumentów.
Przepisy, porady i więcej informacji znajdziesz na www.mocpolskichwarzyw.pl oraz na kanałach kampanii w social mediach.
Informacja prasowa kampanii Moc Polskich Warzyw.